arch/ive/ief (2000 - 2005)

GATS en onderwijs in de aandacht
by jan buelinckx Friday January 31, 2003 at 05:55 PM
janbuelinckx@yahoo.com

De GATS of het Algemeen Akkoord over de Handel in Diensten komt meer en meer in de aandacht. Op vrijdag 5 februari worden zowel in België als in Nederland belangrijke debatten gehouden over de invloed van het GATS-akkoord op het onderwijs.

* België

Woensdagnamiddag 5 februari organiseert de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) een vormingsdag over GATS en de internationale handel in onderwijs. De bedoeling van deze sessie is een algemene inleiding te geven over dit thema. De globalisering, de liberalisering van de wereldhandel, met daaraan de verzakelijking van het onderwijs gekoppeld -beter gekend onder de titel ‘the commodification of education'- is tegenwoordig een ‘hot topic'. De discussies binnen de WTO (Seattle) en op het Wereld Economisch Forum in Davos kwamen en komen regelmatig in het nieuws.

VVS vindt dit onderwerp dan ook belangrijk genoeg om er een speciale namiddag aan te besteden.

Het opzet van de inleidende uiteenzetting is de volgende:
1. Inleiding (overzicht)
2. Voorgeschiedenis: van GATT tot GATS
3. De General Agreement on Trade in Services
4. De Wereldhandelsorganisatie (WTO)
5. De relatie met het onderwijs
6. Besluit

Daarna wordt het woord gegeven aan het panel en aan het aanwezige publiek.

Wij verwachten u om 13u30 in zaal G42 van het departement onderwijs,Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel.

Het einde is voorzien omstreeks 17u00.

Alles is gratis en iedereen welkom, studenten en niet-studenten

Meer info vind je op de website: http://www.vvs.ac

-----------------------------------------------------------
* Nederland

Ook bij onze noorderburen wordt op 5 februari een groot debat over GATS en onderwijs georganiseerd door de Landelijke Studentenvakbond (LSVB).

De toekomst van het Hoger Onderwijs is onzeker. De overheidsbijdrage voor het onderwijs neemt fors af, maar waar moeten universiteiten en hogescholen dan hun geld vandaan halen? Meer derde geldstroom, gedifferentieerde collegegelden en meer marktwerking in het onderwijs, is de tendens van dit moment.

Belangrijke actor in deze discussie is de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die het het proces van het 'verhandelbaar maken' van het onderwijs bevordert door middel van het GATS verdrag. Dit verdrag heeft als doel om in alle dienstensectoren, zo ook onderwijs, de handel te bevorderen. Publieke bekostiging en kwaliteitseisen kunnen gekenmerkt worden als oneerlijke handelsbarrieres. Kan de overheid dan nog wel de kwaliteit en de toegankelijkheid van het publieke onderwijs garanderen? Maart is een belangrijke moment in de GATS onderhandelingen. Hoog tijd om politici, experts en studentenvertegenwoordigers aan de tand te voelen!

Op woensdag 5 februari organiseert de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in samenwerking met De Balie in Amsterdam een groot debat over WTO-GATS: Handel in het Hoger Onderwijs. De sprekers zijn:

- Anette Nijs (demissionair staatssecretaris, VVD)
- Marco Braeken (onderhandelaar van het Ministerie van Economische Zaken)
- Marijke van der Wende (Center for Higher Education Policy Studies)
- Jacques Tichelaar (kamerlid PvdA), o.v.
- Nikki Heerens (bestuurslid ESIB, Europese studentenbond)

Kom ook! Het debat begint om 20.00 uur in de Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 in Amsterdam. Kijk voor een routebeschrijving op http://www.balie.nl
Voor meer informatie, bel naar telefoonnummer 030-2316464.

