arch/ive/ief (2000 - 2005)

Homohuwelijk voortaan ook in België mogelijk
by Wouter Clarie Thursday January 30, 2003 at 09:33 PM
wouter@expreszo.be +32486373754

Vandaag werd in de Kamer de "openstelling van het burgerlijk huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht" definitief goedgekeurd. Net voor de nieuwe verkiezingen is daarmee één van de belangrijkste vragen van de Belgische homoverenigingen ingewilligd.

Vandaag werd in de Kamer de "openstelling van het burgerlijk huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht" definitief goedgekeurd. Het werd eerder al door de voltallige Senaat en de Kamercommissie Justitie goedgekeurd. Net voor de nieuwe verkiezingen is daarmee één van de belangrijkste vragen van de Belgische homoverenigingen ingewilligd.

Gezonde evolutie
De minister van Justitie Marc Verwilgen noemde de goedkeuring van de wet een goede ondersteuning van een gezonde evolutie in de betekenis van het burgelijk huwelijk. Hij stelt dat de regering van mening is dat voorplanting niet meer de basis is van een dergelijke verbintenis. Ook wees hij erop dat de nieuwe wet volledig in overeenstemming is met artikel 12 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

(nog) geen adoptie
Door de meeste fracties werd wel enige teleurstelling geuit rond het feit dat adoptie door homoparen nog niet is geregeld. Dat is nog, zoals één van de kamerleden opmerkte: "one bridge too far". Ook de internationale erkenning van een "homohuwelijk" werpt nog vragen op. Voor de regeling van deze punten is het wellicht wachten tot de volgende legislatuur.

De nieuwe wet wordt zo snel mogelijk in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd en gaat in voege 4 maanden na de publicatiedatum. België wordt hiermee het tweede land waar homo's en lesbiennes kunnen huwen.

overlast?
by sigurd Friday January 31, 2003 at 11:28 AM

Als twee personen van hetzelfde geslacht op hun trouwfeest een jointje smoren en daar is toevallig een minderjarige in de buurt, is dat dan 'overlast'? (Waar zit Coveliers?)