arch/ive/ief (2000 - 2005)

De 'informatie' van de PVDA over Noord-Korea
by Vincent VDS Monday February 03, 2003 at 02:22 AM

Niet alleen Irak staat als 'schurkenstaat' in de belangstelling. Over Noord-Korea horen we ook steeds weer onheilspellende berichten. Vincent Van den Storme, wonend in Japan, schreef over Noord-Korea en de kijk van de PVDA op het land, deze bijdrage voor DIOGENE(S).

Wat me elke week steeds weer boeit bij het lezen van Diogenes is de doordringende kritische kijk van dit e-zine op maatschappij en media. We moeten het niet noodzakelijk altijd eens zijn. Wat belangrijk is, is dat midden de maalstroom van gelijklopende massamediaberichten Diogenes ons helpt alert blijven en ons te verzetten tegen conventionele denkwijzen, onwetendheid, de overheersende opinies van achter geldgewin aanhollende kranten en de inertie van de door materialisme overdonderde consumenten. Intellectuele luiheid is immers het grote gevaar dat de idealen van de open democratie en de vrijheid ondermijnt.

Respect moeten we hebben voor hen die tegen de heersende stromen invaren en met een kritische ingesteldheid de zwakheden binnen onze maatschappij durven blootleggen. Ik kan dus niet anders dan respect hebben voor de mensen van de PVDA die in een zee van politieke onverschilligheid, geloven in hun analyse en op die basis de maatschappij kritisch benaderen. Maar jammer genoeg ... Lang kunnen we niet luisteren naar de PVDA. Waarom? Omdat deze partij er geen graten in ziet om halve waarheden te verkondigen. Het volstaat even te surfen naar http://www.pvda.be of http://www.solidair.org en hun dossier over Noord-Korea te lezen.

Daarin wordt de lof gezongen van Noord-Korea. Het is een "moedig land" dat we moeten steunen omdat het zijn onafhankelijkheid tegenover het imperialisme wil behouden, probeert Solidair ons wijs te maken. Toespraken, interviews en getuigenverslagen moeten die stelling ondersteunen. Het gaat zelfs zover dat in het dossier de lof wordt gezongen van de Noord-Koreaanse militairen, want: "voorrang geven aan het leger betekent voorrang geven aan de opbouw van het socialisme".

* Een paar dingen uit het oog verloren

PVDA-ers die denken dat Noord-Korea nog een arbeidersparadijs is, verliezen wel een paar dingen
uit het oog. Noord-Korea heeft 210.000 politieke gevangenen. Een groot deel van de bevolking kan zich niet voeden door de totaal mislukte megalomane economische politiek van de Great Leader. 1/3 van de bevolking blijft enkel in leven via buitenlandse voedselhulp. Er is geen geld voor verwarming en
elektriciteit, maar er is wel geld voor een massief leger van 1.000.000 manschappen. De fabrieken draaien op 30% van hun capaciteiten. De gewone man heeft niets, maar een heersende nomenklatura (4 à 5 miljoen mensen) houdt het land in een ijzeren greep en zorgt ervoor dat de leidende klasse niets tekort komt. Het land lapt alle internationale akkoorden aan zijn laars. Het verkoopt wapen- en rakettentechnologie aan de meest biedende en beschikt over kernwapens die in het geniep geproduceerd werden.

Het land gaat gebukt onder een verpletterende en aberrante personencultus. De statuten van de
Noord-Koreaanse Arbeiderspartij exalteren de 'menselijke wil' van de Koreanen, maar men voegt er wel aan toe dat de 'menselijke wil wordt verpersoonlijkt door de Dear Leader'. Het respect dat de bevolking moet tonen voor de Dear Leader, Kim Jong Il, en voor de Great Leader Kim Il Sung, de vader van Kim Song Il, heeft dergelijke buitenissige proporties aangenomen dat Le Monde het land heeft omschreven als "la dictature d'une secte totalitaire" (LM, 31/12/2002)'.

* De meest onvrije mensen ter wereld

De PVDA zwaait echter ongenuanceerd de lof over het land. Zo beweert Solidair: "Het Paleis voor Volksstudies ontvangt elke dag meer dan 10.000 bezoekers. Mannen en vrouwen, jonge en
minder jonge mensen, arbeiders of intellectuelen komen er kennis verwerven of verdiepen zich in een domein naar keuze: literatuur of informatica, muziek of chemie,... Elke Koreaan kan boeken raadplegen of ontlenen uit deze immense bibliotheek van 30 miljoen boeken in een veelheid aan talen. Een team van 120 leraars staat ter beschikking voor persoonlijke uitleg."

