arch/ive/ief (2000 - 2005)

Over vrije meningsuiting en bange blanke Belgen
by Carline Thursday January 30, 2003 at 07:50 AM
carline.vanhie@belgacom.net 0498/48 36 11

Als men in dit landje controversiële mensen aan het woord wil laten, loopt dit niet altijd van een leien dakje. Toen ik Dyab Abou Jahjah uitnodigde om naar Kortrijk te komen spreken, kon ik niet vermoeden dat dit zoveel voeten in de aarde zou hebben. Ondertussen heeft de hele organisatie al veel weg van een soapserie.

Als men in dit landje controversiële mensen aan het woord wil laten, loopt dit niet altijd van een leien dakje. Toen ik Dyab Abou Jahjah uitnodigde om naar Kortrijk te komen spreken, kon ik niet vermoeden dat dit zoveel voeten in de aarde zou hebben. Ondertussen heeft de hele organisatie al veel weg van een soapserie.

· Eerste obstakel: aanvankelijk leek geen enkele zaal bereid het risico te nemen.
· Toen ik uiteindelijk een zaal vastlegde, kreeg ik even later een telefoontje van de organisator. Hij had toch even de veiligheidscommissaris van de politie verwittigd, en die zou het voorleggen aan de burgemeester. Even later kreeg ik bericht van die man dat het evenement mocht doorgaan, op voorwaarde dat het op een andere datum kon (was oorspronkelijk gepland voor 10 januari). Op 10 januari was er namelijk één of ander feestje waar de meeste politiemensen zouden aanwezig zijn, en dus konden die zich niet vrijmaken. Zijn de Kortrijkse flikken dan zo'n AEL-fans, dat ze een debatavond met Dyab niet willen missen?
· Bovendien zou ik uitgenodigd worden op het kabinet van de burgemeester hierover, en zouden ze samen met mij uitkijken voor een geschikte zaal.
· Toen de datum verplaatst werd naar 7 februari, bleek de oorspronkelijke zaal niet meer vrij. Een auditorium van de universiteit kon ook niet, aangezien het dan net verlof is voor de studenten. Dan maar het kabinet van de burgemeester op hun woord genomen, en die hebben een schitterende zaal geregeld (waarvoor mijn oprechte dank, hun bemoeienissen kunnen ook positief zijn). De zaal is wel vlakbij het politiebureel, zou dit toeval zijn?
· Daarna werd ik toch nog uitgenodigd voor een vergadering met iemand van het kabinet van de burgemeester en iemand van de politie, die me trouwens nogal angstig leek over het hele "evenement". Moest ik ook nog contact opnemen met iemand van de Integratiedienst, kwestie van "positieve controle" te houden over de organisatie, zoals het kabinet hem zelf zei.
· Ik had braafjes mijn plicht gedaan, dus dacht ik dat ze zich nu niet verder zouden bemoeien. Tot mijn vader me gisterennmorgen zei dat een vroegere buurman, die BOB'er is, mijn telefoonnummer gevraagd had. Die man had een boodschap ingesproken op mijn antwoordapparaat, en ik moest hem terugbellen. Zo gezegd, zo gedaan. Bleek dat ze een foldertje "onderschept" hadden voor 7 februari. Hoewel ik hem uitdrukkelijk zei dat de politie en het gemeentebestuur op de hoogte zijn, komen ze vrijdagnamiddag toch langs om me uit te horen. Alsof ik niets beters te doen heb!

En ondertussen was mijn vader in alle staten omdat mijn naam als verantwoordelijk uitgever op die foldertjes staat (dat zou zijn goede naam kunnen schaden), zeggen mijn ouders dat ik "gebrainwashed" ben door die "bruine mannen", en dat ze geen kinderen op de wereld gezet hebben om als kanonnenvoer te dienen (ik vertrek op 15 februari met Fire Gym naar Irak, vandaar). Heb voorlopig wel wijselijk verzwegen dat ik ondertusen zelf autochtoon lid ben van AEL, en ook het huurcontract van de zaal, in een envelop met daarop "Arabisch-Europese Liga, t.a.v. Carline Vanhie" hebben ze gelukkig niet onder ogen gekregen.

En ik van mijn kant snap niet hoe mijn ouders, die toch heel christelijke mensen zijn, het een schande vinden dat hun dochter een vredesactiviste en een antiraciste is. Mijn moeder bidt dat er geen oorlog komt, maar ze zegt dat onze acties en betogingen Bush niet zullen tegenhouden. Alsof haar gebeden dat wel zullen doen!

