De Morgen milieubewuster dan De Standaard by jpe Monday February 03, 2003 at 02:18 AM |
Een eerder toevallig tot stand gekomen overzichtje van enkele milieu-thema's in de twee Vlaamse 'kwaliteitskranten' leert ons wat meer over hoe de beide redacties tegen de milieuproblemen aankijken én over een aantal actuele milieuschandalen.
* "De lucht waarin we stikken ..."
Voor De Morgen was het op donderdag 30 januari een grote titel en een artikel op de voorpagina waard. In De Standaard leverde het slechts een kleine kolom op, op pagina 5.
"Vlaamse luchtkwaliteit haalt Europese normen niet" titelde De Standaard. In de 'intro' werd gesteld: "De luchtkwaliteit in de Vlaamse steden is zo bedenkelijk dat de Europese normen voor zwevende stofdeeltjes - tegen 2005 - en voor stikstofdioxide - tegen 2010 - niet gehaald kunnen worden." Dit werd bekend gemaakt door de Vlaamse Milieu Maatschappij op basis van onderzoek in Antwerpen. In het vervolg van hun korte artikel gaven 'AW' en 'WER' vooral verdere info van het VMM.
In De Morgen bracht Katrijn Serneels de problematiek een stuk levendiger en concreter, om te beginnen al door haar twee titels: "Steden stikken in stof" en "Luchtvervuiling twee keer zo groot als toekomstige Europese norm."
Serneels meldde ook dat in Brussel dezelfde waarden gevonden werden en dat het probleem zich ook voordoet in Londen en Parijs. De Standaard vermeldde als enige andere stad, "de tweede Vlaamse stad die met luchtvervuiling kampt, Gent" (Brussel telt in Groot-Bijgaarden dus niet meer mee ...). De Standaard noteerde ook dat "de algemene luchtkwaliteit in Vlaanderen tussen 1996 en 2001 lichtjes verbeterd is, met een kleine inzinking in 2001".
Beide kranten hadden het over de mogelijke remedies (minder autoverkeer in de binnensteden bv.) maar De Standaard zweeg over "de grote negatieve effecten van de luchtvervuiling op de gezondheid", met name de toename van "ernstige aandoeningen van de luchtwegen en astma". Daar werden we alleen in De Morgen op gewezen.
* Lekkend Dessel en "Gekke groenen"
Dat De Morgen milieubewuster is dan De Standaard, bleek al tijdens de berichtgeving in 2002 over de milieutop in Johannesburg. En op zaterdag 1 februari was het De Morgen die op zijn cover uitpakte met de rommelig-roestige opslag van kernafval in Dessel.
De krant had binnenin (p. 3) ook een interview met staatssecretaris Olivier Deleuze (Ecolo) die geschokt reageerde omdat hij "het nieuws tussen de soep en de patatten had moeten vernemen"; via het vaktijdschrift 'Incidences', waarin hij las dat er "problemen zijn met enkele honderden vaten". "En daar is gevaarlijk afval bij" stelde Deleuze.
"Van 426 vaten blijkt de verpakking niet bestand tegen de huidige opslagcondities" titelde De Morgen. En Yves Desmet gaf in zijn editoriaal 'Gekke groenen' Ecolo en Agalev gelijk dat ze ervoor gezorgd hebben dat ons land uit de kernenergie stapt. Als de opslag van kernafval - dat honderden jaren radio- actief blijft - nu al een probleem vormt, na amper twintig jaar ... Vragen we ons ook maar eens af wat er met al de vaten kernafval is gebeurd die België in zee dumpte. "Onthutsend ook dat noch Niras noch Electrabel, respectievelijk stockeerder en producent van het afval, het nodig vond om de politieke overheden over het risico in te lichten."
* Maffia controleert 30 % Italiaanse afvalverwerking
Nog in De Morgen (30/01/03) vonden we deze week een schokkend artikel (van Ayfer Erkul) over hoe de maffia in Italië en meer bepaald op het eiland Sicilië met het milieu omspringt.
"Vissen drijven boven, de zee kleurt rood en kanker velt een zoveelste slachtoffer. Op Sicilië kan de maffia al twintig jaar lang haast zorgeloos giftig afval dumpen. De milieubeweging boekte onlangs echter een kleine overwinning met de arrestatie van achttien bestuursleden van de petrochemische reus EniChem. Die had zwavelzuur en kwik in zee gedumpt. Een druppel op een hete plaat, zo blijkt. De maffia controleert immers 30 % van de Italiaanse afvalverwerking."
Uit de rest van zijn verhaal kon een bewust etend mens alleen maar de idee op doen om niet al te veel meer te verorbenen uit het door de maffia vergiftigde Italië.
* "Vakbonden moeten groener worden"
Toch nog één opvallend milieubewust-artikel uit De Standaard van 1/02. Daarin schreef 'JIR' dat "de Vlaamse vakbondsleiders al jaren proberen hun achterban wakker te maken voor 'groene' dossiers en - vooral - om de vaak erg delicate evenwichtsoefening tussen milieubescherming en de verdediging van de werkgelegenheid in goede banen te leiden. Met wisselend succes." Nu gaan de drie grote bonden - ACV, ABVV en ACLVB - samen met de Vlaamse minister van Leefmilieu, Vera Dua, "projecten lanceren om het milieubewustzijn en de milieudeskundigheid bij de vakbondsmilitanten te vergroten. Voor de projecten 'Milieu en Gezondheid' en 'Ruimtelijke verweving en Milieuhinder' trekt Vera Dua 500.000 euro opleidingssteun uit."
DIOGENE(S) 38