De PVDA vergeet er wel bij te vermelden dat 30 miljoen boeken nog niet betekent dat de bibliotheek ook werken zou bevatten die niet stroken met de politiek van het land. En 'de persoonlijke uitleg' van 120 'leraars' moet er natuurlijk garant voor staan dat het gewone volk leert hoe het moet nadenken, en zeker niet om het kritisch vermogen van de individuen te ontwikkelen. In een land waar het bezit van computers, kortegolfradio's, buitenlandse kranten en alle contact met buitenlanders verboden is, kan het moeilijk anders. Een mooi Paleis voor Volkstudies voor de meest onvrije mensen ter wereld!

* Twee maten en twee gewichten

Al het bovenstaande wil niet zeggen dat we ja moeten knikken met George Bush, die Noord-Korea heeft opgenomen in zijn "Axis of Evil". Het zwart/wit-wereldbeeld dat Bush verspreidt moet bestreden worden. Maar hier gaat de PVDA juist in de fout: om de Amerikaanse hegemonie te bestrijden, zijn de Belgische communisten bereid om, in dezelfde zwart/wit-verhoudingen, het despotische en megalomane bewind van Kim Song Il voor te stellen als een onschuldig en moedig slachtoffer van het
Amerikaans imperialisme.

Het is duidelijk dat de Amerikaanse pretentie om zich te personifiëren als de 'Axis of Good' onduldbaar is. De USA hanteert twee maten en gewichten, gebaseerd op eigenbelang: in Irak is een oorlog nodig, maar in Noord-Korea kan blijkbaar diplomatie volstaan. Irak is echter een koorknaapje vergeleken met Noord-Korea. Noord-Korea heeft de AIEA-inspecteurs het land uitgezet en het NPT (nucleair non-proliferatieverdrag) opgezegd. Het land heeft zijn Yongbyon-centrale heropgestart en kan op zes maanden tijd minstens drie A-bommen fabriceren. Als Irak het 'Amerikaanse volk bedreigt', waarom dan niet Noord-Korea? Volgens de Bush-logica zou toch eerst het Noord-Koreaanse gevaar
moeten onschadelijk gemaakt worden? Maar dat kan de Amerikaanse president natuurlijk niet. Als de USA een oorlog zou ontketenen in Noord-Korea, dan kan Kim Jong Il ballistische Taepodong-raketten naar Seoul sturen. Zelfs met conventionele bommen en kanonnen, kan Noord-Korea een goed stuk van Seoul platleggen en Amerikaanse legerbasissen in Zuid-Korea vernietigen. Bovendien zou dit de Aziatische regio destabiliseren, wat nare gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse invloedssfeer in het Verre Oosten. Japan zou een kernwapenstaat kunnen worden. Door het conflict zou de economie er helemaal kunnen onderuit gaan in Azië, wat nefast zou zijn voor de wereldeconomie en de Amerikaanse economie.

Natuurlijk wil de USA geen oorlog in Korea. Noord-Korea kan geen oorlog winnen tegen de USA, wel
grote schade aanrichten. Ze hebben massavernietingswapens.. Amerika wil praten met Noord-Korea, de meest onbetrouwbare en onvoorspelbare dictatuur in de wereld, maar wil wel oorlog voeren tegen Irak, Irak die hooguit met een paar minabele scud-raketjes kan dreigen die zelfs niet tot in Israël zullen geraken.

Het is evident dat met een politiek van twee maten en gewichten, de USA geen 'schurkenstaten' bestrijdt, maar wel dergelijke regimes in de hand werkt. De wereldvisie van Amerika is destabiliserend want ingegeven door zuiver eigenbelang. Bijgevolg is ook een oorlog in Irak complete nonsens.

De PVDA zou er goed aan doen om hun oogkleppen af te zetten en hun Amerikaanse tegenstanders te bestrijden met echte argumenten in plaats van aan te draven met selectieve verhalen over Noord-Korea. Door dit laatste is de PVDA niet geloofwaardig en discrediteert de partij door haar aanwezigheid, voor een stuk de legitieme contestatie tegen de oorlog in Irak.