Ik ben ondertussen wel wat uitgeblust van al dat heen en weer lopen, maar ik laat me er niet door ontmoedigen. Het pad van een activiste gaat niet altijd over rozen. En zo'n situaties werken bij mij als een rode lap op een stier: hoe harder ze tegenwerken, hoe gemotiveerder ik ben om ermee door te gaan. Dus: bedankt bange blanke Belgen die stokken in de wielen willen steken, jullie zijn voor mij een grote steun! En ondertussen kan Dyab op zijn twee oren slapen: met zoveel politiebelangstelling kan hem op 7 februari zeker niets overkomen – inch'allah.

Voor wie geïnteresseerd is om te komen luisteren op 7 februari, meer info vind je op de agenda van Indymedia.

bange blanke belgen????
by steve Thursday January 30, 2003 at 08:52 AM
road99@hotmail.com

Dag madammeke,

Uw artikel gelezen, deels goedgekeurd, deels afgekeurd!!!

Bange, blanke belgen.............racist ofwa????

Kmoet zeggen dat bange, blanke belgen toch bijna niet bestaan, er zijn er genoeg, maar vergeet niet cesar zijn woorden he, dus maw: past op van de westvlamingen he!!!!
Daag ze uit, en ze zullen u vinden!!!!

Die bange, blanke belgen proberen wel om alles goed te laten verlopen.
Mijn mening, een goei revolutie!!!! Al die politieke macht heeft de dag van vandaag moet worden afgezet!!! Het is één corrupte boel (maar dat wist je waarschijnlijk al).
Politieke ambities??? Ja, toch wel, nog effe niet (25j), maar ik kom er zeker aan!!!
Vrees? Ja, ken je Pim F. nog? Die kon ook zijn mond niet houden tegen/over de gevestigde 'waarden' - zie waar hij nu zit.

Corruptie uit de politiek en politiek VOOR iedere mens!!! Dat is waar ik persoonlijk voor sta, en dat is wat ik oa zal verkondigen (ooit)

Met vele groeten en een prettige dag....

Steve

varia
by steve (idem) Thursday January 30, 2003 at 08:56 AM

Zet Bush af!!! (mocht eigenlijk nooit aan de macht gekomen zijn!!!!)

Enne, wat is die fire gym in irak eigenlijk???

Dank

ge kent die flikken toch?
by simpeltjes Thursday January 30, 2003 at 11:03 AM

Wie het schoentje past, trekke het aan is een oud spreekwoord.

Het is vermoedelijk de eerste keer dat je zoiets doet, want anders zou je dit niet posten.

Natuurlijk willen de flikken met hun verschillende diensten (de diensten zijn geïntegreerd in één systeem, maar daar houdt het bij op) weten wat er te gebeuren staat.

Stél, ik zeg maar stél, er komt een groepje vechtersbazen (een 50-tal). Hoe denk je die zomaar aan te pakken? Denk je dat de politie na het eerste belletje massaal uitrukt in aangepast kledij om de boel te ontzetten? Of denk je dat een avond met Jahjah geen aandacht zal trekken? Of dat, zelfs als je het geheim doet het niet zal uitlekken? Onthou toch één ding: hoe geheimer, hoe meer kans op uitlekken.

Fin, je bent blijkbaar nog jong.

Ik betreur het wel dat je zo op je ouders afgeeft. Ze hebben ook recht op hun mening en hebben misschien al ondervonden dat met luid roepen het ook niet lukt.

intimidatie
by anarke Thursday January 30, 2003 at 11:32 AM

Hallo Carline,
laat je niet afschrikken; het gaat hier gewoon om een aantal intimidatie-technieken - inclusief een aantal comments hier.
Wijs die BOB-er gewoon beleefd de deur, zijn zijn zaken niet, we leven hier nog altijd in een democratie en aanvaarden geen politieke politie, intimidatie, gedachtencontrole, ...
groetjes

simpeltjes
by anarke 2 Thursday January 30, 2003 at 01:44 PM

geen criminelen te arresteren vandaag? Liever achter uwen computer zitten en mensen ambeteren?

