arch/ive/ief (2000 - 2005)

Shuttle: 'een straf van Allah'?
by people's watcher Saturday February 01, 2003 at 10:35 PM

God, bless America? Om zijn moordtroepen in Koeweit op te peppen voor de heilige oorlog om olie had het Amerikaanse imperialisme van hierboven allicht een ander 'signaal' verwacht dan deze ruimtevaarteramp...

Ik ben niet gelovig en ook niet van plan het te worden. Maar ik kan me inbeelden dat er vandaag in Irak en in de moslimwereld velen zullen geloven dat dit 'een straf van Allah' is. Zeker als CNN er dan nog voortdurend bij vermeldt dat de Israëlische astronaut in 1981 heeft deelgenomen aan het plat bombarderen van een Iraakse kernreactor.
En was het meesturen van de eerste Israëlische astronaut op dit ogenblik niet een politieke provocatie aan het adres van de hele Arabische wereld? Zeker als je de omstandigheden in acht neemt: verhevigde zionistische bezetting van Palestina en volle voorbereiding van een agressie-oorlog tegen de volkeren van heel het Midden Oosten.
"Gott mit uns" was nog maar eens het leitmotiv van warrior G.W. Bush. Maar ik denk dat er vanavond velen in de hele derde wereld zullen gesterkt worden in hun overtuiging: Allah bestaat en hij staat aan onze kant.
God, bless America? Het Amerikaanse imperialisme had van hierboven wellicht toch wat anders verwacht om zijn moordtroepen in Koeweit op te peppen voor de heilige oorlog om olie!

In elk geval een zaak om over na te denken
by P.I. Hublou Saturday February 01, 2003 at 11:07 PM
nur@pandora.be


Of je nu gelooft of niet dat het een straf (of minder geladen: een 'teken') van Allah is is persoonlijke invulling. In ieder geval moge blijken dat de hele technische suprematie van de VSA behoorlijk kan falen.
Zoals al die spontaan neerstortende helikopters in Afghanistan.

Ondanks alle technologie blijven er armen; blijft er uitbuiting ook in het Westen.
Ondanks het kollonialisme en de vreselijke invloed van het Westers materialisme slagen vele culturen er toch in - dankzij hun sociale solidariteit - om te overleven en zelfs verzet te plegen tegen dit alles.

Leedvermaak is geen geprezen eigenschap onder moslims. De Koran zegt dat de gelovigen meeleven met de ongelovigen doch dat deze geen medelijden hebben met de gelovigen.
Het streven naar een modus vivendi is ons allen wel opgedragen: men hoeft geen gelovige te zijn om rechtvaardig (t.o.v. deze wereld) te zijn. Men leeft dan wel enkel voor deze wereld maar als dat voor iemand voldoende is is dat zijn/haar zaak.

Misschien dat dergelijke rampen als met het ruimteveer; inclusief de milieuramp waarvan we waarschijnlijk nooit de volledige impact zullen te weten komen - maar die we wel zullen ervaren -; enkele mensen aan het denken kunnen zetten. Inshallah.


Ibrahim Hublou

Tssss
by bram Sunday February 02, 2003 at 12:13 AM
kapingamarangi@hotmail.com

FF toch melden dat bij dit ongeval zeven mensen zijn gestorven. Mensen, weet je? Met een familie, kinderen, etc. Bovendien spreekt de ruimte iedereen aan -alle verschillende culturen. Ik vrees dat people's watcher weinig onder het volk vertoeft. Zoiets raakt iedereen. Overal. Link niet eens alles met jouw politieke ideologieen. Heb wat respect. Respect, ken je toch, he? En niet gehoord dat de Palestijnse staat zijn medeleven heeft betuigd? Aan ALLE inzittenden van de Colombia. Jij kan nog iets leren van dat volk dat elke dag onder het juk van Israel moet leven.

Reactie
by karima Sunday February 02, 2003 at 04:14 AM
anilya50@hotmail.com

Ik ga eerlijk zijn, dat was ook men eerste gedachte, dat Allah dit heeft gedaan, omdat hij ons wil laten weten dat hij aan ons kant stond. Alleszins vind ik het erg dat er mensen zijn gestorven..
Insha'Allah gaat de oorlog er niet komen en insha'Allah stoppen ze met het uitmoorden van palestijnen...

Als
by 2stein1 Sunday February 02, 2003 at 12:56 PM
zweistein@comic.com

dit incident al een 'teken' is, dan is het in mijn ogen een teken dat industrialisatie en vooruitgang 'feilbaar' zijn en blijven (om het zwak uit te drukken). Met alle respect voor de gestorven mensen en al wie met hen meevoelt, maar de problemen die ons in de toekomst nog te wachten staan omwille van aanhoudend blind geloof in bovenvermelde tweespan zal onze samenlevingen in diepgaande mate ontwrichten, onvergelijkbaar met dit 'incident'. Ik denk dat dit de kloof tussen links en rechts overstijgt, en dat deze, zeker in de uitersten (waarvan dit medium 1 deels vertegenwoordigt), ons blind maken en houden en ons op die manier eigenlijk afhouden van een juiste diagnose en analyse van de samenleving die langzaam opschuift naar ecologisch red-alert. Laat mij toe te zeggen dat ik dit een 'major problem' vind.

interessant
by rik den timmerman Sunday February 02, 2003 at 06:24 PM

ik vind dit een interessante discussie. mijn sympathie gaat zowel naar de oprisping van "people's watcher" als naar wat bram schrijft. dat de palestijnse staat haar medeleven met alle slachtoffers heeft betuigd vind ik een indrukwekkend bericht dat van grote hoffelijkheid getuigt. anderzijds vind ik het verachtelijk dat israël zijn eerste joodse astronaut als een held beschouwt (omdat hij zo spectaculair overleden is?). zo vond ik het destijds ook stom dat de duizenden amerikanen (en allochtonen) die toevallig op 11 september 2001 de dood vonden in het WTC als helden werden gehuldigd. de brandweermannen daarentegen...
en nu discussiëren welke god nu echt bestaat, die van Bush, die van Sharon of die van de arabieren, dat vind ik reuze interessant. Vooral omdat voor mij geen enkele god bestaat.