arch/ive/ief (2000 - 2005)

Braziliaans dagboek 4: het forum is ten einde
by Maarten Van Hove Tuesday January 28, 2003 at 07:28 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Rond 13.00 vandaag (16.00u in Belgie) is het derde Wereld Sociaal Forum in het Braziliaanse Porto Alegre officieel afgesloten met een bevlogen persconferentie. Ik was erbij, en omdat er nu heel wat druk van de ketel is, kan ik een eerste keer rustig bezinnen.

Er is nog niet veel tot me doorgedrongen. Dat zal ongetwijfeld iets zijn voor op het vliegtuig huiswaarts of de eerste drukke Belgische dag.

Wel kan ik zeggen dat er heel wat water naar de zee zal moeten stromen eer we in Belgie ook maar iets gelijkaardigs uit de grond kunnen stampen. De eerste editie van het Belgisch Sociaal Forum lijkt in niks op de uitbundige massa activisten vanover de hele wereld die hier hun ding hebben gedaan. Niet alleen wordt er bij ons veel meer van top to bottom georganiseerd, waarbij de basisactievoerders weinig ruimte of inspraak krijgen, maar wij krijgen nog niet eens een betoging samen tegen de oorlog zonder dat we allemaal naar elkaars strot vliegen.

In de eerste herdenking moet ik met klem iedereen tegenspreken die beweerde en beweert dat een sociaal forum als dat in Porto Alegre niet meer is dan een praatbarak. Natuurlijk wordt hier heel wat afgebabbeld, maar ik denk niet dat ik ooit al zoveel resolute overtuiging voor een betere wereld gezien heb.

En het blijft ook niet bij uitwisseling van informatie, ook al was dat de eerste doelstelling van het forum - ruimte creëren waar mensen kunnen uitwisselen. Nee, buiten het feit dat iedereen wel met iets concreets en met een opgeladen batterij terug naar huis keert, is het forum dit jaar gegroeid tot 100.000 deelnemers uit meer dan 150 landen. Het grootste internationale evenement van iedereen die staat voor de toekomst van onze planeet consolideert zich, en wordt stilaan een kracht waar neoliberalen mee rekening houden. Dit is duidelijk te zien aan het feit dat het WSF niet langer haar datum op het WEF in Davos afstemt, maar OMGEKEERD! Daar begin je wel eens van na te denken.

Verder heeft het forum meerdere betogingen gezien van meer dan 100.000 participanten, kreeg de Braziliaanse linkse president Lula tienduizenden joelende supporters op de been voor hij zich fel ging verdedigen in Davos, en zijn er alvast twee maatregelen aangekondigd die het uitzicht van de toekomst zouden kunnen veranderen. Op de persconferentie kondigde de organisatoren van het forum twee spectaculaire dingen aan: de oprichting van Mediawatch Global (in absolute primeur!) en de officiële benaming van de start van de WEF-conferentie in Davos als wereldwijde dag van protest tegen het neoliberalisme.

Over beide dingen zullen jullie van mijn hand en die van anderen snel heel wat meer horen, met wellicht morgen een uitgebreid verslag van de persconferentie op het bovenstaande adres.

Ondertussen kan ik enkel afsluiten met twee mededelingen: spoed je naar de website van het Uilekot en die van 11.11.11, en zeg nooit meer dat het WSF niet meer is dan een reformistisch babbelclubje. Als je de openingsmars ziet, voel je je dan meteen verschrompelen van schaamte.

Hasta la vista, em tot de 4e februari in Belgie!

Uw verslaggever ter plaatse

Maarten Van Hove

gevonden op 11.11.11
by Guido Tuesday January 28, 2003 at 07:59 PM

"Wat men wèl wil is: een netwerk dat meer permanentie heeft, een secretariaat of een contactgroep die één en ander in gang steekt, een verbetering van onze communicatie.
En, last but not least, een verbreding van het netwerk. Bedoeld werd dat er een serieuze inhaaloperatie moet gebeuren naar Azië en vooral naar Afrika. Hun aanwezigheid hier op het Forum was naar ik hoorde de vorige jaren zwak en het is nu niet anders. Azië kan volgend jaar al bijbenen als het Forum (hoogstwaarschijnlijk) in India georganiseerd wordt. Voor Afrika werd gevraagd om daar de volgende jaren een prioritair punt van te maken. Of zoals de Ugandees Alex Hunda, letterlijk de enige Afrikaan in dit debat, het zei: als er één continent is dat het slachtoffer is geweest van het imperialisme dan is het wel Afrika. Als er één continent nood heeft aan een andersglobaliseringsbeweging, dan is het wel Afrika."
http://www.11.be/

Vraag: hoe men kan discussiëren over een andere wereld is mogelijk, als de landen die het meest lijden onder de globalisatie, er niet eens bij zijn?

