arch/ive/ief (2000 - 2005)

Radio Contact-Inter van start
by jpe Monday February 03, 2003 at 02:13 AM

Een nieuwe commerciële radiozender die zich richt tot de Brusselse mensen van Arabische afkomst, gaat dit weekend van start. Een overzicht van enkele persberichten.

De start van 'Radio Contact-Inter' was dit weekend slechts goed voor een kort Belga-berichtje in De Standaard (en blijkbaar niets in De Morgen). De Standaard had het over de start op maandag 3 februari van een "station dat de Noord-Afrikaanse moslimgemeenschap in Brussel een professioneel programma in het Frans en het Arabisch wil aanbieden, los van elk politiek en religieus karakter. Contact-Inter werkt hiervoor samen met de groep Médi1, marktleider in de Maghreb-regio. Brussel werd voor de lancering van dit project gekozen omdat één kind op vier dat in de hoofdstad geboren wordt, van Arabische afkomst is."

Wanneer zullen de openbare omroepen eens met zo'n initiatief uitpakken ? Waarom geen spatje van kritiek in De Standaard op dit commercieel initiatief ?

De Franstalige kranten Le Soir en La Dernière Heure berichtten iets uitgebreider over de nieuwe zender.

* "La radio arabe du dauphin"

Het eerste verschil tussen het bericht in De Standaard en dat van Karim Fadoul in La Dernière Heure van zaterdag 1 februari, is dat volgens Fadoul de nieuwe zender al op zaterdagochtend in de ether ging. De zender (op 94,5 FM) is beluisterbaar in Brussel en in een straal van 30 km rond de hoofdstad.

Fadoul beschrijft hoe de nieuwe radio twee "très grosses structures" laat samenwerken: enerzijds de Contact-groep met een jaarlijks zakencijfer van 25 miljoen euro, sterk in West-Europa, maar ook in expansie in Roemenië en zelfs Turkije. Anderzijds Médi 1, "la radio du monde arabe en langue française, forte de 25 millions d'auditeurs".

Is er wel nood aan het nieuwe initiatief kan je je afvragen, vermits er in Brussel al vier Arabische radiozenders zijn, met Radio El Manar als de bekendste. Antwoord van Contact: we zullen professioneler zijn én 'plus laïque'. In het kadertekstje "Pas de réligion" wordt daar nog eens de nadruk op gelegd. Aan het hoofd van de nieuwe radiozender staat de liberaal Mostafa Ouezekhti. Hij stelt o.a.: "Nous sommes un radio laïque qui ne souhaite mettre en avant que la culture arabe. Il n'y aura aucun programme religieux sur Contact-Inter afin d'éviter tout dérapage."

Alsof godsdienst altijd tot ontsporingen moet leiden. Alsof de commerciële Contact-mentaliteit, geen religie zou zijn. Noteer nog dat Ouezekhti een 'MR-député' is.

* "Une nouvelle station pour les Maghrébins"

Ook Le Soir legde de nadruk op het lekenkarakter van de zender, maar volgens deze krant start 'Contact-Inter' ook pas op maandag. Maar Le Soir had zijn info ook weer van Belga. En ook hier werd gewezen op het professionele karakter van de tweetalige zender (Frans-Arabisch)

Le Soir meldde nog (net als LDH) dat de komst van Contact-Inter vertraagd werd doordat Radio Al Manar een proces aanspande wegens 'concurrence déloyale'. Maar Contact won die zaak.

DIOGENE(S) 38

al lang in de lucht
by greenbert Monday February 03, 2003 at 12:32 PM

Het station is al maanden in de lucht ( oa bestproken in news:be.radio in augustus 2002 ). De westerse popmuziek is van een ongehoorde platvloersheid zoals we die van Contact keten gewoon zijn.