arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlog / Coalitie voor Oorlog in The Times
by raf Thursday January 30, 2003 at 07:55 AM
raf.custers@euronet.be

Acht Europese premiers en presidenten scharen zich met een uitzonderlijke geste achter het oorlogskabinet van de Amerikaanse president George Bush. De acht publiceren een artikel in de Britse krant The Times. Onder de acht ook drie kersverse lidstaten van de NATO. Volgens Bush vertegenwoordigen zij "het nieuwe Europa". België kan via sommige leden van deze oorlogscoalitie met het oorlogsvirus besmet geraken.

De acht Europese leiders die Bush hun steun toezeggen, zijn Jose Mari Aznar van Spanje, Tont Blair van Groot-Brittannië, Silvio Berlusconi van Italië, José Manuel Barroso van Portugal, Péter Medgyessy van Hongarije, Leszek Miller van Polen, Anders Fogh Rasmussen van Denemarken en president Vaclav Havel van Tsjechische Republic. Aznar stelde de kladversie van het artikel op, de anderen tekenden.
Samen met Bush vormen ze de kern van een nieuwe oorlogscoalitie. Dat er nu ineens zo'n coalitie is, is een veeg teken voor de Europese vredesbeweging. Het betekent dat de vredesbeweging zich absoluut niet mag vergenoegen omdat "Frankrijk en Duitsland toch tegen de oorlog zijn". Als die twee aarzelen tegenover het wapengekletter van Washington, dan toch alleen maar onder druk van de publieke opinie en de protestbeweging tegen de oorlog. Komt het hen beter uit van hun kar te draaien, dan zullen ze het niet laten en meedoen aan de oorlog tegen een soevereine lastigaard, in het Midden-Oosten of elders (Noord-Korea). Trouwens in de tweede oorlogslinie - Afghanistan - nemen ze voor de States wel oorlogstaken op.

Het initiatief van de Acht toont de ondermijnende rol van de NATO. Het Atlantisch Pakt blijft voor Washington een dankbaar instrument om de Europese Unie te verdelen. De kersverse lidstaten Polen, Hongarije en Tsjechië zijn in de ogen van de Amerikanen tien keer betrouwbaarder dan de Fransen of de Duitsers. President Bush zei onlangs over de Poolse president Kwasniewski : "We hebben in Europa geen betere bondgenoot" (geciteerd in Knack 29 januari 2003). Het voorbereidende werk voor de vorming van deze Oorlogscoalitie is gebeurd op de NATO-top in Praag èn de EU-top in Kopenhagen.

De Belgische vredesbeweging moet in de gaten houden hoe de legertop hier op internationaal gebied maneuvreert. Die gaat prat op de voluntaristische samenwerking met derde landen. Met Nederland heeft België één vlooteskader gevormd met één commando. En België, Nederland én Portugal hebben én gezamenlijk luchtmacht-smaldeel ! De Portugese regering wil het land in de Coalitie van de Oorlog sleuren. Langs die kant kan het oorlogsvirus de Belgische haviken besmetten. Deze week nog liet de Belgische vertegenwoordiger in het Militair Comité van de Europese Unie verstaan dat België ook goed samenwerkt met "partners" in Oost-Europa. Wie dat zijn, zal - in het belang van de vredesbeweging - moeten worden uitgezocht.

golfoorlog
by bart n Thursday January 30, 2003 at 11:45 AM
nuvrij@hotmail.com


voor wie nog ni overtuigd is dat oorlog niet leuk is.
kijk mischien eens naar deze nog niet eerder geziene fotos
"http://digitaljournalist.org/issue0212/pt_index.html"
als de link ni actief is kan je er ook komen via de linkz in ons web adres groeten bart, ian zwitter...

Frankrijk en Duitsland toch tegen de oorlog zijn ?
by stephan Monday February 03, 2003 at 12:52 AM

"Frankrijk en Duitsland toch tegen de oorlog zijn"

Tegelijk stuurt Frankrijk het vliegdekschip Charles-de-Gaulle naar het Oostelijk Middellandse Zeegebied. Volgens de krant Le Monde vertrekt het nucleair vliegdekschip op 4 februari samen met 3 fregatten, een nucleaire onderzeeboot en een tankschip. Aan boord van de Charles-de-Gaulle zijn aanvalsgevechtsvliegtuigen, radarvliegtuigen en helicopters.
Officieel kadert dit vertrek in een oefenprogramma...


http://www.lemonde.fr/article/0,5987,3210--307663-,00.html