(NVDR: Reacties op dit artikel - inbegrepen compleet tegengestelde visies, maar die wel onderbouwd moeten zijn - zijn welkom.)

DIOGENE(S) 38
.

Compleet tegengestelde visie
by Wim DC Monday February 03, 2003 at 04:23 AM
wimdc_ph@yahoo.com

Beste Vincent VDS en Diogene(s) redactie,

Jullie mededeling dat reacties op het artikel welkom zijn doet een beetje het tegengestelde vermoeden, zeker omdat deze mededeling gepaard gaat met de waarschuwing dat tegengestelde visies "wel onderbouwd moeten zijn". Daarmee leggen jullie de lat hoger voor reacties dan voor jullie eigen schrijfsels, of hoe moeten we die "wel" anders interpreteren?

Het aantal niet onderbouwde beweringen in het artikel van Vincent VDS is niet op twee handen te tellen. Ik kan me de moeite besparen door te verwijzen naar de opsomming van die paar dingen die de PVDA volgens Vincent "uit het oog verloren is" en de beschrijving van de "meest onvrije mensen ter wereld". Niks geen onderbouwing van gelijk welke bewering. Hoeft natuurlijk ook niet als je gewoon de beweringen van de mainstream media echoot. Het is pas als je tegen de stroom ingaat dat je er moet voor zorgen dat je opinie onderbouwd is. Maar van de zelfverklaarde "mediawatchers" zouden we toch wat meer inspanningen in die zin verwachten.

Dan ondersteunt de PVDA tenminste haar stellingen met "toespraken, interviews en getuigenverslagen" (dixit Vincent) wanneer ze ons "iets probeert wijs te maken". Ik kan dat meer apprecieren dan de goedkope commentaar van de "in Japan wonende" Vincent die aan 1 citaat uit Le Monde genoeg heeft.

Anyway, ik postte een artikel over Noord Korea op URL http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=47370&group=webcast

Het valt natuurlijk te vrezen dat het niet onderbouwd genoeg is voor Vincent en de Diogene(s) redactie. Maar het spreekt vanzelf dat hun reactie welkom is.

coming soon:
by 2stein1 Monday February 03, 2003 at 11:05 AM
zweistein@comic.com

"we kiezen de kant van al wie zich verzet tegen de kapitalistische globalisering."

mens hoe degoutant
by ma'c Monday February 03, 2003 at 11:07 AM

Ik moet ervan kotsen. Mensen die op zulke laag-bij-de-grondse-wijze een partij aanvallen die zonder twijfel een van de meest consequente organisaties binnen de anti-oorlogsbewegig is. Vincent gaat zelfs zover te stellen dat de PVDA haar plaats niet heeft binnen de anti-oorlogsbeweging omdat ze die zou discrediteren! Vincent is tegen oorlog (enfin zegt hij, ma ja hij zegt wel meer dingen die niet gestaafd zijn), maar vindt wel dat een van de belangrijkste componenten van de vredesbeweging eruit getrapt moet worden. Dit doet mij denken aan burgerlijke politici en journalisten die stelden dat de anti-globaliseringsbeweging enkel geloofwaardig zou zijn als ze zich zou zuiveren van extreem-links.
Wat betreft de beweringen van Vincent,... niets waard natuurlijk, want totaal niet gestaafd, vanwaar komen die cijfers? Zijn de PVDA-beweringen meer waard? Het minste wat men kan zeggen is dat de PVDA zijn best doet om Noord-Korea echt te leren kennen. Zo zijn al regelmatig mensen van de PVDA naar N-Koreaz vertrokken en vertrekt deze zomer weer een door de PVDA georganiseerde reis naar dat land.
Maar ja zal Vincent zeggen: die krijgen toch alleen maar te zien wat ze willen zien... Misschien, maar Vincent zie jij de "realiteit" beter vanuit je appartementje in Japan? Heb je een verrekijker die je de politieke gevangenen doet zien? Een glazen bol waarin je ziet dat de VS en Noord-Korea het op een akkoordje gaan gooien?
Tot slot nog deze bedenking over de "politieke gevangenen". hetzelfde werd door mensen van jouw slag beweerd over de USSR, interessant is het dan zonder twijfel volgende vraag op te werpen: Waar bleven na de val van het communisme in de USSR de lange colonnes vrijgelatenen? Nooit zagen we beelden van bevrijde kampen met honderdduizenden politieke gevangenen,... De val van het communisme in de USSR heeft de leugenachtige aard van je beweringen aangetoond. Ik hoop dat we nooit de val van het socialisme in Noord-Korea moeten beleven. Maar als het toch zo ver zou komen, quod non, dan zullen ook daar geen beelden van concentratiekampen vrijkomen, want, beste Vincent, wat er niet is kun je niet filmen.
Goed in elk geval met je lastercampagne zet je de mensen wel tegen de socialistische landen op... Denk misschien eens bij jezelf na (en kijk naar cijfers van de verschillende gespecialiseerde UNO-organisaties) over in welke miserie de bevolking van de ex-USSR nu leeft. De val van het socialisme heeft hen alles afgepakt. Wil je dit ook in Noord-Korea? Wil je één van de weinige regimes die radicaal tegenover de VS staat en zich verzet kapot? Waarschijnlijk is het antwoord ja.
En door je stelling dat de PVDA uit de anti-oorlogsbeweging moet, toon je dat je ook die wil verzwakken!
Goed bezig Vincent, felicitaties.