Comment op de comments
by Carline Thursday January 30, 2003 at 02:08 PM

Dag Steve,

Ik weet niet van waar jij bent, maar hier in West-Vlaanderen, zeker op de boerebuiten, ziet het zwart (of beter gezegd wit) van de bange blanke Belgen. Als ik hier de reacties van de mensen hoor tov moslims! Precies alsof de term "bange blanke Belgen" nu zo'n shockerend taalgebruik is. Ik heb die term trouwens niet zelf uitgevonden, heb die al meermaals gelezen op Indymedia.

En of het altijd de bedoeling is van de politie om alles goed te laten verlopen? Mensen die vaak naar betogingen gaan, weten wel beter! En waarom zouden niet-bange blanke Belgen zoals ik de boel niet goed kunnen laten verlopen?

Wat Firegym betreft, dat is een sportclub uit het Brusselse die een vredesloop organiseert in Irak. Meer info vind je op http://www.peacerace.be.

En beste Simpeltjes,

Is inderdaad de eerste keer dat ik zoiets organiseer, maar hopelijk niet de laatste keer. En zo jong ben ik nu ook weer niet (28 jaar). Maar waarom denkt iedereen bij de naam Abou Jahjah automatisch aan vechtpartijen? Dyab zit wekelijks wel in één of ander debat, en ik heb nog nooit van problemen gehoord, zelfs niet als de zaal vol skinheads zit, zoals in Gent een tijd geleden.

En ik vind niet dat ik zo afgeef op mijn ouders, voor mijn part mogen ze hun eigen mening hebben, maar ik heb ook recht op mijn eigen leven, woon al vier en een half jaar alleen, en ben het beu dat ze mij met allerlei chantagemiddeltjes hun wil willen opleggen. Ik begrijp wel dat ze bezorgd zijn, maar ze kunnen mij toch niet tegenhouden. Probleem is dat ze dat weer pas na een jaar of tien zullen beseffen.

.
by Deirdre Thursday January 30, 2003 at 04:22 PM

Goei tekstje, spijtig van de domme comments. Er zouden trouwens meer dergelijke getuigenissen op Indymedia mogen staan.

over vrije meningsuiting en bange belgen
by margaret carleton Thursday January 30, 2003 at 05:24 PM
mc256@cornell.edu

Carline, CHAPEAU!!!

Via jou hoor ik voor de eerste keer van AEL, een organizatie die ik graag beter wil leren kennen. Ik herken mijzelf in jou toch wel (een vredesactiviste en een antiraciste).
Gezien de afstand van over de plas, is bijwonen op 10 feb er niet bij, maar in gedachten ben ik daar.
Aub een mailtje sturen hoe het gegaan is.

greet

Angstreflex
by Stijn O. Thursday January 30, 2003 at 05:52 PM

Als West-vlaming sluit ik mij aan bij wat Carline zegt.
Veel mensen aldaar hebben met moeite een moslim/a van nabij gezien, laat staan dat ze er ooit al tegen gesproken hebben.
Toch hebben ze er allemaal een mening over en meestal is die negatief. Volgens mij is het juist hier van een angstreflex te spreken. Het is vreemd, ze kennen het niet en dus moet het wel verdacht zijn. Bange blanke man/vrouw is hier dus zeker op z'n plaats, al vind ik wel dat het niet moet gebruikt worden om grote delen van de bevolking te stigmatiseren, maar eerder om hen tot nadenken aan te zetten.

Hen een bezoekje aan een moskee laten brengen kan voor een deel onder hen al veel veranderen, al is er meer nodig om hen te doen aanvaarden dat structurele maatregelen nodig zijn alvorens moslim/as volluit kunnen participeren in de Belgische samenleving.

yep
by han Thursday January 30, 2003 at 06:16 PM

Racisme is een ideologie, die de natuurlijke angstrefelx van de mensen gebruikt.

Mensen hebben een natuurlijke angsrefelx voor het onbekende, dat is zelfs gezond het is een bescherming. Het maakt dat je voorzichtig omgaat met dingen die je niet kent,...

Racisme is een ideologie die deze natuurlijke angsreflex "misbruikt". Een manier om racisme te overwinnen is om mensen kennis te laten nemen van dat wat ze niet kennen.
Maar het is maar een eerste stapje, want daarmee overwin je niet de hele racistische ideologie waarvan deze maatschappij doordrongen is.

Een debatavond met Abou Jahjah is veel meer dan die eerste stap, daar hij ook ingaat tegen die racistische ideologie.

AEL
by Nadine Friday January 31, 2003 at 03:40 PM
faes13@hotmail.com

Carline, hoe ben je lid geworden van het AEL? Let me know