arch/ive/ief (2000 - 2005)

De 'propaganda-weelde' van het Vlaams Blok
by jpe Monday February 03, 2003 at 02:04 AM

De VUB-professoren Jo Buelens en Kris Deschouwer hebben een studie gemaakt - 'De verboden vleespotten' - over de organisatie van het Vlaams Blok. Zowel De Morgen als De Standaard van 30 januari berichtten over die studie. Enkele conclusies én het antwoord van Magda De Galan.

Enkele conclusies:

"Intern heerst er een ijzeren discipline. (...) De hierarchie is moordend. Aan derden mag geen informatie gegeven worden over de partijwerking. Elk intern partijdocument is per definitie vertrouwelijk. Sinds de wet op de partijfinanciering baadt het Blok in weelde. Door zijn desinteresse in beleidsverantwoordelijkheid hoeft het dat geld niet te spenderen aan een studiedienst of bijkomend politiek personeel. Het Blok geeft daarentegen erg veel geld uit aan propaganda en aan de rechtstreekse dialoog met de kiezer." (Bart Brinckman in De Standaard, 30/01)

"Ondanks haar aanhang blijft het racistische Vlaams Blok in essentie nog altijd een zweeppartij, die haar werking grotendeels kan concentreren op propaganda. (...) 'Programma en propaganda staan centraal. Daarin wordt ook volop geïnvesteerd', stellen de wetenschappers vast. De cijfers liegen er niet om. In 2001 gaf het Blok dubbel zoveel geld uit aan propaganda als CD&V: 80,6 miljoen frank." (Bart Eeckhout, De Morgen, 30/01)

* Magda De Galan: "Priver les extrémistes de dotaton"

De strijdbare PS-voorzitster van het Brussels parlement, Magda De Galan, bepleit al sinds 1999 dat men extremistische partijen hun overheidstoelage zou afnemen. Om het zover te brengen moet echter het Belgisch Parlement initiatieven nemen. De Galan voert nu campagne om alle Frans- én Nederlandstalige partijen achter haar opzet te scharen. Volgens Le Soir van 1 februari, heeft ze alvast een akkoord bekomen met "les chefs de groupes (démocratiques) francophones et flamands, afin qu'ils relayent, chacun dans son parti, la demande bruxelloise de mettre en oeuvre la loi ouvrant la possibilité de priver de dotation toute formation qui ne respecterait pas les principes essentiels de la démocratie (droits de l'Homme, refus du racisme, égalité hommes-femmes)."

Koen Dassen(hoofd staatsveiligheid) over Vlaams Blok.
by Guido Monday February 03, 2003 at 02:30 AM

Dit komt uit een interview van DS met Dassen.


DS:Extreem-rechts komt niet meer voor in uw prioriteiten?

Dassen: Extreem-rechts is niet uit beeld. Maar ik stel vast dat een deel van het extreem-rechtse verhaal is ingebet in de democratie.

Dan is het niet de inlichtingendienst die tegen burger en parlement moet ingaan. Extreem-rechts is nu een verhaal van het parlement. Sorry, maar zolang deze mensen, geen illegale zaken doen, is het geen spek voor onze bek.

We bekijken Filip Dewinter als iemand met immuniteit. En als we over hem iets weten, zullen we dat doorgeven aan het Vlaamse parlement.
http://www.standaard.be/Archief/zoeken/DetailNew.asp?articleID=DST28012003_003&trefwoord=dassen


Een voorbeeld van hoe sterk het Blok is of hoe een procureur mooi samenwerkt met een Blokker:

internetcensuur in België
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=47015

Een artikel over Dassen en zijn plannen:

Staatsveiligheidsbaas geïntresseerd in Islam ?
http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=47230