OK
by jpe Monday February 03, 2003 at 11:13 AM

Je reactie is de moeite waard Wim, ik neem contact met je op.

mvg, jpe

Gedegouteerd
by Claudio Monday February 03, 2003 at 11:15 AM

Ik ben volledig gedegouteerd door de "informatie" van Vincent en DIOGENES. Nergens een "onderbouwde" uitleg, maar enkel propaganda die de VS -ondanks de oppervlakkige kritiek op de retoriek- door dik en dun steunen.

Als ik goed lees hebben de VS alle recht om Korea binnen te vallen. Als ik het goed begrijp, heeft enkel het rijke Westen recht om een atoomwapen te bezitten of wapens te verkopen. Als ik het goed begrijp, mogen we betogen tegen de imperialistische aanval op Irak maar moeten we applaudiseren op een aanval op Irak.

Ja. De maskers zijn gevallen. Niet van de Pvda, maar van Diogenes. Sinds wanneer is meewenen met de wolven een "doordringende kritische kijk van dit e-zine op maatschappij en media"?

Claudio

amnesty international:
by 2stein1 Monday February 03, 2003 at 11:29 AM
zweistein@comic.com

http://web.amnesty.org/ai.nsf/Index/ASA240012001?OpenDocument&of=COUNTRIESNORTH+KOREA

grappig
by TUc Monday February 03, 2003 at 12:02 PM


Nu gaat er waarschijnlijk een hele resem posts komen met de boodschap "wat ben ik gedegouteerd door dit artikel". Doorzichtig, maar kom...

Ik vind het nochtans een zeer lezenswaardig artikel.

groeten,
TUc

*nooit meer fascisme*
*nooit meer totalitarisme*

Ik ben gedegouteerd
by Guido Monday February 03, 2003 at 12:45 PM

door de commentjes.

Dat artikel van Wim staat ook in Uitpers. Gaan we nu ook beginnen schrijven dat Uitpers gecontroleerd wordt door de PVDA?

Marc schreef ook in Wereldwijd, dus ook PVDA?

Ik vond dit op het adres dat Zweistein vermelde:

"The briefing will include concerns about North Korea's use of the death penalty, torture, trafficking and forced labour, freedom of movement, unfair trials and political prisoners."

Geld ook voor de States, neen?

"Although the North Korean authorities have said the last execution took place in 1992, Amnesty International continues to receive reports of both public and secret executions of suspected criminals and political prisoners."

In de States komen ze er gewoon voor uit dat ze de doodstraf plegen, de huidige president heeft er 148 op zijn naam, waaronder enkele mensen die minderjarig en gehandicapt waren, toen ze een "misdrijf" begingen.

Er zitten zo'n 600 gevangen in een kamp op Cuba en er zijn al verschillende moslims gewoon verdwenen nadat ze opgepakt waren. Onlangs werden er nog zo'n 700 opgepakt omdat ze zich vrijwillig aanmelden voor een registratie van de dienst vreemdelingenzaken.

"The North Korean government forbids its citizens from leaving the country without permission."

Dit gebeurd sinds een maand in de VS. Mensen moeten melden waar en hoe ze er naartoe gaan.(vliegtuig/boot/...)

