arch/ive/ief (2000 - 2005)

Animo-Mechelen protesteert Mechelse zonnekoning.
by Kenneth RUMES Wednesday January 29, 2003 at 02:23 PM

Deze perstekst van Animo-Mechelen geeft hun protest weer tegen het falend beleid van burgemeester Somers en zijn college. Volgens Animo is het beleid van Bart Somers er een van een nieuwe 'Zonnekoning'. Vandaar dat zij zich aansluiten bij protesten tegen dat beleid en zijn 'snoeimesmentaliteit'.


animomechelen@hotmail.com

Mechelen, 29 januari 2003

Persmededeling:

BEGROTING VAN DE ZONNEKONING HELEMAAL IN FUNCTIE VAN L'ÉTAT C'EST MOI

De ganse begroting is één groot cadeau aan het bedrijfsleven en de bouw van een Versailles voor de eigen eer en glorie van de Mechelse Zonnekoning: "Malines c'est moi". De besparing, verdeling en onduidelijke inhoudelijke invulling van de gelden uit het Stedenfonds pluimt de Mechelaar. Meer aandacht voor een kwaliteitsvol sociaal aanbod is zinvoller dan een voortdurend gehamer op het aantrekken van rijke tweeverdieners en de creatie van een perfecte stad voor enkelen.


Volgens animo-Mechelen moet het stedelijk beleid in functie staan van het sociaal sterker maken van de Mechelaar en het rijker maken van de arme. Dit doet men door te zorgen voor ontmoetingsplaatsen waar kapitaalkrachtige en zwakkere Mechelaars elkaar kunnen ontmoeten: in buurtverenigingen, actiecomités, jeugdverenigingen, sportclubs. In tegenstelling tot de bevindingen van relevant onderzoek beslist het stadsbestuur onder druk van de liberalen te snoeien in sociale ontmoetingsplaatsen (vb. jeugdhuis Tsentroem), jeugdverenigingen voor kansarme jeugd (vb. Habbekrats), meisjeswerkingen (vb. El Kenz), en alles te steken in repressie en geldverslindende prestigeprojecten (het té luxueus uitgevallen Dijlepad, de heraanleg van de binnenstad, en de Lamotsite zoals Somers ze wou, die ook al meer kost dan verwacht). Het onderhoud tussen sociale sector en Ali Salmi heeft toen geleid tot een iets duidelijker zicht op feiten en cijfers. De conclusie blijft echter dat de beleidsopties van het College leiden tot een afbouw van sociale projecten, daar waar op het terrein een noodzaak tot verdere uitbouw blijkt en de inhoudelijke invulling van de overheveling van gelden totaal onbestaande is.

Op een moment dat iedereen de mond vol heeft over het aanpakken van de oorzaken van sociale achterstelling, blijven de liberalen besparen op het samenleven en leren samenleven. Ondertussen dweilt Somers de mediaredacties af als een goeroe van stedelijk beleid. Een man die zich verkoopt zonder dat de resultaten voor de doelgroep zichtbaar zijn, de stadseigendommen verder uitverkoopt en zijn begroting in evenwicht brengt met het spaargeld uit de socialistische coalities. Hij bedriegt gans Mechelen, maar ook gans Vlaanderen. Daarom doet Somers ons ook denken aan de Zonnekoning, SomersXIV, een man die zich onaantastbaar waant in zijn non-beleid. Somers zou beter wat minder met zijn gezicht op de televisie verschijnen, maar wat meer met zijn neus in het grote aanbod wetenschappelijk onderzoek duiken.

animo-Mechelen wil een doordacht beleid met een langetermijnsvisie dat de Mechelaars sterker en rijker maakt. Daarvoor maakt het van de maand februari actiemaand tegen de prestigerealisaties van de stad. Vanavond sluiten wij ons reeds aan bij de protestactie van jeugdhuis Tsentroem tegen het falend sociale jeugdbeleid en nemen wij mee de leiding in de betoging/fakkeltocht tegen de begroting. Andere verrassingen volgen binnenkort…


Björn Siffer, Voorzitter
015/27.26.22 Glenn Nason, Politiek Secretaris
0478/47.57.31 0496/95.44.35

(Deze tekst werd door beide auteurs in onderlinge samenspraak geschreven)

socialisten
by Brecht Wednesday January 29, 2003 at 04:22 PM

Hebben de socialisten er dan zoveel van gebakken de afgelopen jaren????
Een beetje objectief blijven aub