Normaal gezien ging het WSF dit jaar in India georganiseerd worden, althans dat werd vorig jaar verteld, om dezelfde redenen als hierboven vernoemt.

En waar kan ik meer info vinden over de democratische wereldorde waarover op Porto Alegre gesproken werd?

Hoe kan dat nu democartisch besproken worden als twee continenten ondervertegenwoordigd zijn?

Dit is niet om te zagen, ik weet niet waar ik een antwoord kan vinden op deze vragen, ondanks dat ik elke dag alle sites van het WSF bezocht heb.

Antwoord
by Maarten Van Hove Tuesday January 28, 2003 at 08:44 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

´Vraag: hoe men kan discussiëren over een andere wereld is mogelijk, als de landen die het meest lijden onder de globalisatie, er niet eens bij zijn?´

Antwoord: waar zijn wij dan mee bezig? Dan kunnen we meteen stoppen met babbelen he Guido.

Soit, al wat je vraagt kan je nog verwachten.

In hun plaats?
by Libby Tuesday January 28, 2003 at 08:53 PM

Als we 't in hun plaast gaan doen dan stoppen we er inderdaad veel beter mee, want dan wordt het alleen meer vanthetzelfde dictaat uit de geindustrialiseerde westerse wereld, alleen in een ander kleedje.

antwoord2
by Guido Tuesday January 28, 2003 at 09:08 PM

"Antwoord: waar zijn wij dan mee bezig? Dan kunnen we meteen stoppen met babbelen he Guido."

Wie zijn "wij" dan?

reactie
by Maarten Van Hove Friday January 31, 2003 at 05:23 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Goed, laat me de zaken eens omdraaien en lees meteen ook eens mijn overzicht van het WSF op het bovenstaande adres, waar ik dezelfde zaken aanhaal.

Feit - Afrika is sterk ondervertegenwoordigd op het WSF
Feit - de reden hiervoor is voornamelijk een hoge drempel en een gebrek aan middelen
Stelling - sociale fora kunnen mensen samenbrengen en beter dan welk andere manier samen front vormen, mits het forum goed georganiseerd en open is.
Stelling - geldproblemen en drempels kunnen enkel worden overwonnen als een dergelijk forum dicht bij huis is ligt, zodat het begrijpelijke onderwerpen behandeld en niet te duur is.

Vraag - welk Afrikaans land kan een toevloed van 100.000 WSFers opvangen. Zuid-Afrika kent een rechtse regering en heeft zelfs de GATS al getekend (waarover later meer). Toch ligt een WSF best in het Zuiden (minder geld en prangendere problemen,...). Dan heb je Indie en Brazilie, zoals nu. Grote landen met geschikte infrastructuur, veel protest tegen neoliberalisme en veel volk,...

Ik heb met veel Afrikanen gebabbeld op het forum, maar elk land behalve Brazilie was ondervertegenwoordigd (ik schat 80% Brazilianen). Moeten we het daarom afvoeren...

Hoeveel Afrikanen schrijven op IMC Belgie - toch komen hier dan de verwijten. Vreemd hoor Guido. Heel wat Belgen hebben belangwekkende info verzameld en voor jullie gebundeld. Verwacht je dan dat 11.11.11 of het Uilekot deze artikels op IMC zet, en worden ze minder waardevol omdat ze niet hier staan...

En neen, ik had mijn artikels echt wel liever hier gezet hoor, omdat hier meer lezers komen. In plaats daarvan weet je nu perfect waar je staan en doe ik ook moeite om voor IMC vanalles te schrijven.

Ik vertel je van ter plaatse dingen die ik uit eigen oog heb gezien. Zover ik weet ben ik de enige IMC-schrijver die jullie die dingen kan vertellen, maar liever dan ze te lezen, gaat de demonisering van de mooiste antikapitalistische bijeenkomst die ik ooit heb gezien gewoon door.

recatie 2
by Guido Friday January 31, 2003 at 05:38 PM

"Hoeveel Afrikanen schrijven op IMC Belgie"

te weinig, net zoals Waalse artikels.


"- toch komen hier dan de verwijten. Vreemd hoor Guido."

Ik verwijt niets, ik vroeg iets, zoals iedereen kan lezen.

"Heel wat Belgen hebben belangwekkende info verzameld en voor jullie gebundeld."

Ja, maar je kan van niemand verwachten dat ze ganse dagen surfen en hopen dat ze ergens iets vinden. Volgend jaar maak ik geen feature over Porto Alegre. Ik steek daar mijn tijd in en krijg dan het verwijt(>>> zie http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=46644&group=webcast) dat hij niet goed is, ik kan niet gerieken waar wat staat.

"Verwacht je dan dat 11.11.11 of het Uilekot deze artikels op IMC zet, en worden ze minder waardevol omdat ze niet hier staan..."