Aan de tekening te zien, zijn de Noord-Koreanen anarchistisch ingesteld. :)ÿØÿà

groot gelijk guido,
by 2stein1 Monday February 03, 2003 at 01:01 PM
zweistein@comic.com

noord-korea en de verenigde staten hebben inderdaad veel met elkaar gemeen. Een vraagje: waarom zijn mensen dan gedegouteerd als 1 keertje wordt gezegd over noord-korea, wat dagelijks in 10-15 artikels en cartoons wordt gezegd over de usa?

link tekening
by Guido Monday February 03, 2003 at 01:06 PM

De tekening kwam blijkbaar niet door, hier de link http://www.antiwar.com/photos/poster.jpg

Re: TUC
by Claudio Monday February 03, 2003 at 01:08 PM

"Nu gaat er waarschijnlijk een hele resem posts komen met de boodschap "wat ben ik gedegouteerd door dit artikel". Doorzichtig, maar kom... "

Wat verwacht je van een arrogante artikel (DIOGENES heeft de waarheid in petto en is niet intellectueel lui ...) dat enkel de bedoeling heeft om de vredesbeweging te verzwakken (is er iemand die de inbreng van de PVDA in de vredesbeweging in vraag stelt?), de VS moreel te steunen en geen enkel bron bevat.

Ja Tuc, ik ken je type wel. De nep-progressief/intellectueel die in extase verkeert als hij tegen de VS en hun trawanten kan betogen, maar oh wee als de onderdrukten zelf hun verdediging organiseren en in verzet komen. Dan kies je wel kant ...


Claudio

RE: zweistein
by Claudio Monday February 03, 2003 at 01:23 PM

"Een vraagje: waarom zijn mensen dan gedegouteerd als 1 keertje wordt gezegd over noord-korea, wat dagelijks in 10-15 artikels en cartoons wordt gezegd over de usa?"

Omdat Noord-Korea niet de hele wereld probeert te controleren of plat te bombarderen. Omdat Noord-Korea zijn best doet om vrede met zijn Zuidelijke buur te sluiten. Omdat Noord-Korea niet beschikt over 13 000 kernkoppen en ermee dreigt ze "preventief" in te zetten.


Claudio

voor zweistein
by Guido Monday February 03, 2003 at 01:28 PM

Ik ben geen aanhanger van gelijk welk regime maar er is al een tijdje propaganda bezig tegen Noord-Korea, Blair zei vrijdag nog dat Noord-Korea het volgende doelwit is.

Ik ben ook geen aanhanger van Saddam maar ik weet niet wat ik er nu bijdraag om dat nu te gaan verkondigen. Heb niet het gevoel dat ik dar iemand mee help, behalve bv de acht Europese regeringsleiders die hun briefje schreven.

"Europe has no quarrel with the Iraqi people. Indeed, they are the first victims of Iraq's current brutal regime."
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,482-559907,00.html

Allez, ik vind het heel moeilijk, Irak, Noord-Korea om daarover te praten. Wat zal er gebeuren als men Iran aanvalt? Gaan we dat dan met zijn allen goedkeuren omdat het daar een "slecht" regime is?

Er staat al zoveel propaganda tegen Irak en Noord-Korea in de gewone pers? Moet men op een alternatief nieuwsmedium deze boodschappen dan nog eens herhalen of er tegen in gaan?

Indymedia in een spiraal van doctrines?
by Peter Morlion Monday February 03, 2003 at 02:17 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Blijkbaar is het not done om de Pvda of Noord-Korea te bekritiseren. Dat de mainstream media dat al genoeg doen is geen argument. De mainstream media bekritiseerden ten tijde van D14 het black block genoeg, maar hier werden ook terecht heftige discussies daaromtrent gevoerd.
Ma'c, uw knipoog naar Vincent als zou hij eigenlijk stiekem voorstander van een oorlog zijn is behoorlijk laag bij de grond. Claudio, ik denk niet dat je Tuc kent. Zijn het trouwens niet altijd de kleinlinkse partijen die vinden dat ze weer eens radicaal zijn geweest en een krachtig signaal hebben uitgezonden als ze een door de politie begeleide stadswandeling hebben gedaan? Wim, het is waar dat je pas je mening moet onderbouwen als je tegenstroom zwemt. Maar ook op Indymedia lijkt er een soort stroom. De minste kritiek op de PVDA lijkt altijd weer een stroom reacties op gang te brengen die altijd in de lijn liggen van beschuldigingen van pro-kapitalisme, pro-oorlog, pro-VS, enz. Kritiek hebben op zwart betekent niet kritiekloos staan tegenover wit, maar nog steeds moet dit herhaald worden (dit is op Indymedia al meerdere malen gezegd).
Elke regering die termen gebruikt die doen denken aan een grote leider, doet ongetwijfeld denken aan enig totalitarisme. (Jaaaaaaa, ik weet dat ook staten die zich voordoen als democratien neigen naar totalitarisme!!!)

