arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tweede Protestwake in Leuven tegen oorlog
by Koen Ooms Saturday February 01, 2003 at 01:32 AM
ooms.koen@skynet.be 016/22.97.02

Op vrijdagavond, tussen 5u en 6u, werd op het martelarenplein voor het Leuvens station de tweede protestwake gehouden tegen de dreigende oorlog tegen Irak. Deze wakes worden geörganiseerd door de Leuvense Coördinatie Tegen de Oorlog of kortweg LeCoTo.

Tweede Protestwake i...
dsc00033_1.jpg, image/jpeg, 633x479

Gisteren vrijdag tussen 17.00 u en 18.00 u werd in Leuven de tweede protestwake tegen de dreigende oorlog tegen Irak gehouden. Er namen ruim 65 mensen deel aan deze actie die geörganiseerd werd door de Leuvense Coördinatie Tegen de Oorlog (LeCoTo).
Deze coördinatie kwam er op initiatief van de Leuvense Derdewereldraad. Enkele dagen voor de nationale betoging van 19 januari kwamen een twintigtal mensen van evenveel organisaties uit de Leuvense regio bij elkaar om het groeiend protest tegen de oorlog te organiseren. Er werd besloten om, minstens tot de volgende nationale betoging van 15 februari, elke vrijdagavond een protestwake te houden aan het standbeeld van de martelaren van WO I op het plein voor het station van Leuven.
Met 50 deelnemers werd de eerste editie al meteen een succes. De tweede editie was nog sterker. Onder een groot spandoek met daarop drie van onze belangrijke eisen: Geen oorlog tegen Irak; Geen oorlog om olie; Stop de bezetting van Palestina; zong het strijdkoor Kontrarie uit Herent liederen tegen de oorlog uit alle continenten.
Een twintigtal actievoerders deelden pamfletten uit aan de voorbijgangers. In veel gevallen zorgde dat voor hartverwarmende gesprekjes en wederzijdse aanmoedigingen.
Nadat ze een vol uur de vrieskou hadden getrotseerd kregen de actievoerders een beker lekkere hete soep aangeboden die klaargemaakt werd door één van de sympatisanten.
De regionale TV ROB maakte een kort beeldverslag van de actie dat om 18.30 al op antenne ging. Verder was er een journaliste en fotograaf van Het Laatste Nieuws en werden de woordvoerders van de actie uitgenodigd voor het duidingsprogramma van de lokale radio Scorpio.

De Leuvense coördinatie maakt zich sterk dat de groep nog veel verder kan uitgebreid worden. De studenten zaten voorlopig nog opgescheept met examens maar vanaf volgende week rekenen we op een sterke deelname van die kant. Verder denken we aan scholen, jeugdclubs, parochies, sociaal-culturele verenigingen enz.
Volgende woensdag, 5 februari, houden we opnieuw algemene vergadering om verdere acties te plannen. De mobilisatie voor de betoging van 15 februari zal daar een belangrijke plaats innemen maar het zal daarbij niet blijven. Ook na die betoging willen wij verder werken aan een ruime beweging tegen de oorlog. Wanneer wij horen dat nu al bijna 80% van de Europese bevolking tegen de oorlog is dan moeten wij van dat voorlopig nog stille protest een luide schreew maken. Tegenmacht opbouwen tot de zogenaamde supermacht buigt, het kan.

Jullie horen er nog van.