arch/ive/ief (2000 - 2005)

De val van IcarUS A
by jpe Saturday February 01, 2003 at 09:20 PM

"Deze vlucht in de ruimte zal zorgen voor een beter leven op aarde". Aldus Ilan Ramon, de Israëliër die mee vloog met de op zaterdag 1 februari 2003 bij de terugkomst ontplofte Columbia-space-shuttle. Het liep anders uit. Amerikanen en Israëli kunnen er een les uit trekken.

Bij het tragische ongeluk gingen niet alleen zeven mensenlevens en tientallen kostbare wetenschappelijke projecten verloren. Het vertrouwen in de ruimtevaart kreeg een knauw en voor de NASA en het internationaal ruimtestation breekt een moeilijke tijd aan.

Maar misschien kan deze ramp voor de Amerikanen én de Israëli ook een heilzame les zijn. De les namelijk dat ook met hun hoogtechnologische aanpak, er van alles dramatisch mis kan lopen. De Amerikaanse elite die zich alleenheerser op aarde en in de nabije ruimte waant, wordt brutaal op haar eigen menselijke beperktheid en tekortkomingen gewezen. En als de V.S. er niet eens zeker kunnen van zijn dat de dure, tot in de puntjes verzorgde spaceshuttles veilig zijn, wat zouden ze dan zeker kunnen van zijn de uitkomst van een oorlog tegen Irak en later nog andere Arabische landen ? Had Umberto Eco het niet bij het juiste eind toen hij ons onlangs een oude wijsheid in herinnering bracht: dat er in een oorlog alleen maar verliezers zijn. De Amerikanen werden vandaag in ieder geval nog eens gewaarschuwd voor hun hoogmoed die hen op vele plaatsen op aarde tot de meest gehate mensen gemaakt heeft. Dat uitgerekend een falende Spaceshuttle - hét symbool van Amerika's ubermensch-dimensie - het Amerikaanse establishment weer met de voeten op de grond zet, ik kan me inbeelden dat veel mensen daar in de wijde wereld niet rouwig zullen om zijn.

P.S. Brokstukken van de shuttle kwamen ook neer op een plaatjse genoemd 'Palestine' ...

Bush & Co: de huidige farao's (just for now)
by P.I. Hublou Saturday February 01, 2003 at 11:42 PM
nur@pandora.be

Bush & Co: de huidig...
birth_ancient_egypt.jpg, image/jpeg, 371x202

Ah, een gelijkgestemde!?

Alhier kan je mijn aanvulling op wat iemand anders postte i.v.m. de ramp met het ruimteveer lezen: http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=47213&group=webcast

Ongepast.
by KaM Sunday February 02, 2003 at 12:56 AM

Met alle respect maar ik vind het complete onzin. Dat je iets hebt tegen de Amerikanen tot daar en toe maar dat je die ramp gebruikt om alles en nog een keertje te herhalen vind ik ferm ongepast, misplaats en getuigt van weinig respect voor de nabestaanden van de slachtoffers. Hoe noemen ze dat 'schadenfreude' of zoiets? Het was (zoals u zei) een wetenschappelijke missie waar o.a ook zeven Belgische universiteiten aan meewerkten.

Sinds wanneer is wetenschappelijk onderzoek en technologie (space shuttle programma) hoogmoed? Zonder die Amerikaanse 'hoogmoed' zou onze kennis van het heelal én aarde veel beperkter zijn dan nu het geval is.

Maar goed de Amerikanen zijn op hun bek gegaan dus moeten we progressief en tolerant als we zijn weer met zijn allen staan juichen zeker?

"Gekleurde nederigheid"
by P.I. Hublou Sunday February 02, 2003 at 02:30 AM
nur@pandora.be

Beste KaM,

of die wetenschappelijke resultaten nu al dan niet voor militaire doeleinden gebruikt zouden zijn geworden geweest en dergelijke discussie meer staat hier niet ter discussie.

Dat er mensen omgekomen zijn (en onderzoeksresulaten verloren gegaan) is erg. Het technisch falen, of eerder het besef dat men kan falen ook al denkt men die factor dusdanig klein gehouden te hebben, is wat hier aan de orde is.

Dat deze bijdrage wat gekleurd is door de houding van vooral de VSA van "we are a superpower and nobody can make us a thing", is begrijpelijk omwille van de discrepantie die er schuilt tussen die houding en de nederige (en ook trieste) gevoelens die de ramp (bij sommigen) teweegbrengt.

Soms is het een wonder dat iemand een ramp overleeft.
Deze keer geen wonder.

Ibrahim Hublou

tja!
by pdl Sunday February 02, 2003 at 06:39 PM

Gisteren stierven er wereldwijd 25.000 mensen in een auto-ongeluk, 5.000 vrouwen door geboorten in onhygiënische omstandigheden en 30.000 kinderen door ondervoeding ... (bron WHO).

Heel de wereld rouwt om 7 astronauten ... erg, OK ... maar is hier niks verkeerd ???

PDL, met dank aan Ward

Tja....
by KaM Sunday February 02, 2003 at 07:14 PM

Wat wil je? Er sterven elke dag 25.000 kinderen maar er ontploft niet elke dag van een space shuttle. Er is een harde wet in de media die zegt dat er meer aandacht is voor ongewone/spectaculaire of nieuwe 'verhalen' dan voor de dagelijkse problemen. Is dat erg? Natuurlijk.

Vandaag zijn er trouwens 50 Nigerianen omgekomen bij een bomaanslag in Lagos en als ik me niet vergis kwamen er op de dag van de ramp met de Shuttle 40 mensen om bij een treinramp in Zimbabwe en stierven er in Canada ook 7 kinderen in een lawine.

Een nieuwsuitzending duurt maar een half uurtje en als je moet kiezen tussen een treinramp in één of ander Afrikaans land of een ontploffing van een Space Shuttle dan is de keus vrij vlug gemaakt (zeker wanneer commerciële overwegingen een rol spelen bij de 'selectie' van het nieuws)

Respect
by jpe Sunday February 02, 2003 at 07:41 PM

Mijn respect gaat in de eerste plaats naar al die naamlozen wiens dood nooit in de geschiedenisboekjes komen KaM. Die astronauten die nu verongelukt zijn, ik vind dat heel erg, maar wat een luxeleventje - tot en met een ruimtereis - hadden zij niet ... Ik begrijp je reactie niet hoor. Dit is wel degelijk ook een opdoffer voor Superpower USA. En dat is iets wat ieder mens die ziet wat de Amerikanen in de wereld uitspoken, alleen maar zal beseffen. Laat het voor Bush en Co een les zijn dat ze God niet zijn.

Hoe?
by KaM Sunday February 02, 2003 at 08:15 PM

De aanslagen van 11 september waren ook een opdoffer voor Superpower USA. Als morgen één of andere gek zijn geweer leegschiet in een Amerikaanse Highschool dan is dat ook een zware opdoffer voor de Amerikanen. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.

lees
by pdl Monday February 03, 2003 at 01:00 AM

Kam,

lees de laatste zinsnede nog eens.

pdl