Het is redelijk beangstigend om te zien hoe het onmogelijk blijkt om bepaalde artikels op indymedia te zetten (je weet wel welke) zonder uitgemaakt te worden voor een kapitalist, voorstander van oorlog, imperialist, pseudo-intellectueel, ...
Indymedia geeft daardoor de indruk niet echt meer indy te zijn. Gelukkig is er geen censuur op zo'n artikels, maar de reacties die ze losweken is niet echt aanmoedigend om kritisch te denken.

Een onvoldoende
by Jan D. Monday February 03, 2003 at 02:34 PM

"Er staat al zoveel propaganda tegen Irak en Noord-Korea in de gewone pers? Moet men op een alternatief nieuwsmedium deze boodschappen dan nog eens herhalen of er tegen in gaan? "

Geen van beide dingen moet men a priori doen denk ik Guido.
Men moet aan de hand van betrouwbare bronnen proberen zelf een meer betrouwbaar beeld te construeren en niet gewoon het omgekeerde gaan stellen van de mainstream pers. DAT is de functie van Indymedia, niet om gewoon 'tegenpropaganda' te spuien en dus nu bv. Noord-Korea te gaan ophemelen, wel om naar de waarheid te zoeken vanuit een antikapitalistisch, bevrijdend perspectief.

Ik ben allerminst een fan van het Noordkoreaanse regime, noch van de PvdA, maar het artikel van Vincent is inderdaad onvoldoende onderbouwd, geeft geen bronnen op, citeert stukken uit Le Monde die zelf al zeer evaluatief zijn en dus geen enkele toegevoegde waarde bieden, is te anecdotisch en gaat onvoldoende naar de kern van de zaak. Hij overstijgt hiermee het niveau van Solidair absoluut niet genoeg. Wat is de oorsprong van zijn informatie? Dat is de grote vraag. Over de grond van de zaak wens ik me niet uit te spreken aangezien ik de situatie niet genoeg heb bestudeerd.

Ik zou Vincent dus eerder een onvoldoende geven voor historische kritiek. Hij zal zelfs het tegenovergestelde bereiken wat hij beoogt: de solidair-lezers die hun mening toch al vooraf hebben gevolgd en denken dat ALLES wat in de mainstream media verschijnt tegen Saddam, Noord-Korea etc. toch puur propaganda is, zullen deze eerder nog eens bevestigd zien: "Zie je wel dat ze geen serieuze argumenten hebben". Een slag in het water dus.

En ja, we moeten zeker blijven kritiek geven op om het even welke dictatuur, ook de zogenaamd 'socialistische', maar het is een feit dat de VS vandaag natuurlijk een veel groter probleem zijn voor de wereldvrede.

P.S. Ik raad iedereen aan gewoon eens het nieuwsagentschap van Noord-Korea zelf on line te raadplegen (je geraakt er via de site van de pvda). De toon van die berichten is op zich vaak al hallucinant genoeg om je tenminste op basis van een duidelijke bron die ze zelf produceren een beeld van dat regime te vormen. Bijzonder interessant vond ik een artikel waarin de lof van de dear leader Kim Jong Il werd gezongen omdat hij het ultieme marxistisch-leninistische-Juche boek over volksdansen had geschreven...

Hallo!
by Hans DC Monday February 03, 2003 at 03:29 PM
hans_dc@denar.be

Hallo hier ben ik weer!
Het citaat "la dictature d'une secte totalitaire" vond ik niet slecht. Het lijkt erg op de manier waarop de PVDA tewerk gaat, behalve dan dat ze hier de macht niet hebben. Maar als je al die comments leest merk je wel dat hun gedachtenpolitie op volle toeren draait.
Bon dus voor alle mensen van goede wil die nog steeds durven ingaan tegen dat partijapparaat: Volhouden jongens en meisjes! Er komt een dag dat ze op hun bakkes gaan!
Mvg,
Hans

De PVDA is niet zo consequent
by denjo Monday February 03, 2003 at 03:36 PM

Goed artikel van Vincent VDS.