Neen, weet niet waar je dit haalt maar jij bent wel een van die mensen die voortdurend herhaalt dat indymedia.be het medium van de andersglobalisten is en dan is er zo'n "top" en dan wordt er hier bijna niets gepost. En dan stel je de vraag "verwacht je dan dat 11.11.11...), beetje serieus blijven, hé.

"En neen, ik had mijn artikels echt wel liever hier gezet hoor, omdat hier meer lezers komen. In plaats daarvan weet je nu perfect waar je staan en doe ik ook moeite om voor IMC vanalles te schrijven."

Is contradictorisch, lees het nog maar eens. :)


"Ik vertel je van ter plaatse dingen die ik uit eigen oog heb gezien. Zover ik weet ben ik de enige IMC-schrijver die jullie die dingen kan vertellen, maar liever dan ze te lezen, "

Ik heb ze gelezen en niets bijgeleerd en dat kan toch niet de bedoeling zijn? :)

"gaat de demonisering van de mooiste antikapitalistische bijeenkomst die ik ooit heb gezien gewoon door."

Vragen stellen over iets is niet hetzelfde als demoniseren.

Groetjes, Guido

gezeur
by christophe Friday January 31, 2003 at 05:41 PM

Ik begrijp dat al die mensen liever hebben dat hun artikels heel exclusief op de site van hun clubje staat, maar dan moeten ze natuurlijk ook niet afkomen dat "Indymedia" geen aandacht aan hen besteedt.
Vroeger heb ik nog de moeite gedaan om al die dingen te gaan opsporen en te posten, maar lang hou je dat niet vol. Vooral niet als je ziet dat mensen zelfs orders krijgen van hun overste om niet te posten op indymedia.
Kerktorenmentaliteit, waar vlaanderen groot in is.

Einde aan het gebabbel
by Maarten Van Hove Sunday February 02, 2003 at 03:03 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Guido, nogmaals: de inhoudelijke stukken staan op de uilekot website omdat mijn werkgever dit terugwenste voor het geld dat ze staken in het vliegtuigticket en omdat ik er was voor mijn werk. Is dit vreemd dan??? Wil je iets bijleren, daar staan enkele ferme stukken tussen.

Christophe: dit gaat helemaal niet over clubjes die zicjzelf willen ophemelen. Ik vraag niet dat Indymedia aandacht aan ons besteed. Dit gaat niet over IMC of Uilekot, dit gaat over de informatie die bestaat over het forum. Wil je iets voor IMC, doe dan aub een klein beetje moeite om er iemand te hebben die schrijft voor IMC. Dit is niet gebeurd, er is ook geen vraag gekomen van IMC aan mij of ik iets zou willen schrijven, heb het enkel hier geplaatst voor de lezers, uit eigen beweging.

Christophe, je schrijft: 'Vooral niet als je ziet dat mensen zelfs orders krijgen van hun overste om niet te posten op indymedia.
Kerktorenmentaliteit, waar vlaanderen groot in is.'

Orders van je overste? Je bent weer bezig met je woorspelletjes he? Stel dat School Zonder Racisme geld zou uittrekken om je naar pakweg Noorwegen te sturen voor het werk en er over te rapporteren, zouden ze het dan op prijs stellen dat je in de plaats daarvan rapporteert op Indymedia??? Zijn dat dan orders, of is het gewoon je werk?

Beiden: binnenkort, als ik thuis ben (dit is dinsdag), ga ik tijd steken in het uitschrijven van de beste workshop die ik heb bijgewoond, over mogelijke alternatieven na het kapitalisme. Ook komt er nog een lang nawoord waarbij ik stil wil staan bij de dingen die ik nu nog niet besef, omdat ik simpelweg te moe, te rusteloos en te dicht bij de gebeurtenis sta op het moment.

Guido stelt een goeie vraag, naar info over een democratische wereldorde. Ik ben er voorstander van dat het Forum zelf notulen zou nemen van alle interessante workshops en elk jaar een boek uitgeven bijvoorbeeld. Zolang ze dat niet doen, is het aan IMC wherever om deze verslaggeving te doen - of aan Belgische NGOs en activistengroepen. Zolang we dit niet systematisch kunnen opvolgen (wat we wel konden op D14 bv), zal het een oneindige zoektocht blijven, denk ik. Maar op geen enkele manier kan je denk ik deftig over de 1500 workshops rapporteren die op het WSF waren, vrees ik. Dat vraagt internationale planning en samenwerking.

Meer info staat wellicht op IMC Brazil, die waren hier met 150 man, maar ik vrees dat het overgrote merendeel van die info in het Portugees is...

Soit, deze hele discussie herinnert me eens temeer aan mijn besluit dat ik beter gewoon dingen schrijf dan dat ik me in dit soort eindeloze en nikszeggende discussies laat meeslepen. Wat hebben we nu besloten? Dat er meer stukken moeten komen. Dus: schrijven geblazen.

En tot in Belgie