arch/ive/ief (2000 - 2005)

Democratische presidentskandidaat Lieberman steekt Bush langs rechts voorbij
by christophe callewaert Wednesday January 29, 2003 at 05:07 PM

Joe Lieberman, die grote kans maakt om in 2004 de democratische kandidaat voor het presidentschap te worden, vindt dat Saddam Hoessein al meer dan genoeg kansen gekregen heeft van de veel te voorzichtige Bush.

Joe Lieberman dong in 2000 aan de zijde van Al Gore naar het vice-presidentschap. Hij maakt grote kans om in 2004 de Democratische presidentskandidaat te worden die het mag opnemen tegen de huidige president George Bush. Eén ding staat nu al vast: 'vrede' zal niet de inzet worden van de verkiezingen. Lieberman was na 11/09 één van de eerste politici die opriep om Irak aan te vallen. Enkele uren voor Bush het spreekgestoelte besteeg voor zijn jaarlijkse State of the Union, verstuurde Lieberman een persbericht waarin hij zich zeer kritisch uitliet over het beleid van de Amerikaanse president.

"President Bush at first showed strong leadership in guiding the war against terrorism. But over the past year, our government's homeland security efforts have been too cautious, its instincts too reactive, its vision too blurry. With porous ports, intelligence agencies fundamentally unchanged, and local first responders in dire need of resources and information, now is the time for big and urgent action to protect America from terrorism. And now is the time to put real resources behind our promises – something this President is sadly failing to do so far."

Met andere woorden, Bush is te laks. Hij pakt het probleem van het terrorisme niet hard genoeg aan. Lieberman maakt zich ook kwaad over het feit dat Bush er niet in geslaagd is de bondgenoten van de VS te overtuigen van het gevaar dat van Saddam Hoessein uitgaat.

"The case for action needs to be made not just the American people but to many of our allies, who remain skeptical of our efforts. Their caution is unwarranted, in my view, in light of the compelling evidence of Iraq's threat to the security of its neighbors and the world."

Een dag eerder had Lieberman in een reactie op het VN-wapenrapport geschreven dat Saddam Hoessein zijn laatste kans al lang heeft opgebruikt. Als het niet anders kan, moeten de VS de klus maar alleen klaren. Lieberman is er van overtuigd dat andere landen dan wel schoorvoetend zullen volgen.