De PVDA is niet zo consequent als ze zich laten voordoen. Bekijk eens solidair (of konkreet van vroeger) of de jaren heen en je merkt de rare bokkesprongen van de PVDA. Zo was de Sovjet-Unie op een bepaald moment helemaal niet meer communistisch dixit de PVDA terwijl ze nu schrijven over de gevolgen van het verdwijnen van het communisme in de SU. Lees eens hun standpunten over Gorby.

Maar in één ding is de PVDA wel consequent : de vijand van mijn vijand is mijn vriend.

Toch raar dat Bush dezelfde redering volgt.

un peu d'esprit critique - en français désolé
by Damien Monday February 03, 2003 at 05:17 PM

Ce qui est extraordinaire, c'est qu'avec toi, Denjo, tu n'es ni d'accord avec le capitalisme ni d'accord avec les pays socialistes. Ton socialisme, il n'est pas très difficile à défendre puisque tu peux l'imaginer dans tes fantasmes...

Pour toi, jamais une seule expérience socialiste n'a été valable : toutes bureaucrtaiques, antidémocrtaiques, staliniennes et j'en passe.

Tu ne trouves pas ça drôle pour un grand révolutionnaire comme toi de sauter sur tous les grands mensonges ou demi-mensonges lancés sur la Corée du Nord ?

Par contre, je sais que des gens du PTB ont été en Corée, essayer de comprendre la situation et de connaître la vérité. Mais bon, pour toi, ce qu'ils ont vu là-bas, c'est de la propagande stalinienne. Mais ce que tu entends ici dans nos médias, c'est la vérité sur la Corée du Nord.

Esprit critique ???

Laag
by Claudio Monday February 03, 2003 at 06:00 PM

Het niveau tot waar sommige anti-communisten zich verlagen is deprimerend:

"Maar als je al die comments leest merk je wel dat hun gedachtenpolitie op volle toeren draait.
Bon dus voor alle mensen van goede wil die nog steeds durven ingaan tegen dat partijapparaat"

Ja. Iedereen die niet akkoord gaat met propaganda die op cnn zou kunnen verschijnen, is lid van de gedachtenpolitie of sectair.

Is dat een toonbeeld van trotkistisme/libertaire stromingen /hoe-sommige-zich-ook-noemen?

Laag. Laag. Laag.

Claudio

lieve mensen allemaal
by Guido Monday February 03, 2003 at 07:31 PM

"Ik ben allerminst een fan van het Noordkoreaanse regime, noch van de PvdA, maar het artikel van Vincent is inderdaad onvoldoende onderbouwd, geeft geen bronnen op, citeert stukken uit Le Monde die zelf al zeer evaluatief zijn en dus geen enkele toegevoegde waarde bieden, is te anecdotisch en gaat onvoldoende naar de kern van de zaak. Hij overstijgt hiermee het niveau van Solidair absoluut niet genoeg. Wat is de oorsprong van zijn informatie? Dat is de grote vraag. Over de grond van de zaak wens ik me niet uit te spreken aangezien ik de situatie niet genoeg heb bestudeerd."

Dit komt uit de comment van Jan D. die echt wel geen aanhanger is van de PVDA.
Dit is een alternatief nieuwsmedium waar men kritisch probeert om te gaan met informatie.
Gelieve daar rekening mee te houden vooraleer men weer met oude gezaag over de PVDA begint. Het is toch niet omdat sommige mensen achter het regime in Noord-Korea staan, dat ze daarvoor geen kritiek kunnen hebben op slecht onderbouwde artikels over dat regime?

Die fout wordt hier wel meer gemaakt. ;)

The end...
by Guido Monday February 03, 2003 at 07:54 PM

The end......
15_02_nl_si6o5kv.jpg, image/jpeg, 200x284

http://www.motherearth.org/nowar/nl/home_nl.php

STOPUSA en het anti-oorlogsplatform doen samen een betoging op 15-2 tegen de oorlog.