-----------------------------------------------------------
De GATS beginnen een belangrijk thema te worden én maar goed ook. Het is de verdienste van de verschillende sociale bewegingen om het thema van de GATS op de agenda geplaatst te hebben. Meer info over de GATS is o.a. te vinden op attac.be (gans GATS-dossier), op GATSwatch.org (nog veel meer info) en hier op Indymedia (feature over de GATS). Op zondag 9 februari is er de Europese actiedag in Brussel tegen de GATS, tegen de privatisering, commercialisering en liberalisering van publieke diensten en goederen. Omdat onze wereld niet te koop is!

De GATS: een inleiding
by Attac-RUG Tuesday February 11, 2003 at 03:00 PM
attac-rug@attac.be

DE GATS: EEN INLEIDING… (Attac-RUG muurkrant)

Buiten het bereik van de publieke opinie, en met weinig kritisch onderzoek van de media, ondernemen onze regeringen op dit moment de meest verregaande internationale handelsdialoog ooit.

Het Algemeen Akkoord over de Handel in Diensten (GATS, General Agreement on Trade in Services) is één van de multilaterale handelsakkoorden binnen de schoot van de WHO (Wereldhandelsorganisatie). De GATS beoogt de liberalisering van de handel in diensten en de geleidelijke opheffing van overheidsbarrières die de internationale concurrentie in de dienstensector in de weg staan. Private ondernemingen krijgen met andere woorden toegang tot publieke voorzieningen zoals gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer, post, sociale zekerheid, water –en energievoorziening… terwijl de ruimte voor overheidsinitiatief op deze terreinen wordt afgebouwd.
Diensten vormen de snelst uitbreidende sectoren in de internationale handel. Gezondheid, onderwijs en water zijn daarbinnen de sectoren met het beste perspectief op winst (de wereldwijde uitgaven voor water bedragen bijvoorbeeld meer dan 1 triljoen dollar) en zijn het jachtgebied geworden van transnationale bedrijven. In vele Derde Wereld landen werd in het kader van de Stucturele Aanpassingsprogramma's reeds een groot deel van de openbare infrastructuur ontmanteld. Dit bood buitenlandse bedrijven de kans om bijvoorbeeld hun onderwijs‘producten' te verkopen aan het lokale, kapitaalkrachtige deel van de bevolking. Miljoenen anderen verloren daardoor de toegang tot onderwijs. Alle Europese landen hebben onderwijs op de GATS-lijst van te liberaliseren sectoren gezet (denk in dit verband aan de Europese Bologna-hervorming). Meer dan honderd landen deden hetzelfde voor de gezondheidszorg. Erg verontrustend is het feit dat de Europese onderhandelingen, die door de Commissie in naam van de lidstaten geleid worden, geheim zijn en dus ontdaan zijn van elke democratische controle en debat.

Attac eist …

…een volledig moratorium op de GATS-onderhandelingen en op de draconische wetsbepalingen in de huidige overeenkomst, zoals de aanval op lokale regelgeving. Geen enkele toekomstige GATS-onderhandeling mag overheden verhinderen publieke diensten en sociale programma's voor hun burgers op te zetten.

…dat de Belgische regering en de Europese Unie de liberaliseringsaanvragen en - aanbiedingen publiek maken zodat een discussie over de inzet van de onderhandelingen mogelijk wordt.

…dat de openbare dienstverlening wordt gehandhaafd én uitgebreid. Het doel van openbare diensten is niet winstmaximalisering, maar de maximale bevrediging van de menselijke basisbehoeften. Sectoren als gezondheidszorg, onderwijs, water –en energievoorziening, sociale diensten, openbaar vervoer enz… moeten onafhankelijk van de wetten van de wereldmarkt worden omgevormd tot ‘mondiale openbare diensten' die toegankelijk zijn voor alle burgers ter wereld.

Voor meer achtergrondinformatie over de GATS:
http://www.attac.be (zie o.a. discussieforum)
http://www.gatswatch.org

Contact: attac-rug@attac.be

Verslagjes
by jan buelinckx Thursday February 13, 2003 at 02:38 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Een verslagje van de VVS-vorming:

http://forum.vl.attac.be/forum (Bolognadebat)

Een verslagje van het GATS-debat in Nederland:

http://www.lsvb.nl/index.php?art_id=287