arch/ive/ief (2000 - 2005)

Blair dreigt met noodwet tegen stakende brandweerlui
by christophe callewaert Friday January 31, 2003 at 06:31 PM

Nu de oorlog voor de deur staat, kan Blair de stakende brandweerlui missen als kiespijn. Zijn regering dreigt met een noodwet de staking te breken.

Gisteren kwam een einde aan een nieuwe 24-uren staking van de Britse brandweer. Het was de vierde in enkele maanden tijd. Opnieuw moest het leger inspringen voor de stakende brandweerlieden.

De stakers vragen een loonsopslag van 40 %. De regering biedt 11% en dan nog op voorwaarde dat er 'efficiënter' (lees met minder personeel) gewerkt wordt. De vakbond wees dat voorstel af omdat het tot nieuwe ontslagen zou leiden.

Gisteren schreef the Independent dat de regering broedt op draconische maatregelen om de stakers te beletten nog langer te staken éénmaal de oorlog tegen Irak is uitgebroken. Procureur-generaal Lord Goldsmith zal op dat moment waarschijnlijk gebruik maken van zijn injunctierecht om de staking te breken. Regeringsbronnen gewagen zelfs van de mogelijkheid om alle "industriële acties" te bannen van zodra de oorlog begint.

Met 30.000 Britse soldaten die mee zullen doen aan de oorlog in Irak kan de Britse regering het zich niet permiteren om nog eens duizenden andere soldaten in te zetten om de brandweerlieden te vervangen.

De Britse vice-premier John Prescott dreigde deze week ook een wet uit 1947 van onder het stof te halen. De wet werd opgeschort in 1959 en geeft de regering de macht om zelf de loon- en arbeidsvoorwaarden vast te leggen.

De vakbonden reageerden furieus en dreigden met een burgeroorlog als de regering Blair effectief tot deze maatregelen overgaat.

De oorlogsplannen van Blair en zijn onvoorwaardelijke steun aan Bush stuiten in Groot-Brittannië op heel wat weerstand. In Londen vond enkele maanden geleden één van de grootste anti-oorlogsbetogingen van Europa plaats en ook opiniepeilingen geven aan dat de overgrote meerderheid van de Britten gekant is tegen de oorlog. Het was ook in Groot-Brittannië dat twee spoormannen weigerden oorlogsmateriaal te vervoeren. Zou de burgeroorlog van de brandweerlui de oorlog kunnen tegenhouden?

Bronnen:
The Independent, 30 januari 2003
De Standaard, 30 januari 2003

Meer info: imc-uk
by christophe Friday January 31, 2003 at 06:58 PM

Indymedia-UK heeft een ganse feature gewijd aan deze zaak.
Meer info: http://uk.indymedia.org

Privatisering Engelse brandweer
by Stijn O. Friday January 31, 2003 at 07:56 PM

Een aanvulling:

Het conflict tussen de regering en de brandweermannen/vrouwen is veel meer dan een conflict over lonen. Het is de strijd van een van de laatst overgebleven
publieke diensten in Engeland tegen de privatiseringsplannen van de regering. De privatiseringsagenda wordt hier verborgen achter 'modernisering'.

De regering wil de telefooncentrales 'outsourcen' aan de prive en wil de brandweer deels privaat laten financieren onder haar omstreden en falend Private Finance Initiative (PFI). Group 4 Falck, de veiligheidsmultinational die ook al de Deense brandweer beheert, zou geinteresseerd zijn.