Jullie komen toch ook? ;)

kritisch blijven
by dietger Monday February 03, 2003 at 08:15 PM

het artikel van vincent VDS is zeker niet goed onderbouwd, maar dat kunnen we evengoed zeggen over het artikel van de pvda(of wie het ook geschreven heeft)
trouwens de cijfers die vincent geeft vind ik wel overtuigend
"toespraken, interviews en getuigenverslagen" geven zeker niet altijd een objectief beeld, dat moet iedereen toch weten
niemand heeft blijkbaar zin om over de grond van de zaak te praten.
men heeft liever gewoon geen kritiek en anders ben je plots de vijand (''bedoeling heeft om de vredesbeweging te verzwakken , de VS moreel te steunen'')
men klaagt hier het zwart-wit denken aan van sommige mensen en wat doet men: gewoon doorgaan en degene die kritiek geven bij de 'slechten' gooien.
trouwens de usa moet er ook weer niet bijgehaald worden, je moet mij niet zeggen dat de daden van usa desastreus zijn.
over noord-korea zelf: dictators hebben er in sommige landen belang bij om zich anti-imperialistisch te noemen (en communistisch op te stellen)
ik ben geen specialist dus kan deze stelling niet onderbouwen maar probeer het in het achterhoofd te houden en te vergelijken met de realiteit

cijfers overtuigend?
by Guido Monday February 03, 2003 at 08:52 PM

Beste Dietger,

Je wil kritisch zijn maar je gelooft wel de cijfers zonder meer?

Waarom is iedereen altijd zo kritisch op regimes ver weg van hier, maar lees je heel zelden kritiek op bv. het vluchtelingen beleid van de Belgische regering?

Volgens een rapport van het Europees Parlement zijn de rechters in België heel partijdig.

In België heb je de gebouwen van het Europees parlement, de Europese Ronde Tafel en de Europese Commissie. Ook nog Shape en de NAVO.

Organisaties die stuk voor stuk autoritair zijn, wegens niet democratisch verkozen en toch beslissen ze voor ons wat goed is en wat niet.

Waarom daar niet meer kritiek op dan een regime ver van hier?

By the way, Verhofstadt heeft nog steeds het akkord tussen België en de VS willen tonen aan de Senaat. Diezelfde Verhofstadt die in het Parlement zei dat het gerecht moest optreden tegen Dyab Abou Jahjah.

Diezelfde Verhofstadt waarvan we konden lezen in NCRV-Handelsblad dat journalisten opgebeld worden als ze te kritisch geweest zijn in een artikel over hem en hen dreigt van hen geen interviews meer toe te staan.

In België gaan miliatiren nu de Amerikaanse Ambassade en de haven van Antwerpen bewaken. Terwijl de Belgische bevolking niet echt voor een oorlog is.

In België moeten we stemmen.

Er zijn momenteel iets van een 192 landen, hoeveel echte democratieën zitten daartussen?

Waarom altijd kappen op dezelfde twee landen? Omdat men weet dat dit hier op de site vuurwerk oplevert? Of toch last van de media-invloed? :)

Beste Guido,
by 2stein1 Monday February 03, 2003 at 10:06 PM
zweistein@comic.com


over smaak valt niet te twisten

ajajaj
by TUc Monday February 03, 2003 at 11:32 PM


Dit is weer het laagste van wat we deze maand bereikt hebben, niet?

Claudio:
Heeft het zin dat ik in ga op jouw instigaties? In jou ogen zal ik altijd morele steun voor de VS voorzien, zal ik altijd aan de kant van de bourgeoisie staan en de vredesbeweging verzwakken, blah blah blah... Schaam je, schattebol!

Guido:
Ik volg de kritiek van Jan D. op jouw standpunt totaal. Trouwens, ik vind dat jij de laatste tijd enorm begint te zwalpen in jouw posts. Resulteert in statements zoals deze denk ik. Just keep a good sight will you? ;)

groeten,
TUc

*samenwerken onder anti-sectairen kan!*

Tuc, verklaar u nader(heb uw email niet)
by guido Tuesday February 04, 2003 at 01:26 AM

"Trouwens, ik vind dat jij de laatste tijd enorm begint te zwalpen in jouw posts.Resulteert in statements zoals deze denk ik. Just keep a good sight will you? ;)"
Kan je dit wat verduidelijken?