arch/ive/ief (2000 - 2005)

Polspoel & Desmet: "heelder allochtone wijken in brand gestoken worden"
by jpe Thursday January 30, 2003 at 03:39 PM

In Polspoel & Desmet (VTM) werd woensdagavond gedebateerd over een oorlog tegen Irak. Via een kort video- fragment kwam ook Dyab Abou Jahjah aan het woord. Enkele uittreksels en bedenkingen.

Vooreerst: op VTM zouden ze moeten leren dat als je een debat organiseert over een nakende Amerikaanse overval op Irak, je best ook mensen van Iraakse zijde uitnodigt en niet enkel zoals nu, een drietal Belgen en een Amerikaan. Paul Witteman had woensdag op Nederland 2 een discussie met liefst 5 Nederlandssprekende Irakezen.

Dan wat Dyab Abou Jahjah betreft. Hij stelde in het videofragment twee zaken. Eén: dat "de Belgische regering medeplichtig is door de wapentransporten via Antwerpen toe te laten. Dat maakt ons woedend."

Twee: de emotionele banden zijn heel sterk tussen de moslimgemeenschap hier en Irak. Dus als de bommen vallen op Irak ... "dan is het normaal dat we ook gaan reageren, dat we actie zullen voeren, dat we op straat zullen zijn."

Vraag van de journalist: "En wat gaat u zelf dan doen ?"

DAB: "Als organisatie zullen we ook die acties begeleiden en organiseren, en het initiatief nemen. We zullen actie voeren."

Vraag: "Dus u bent terug op straat op dat moment ?"

DAB: "Ja, ik heb het volste recht om op straat te zijn vanaf ten minste 1ste maart en dat ga ik ook doen. Maar zelfs als ik persoonlijk niet op straat bent, er zijn duizenden leden van AEL die op straat zullen zijn."

Na het fragment vroeg Yves Desmet in de studio: "Mijnheer Claes u hoort het: in het beste geval krijgen we betogingen, in het slechtste geval, dat hoorde u ook, gaan er heelder allochtone wijken in brand gestoken worden."

Waarop Polspoel tussen komt: "Dat heeft hij niet gezegd."

Waarop Claes lachend antwoordt: "Neen, hij heeft het gedacht waarschijnlijk." Waarna Claes stelt dat als Abou Jahjah zo zou spreken in Irak, hij zijn kop zou kwijt zijn binnen de vijf minuten ...

Daarop gaat Polspoel dieper in op de band tussen de moslims hier en de Irakezen.

Claes stelt dat hij die band goed begrijpt. "Maar wat 'die mijnheer' vertelt lijkt me niet zo representatief te zijn voor datgene wat leeft bij de migranten in het algemeen, dat is één. En twee: dat hij in dit geval duidelijk een beetje de pion is die wordt vooruitgestoken door uiterst links, door de maoïstische beweging om precies te zijn, dat lijkt ook geen twijfel. Dus de credibiliteit van deze woorden die hier uitgesproken zijn, die zet ik toch zeer sterk in vraag."

Polspoel vraagt dan aan 'de militairen' of je met dit soort eventualiteiten rekening moet houden bij het nemen van beslissingen.

Waarop professor Devos stelt: "Ik denk dat de inlichtingendiensten, de staatsveiligheid heel alert zijn."

Iets wat eerder in De Standaard al bevestigd werd ...

Samen met de secretaris generaal van de NATO
by han Thursday January 30, 2003 at 04:00 PM

Ik zag zelfs slechts een fragmentje van die uizending, het was inderdaad de moeite. Oorlogs propaganda eerste klasse.

Frappant vond ik evenweel dat Willy Claes (voormalig secretarisch generaal van de NATO) dezelfde argumenten gebruikt tegen Abou Jahjah als sommige progressieven : "Pas op voor de Maoïsten".

Demoniseren en crimilaliseren, het zijn technieken die men niet alleen gebruikt tegen Irak, maar ook tegen de vredesbeweging.

corrupte fraudeur
by elChe Thursday January 30, 2003 at 04:09 PM

raar dat z'on corrupte en ontslagen fraudeur nog zo veel mag en wil praten.

paranormaal begaafd?
by Els Thursday January 30, 2003 at 06:43 PM

die mensen kennen dhr. Abou Jahjah blijkbaar erg goed, want zij denken te weten wat hij denkt!

idemdito voor het artikel in DS over de staatsveiligheid: daar werd in 1 zin gezegd dat Abou Jahjah 'ongetwijfeld een dubbele agenda heeft', maar 'dat ze hem niet kennen'. Ze kennen hem dus ongetwijfeld niet -maar hij is er. (dit lijkt het Irak-verhaal wel! "we vinden het niet, maar het is er!") Nogal zwak, niet?

Bovendien blijven ze dhr. Abou Jahjah en zijn achterban maar minimaliseren. Deze heren kunnen (of willen, waarschijnlijk) niet inzien dat dhr. Abou Jahjah eigenlijk wel degelijk 'mainstream' is (binnen de Arabische wereld algemeen).
Maar dat ze 't hier moeilijk hebben om met 'anders-zijn' om te gaan, dat weten we al langer dan vandaag... (vandaar waarschijnlijk ook liefst geen Iraki in de studio -"zijn dat niet allemaal 'slechterikken'?!" -en Iraki's vinden ze niet in de integratiesector...)

Wat mij enorm ergert is steeds de verwijzing naar "als hij ginder dit of dat, dan..."
1. dat bewijst (nogmaals) dat ze die man niet als Belg kunnen zien.
2. Abou Jahjah is evenveel -zoniet nog meer- tegen al die Arabische dictaturen als u en ik dat zijn.
3. het is wel in België ('het o-zo democratisch landje') dat hij op alle mogelijke en minder mogelijke manieren wordt tegengewerkt omdat hij zijn gelijke rechten opeist! (zijn kop werd nog net niet afgeschoten, maar figuurlijk zaten ze er niet ver naast, 'onze democratische politici'!)