arch/ive/ief (2000 - 2005)

Arabieren trekken de straat op uit protest tegen oorlog in Irak
by christophe callewaert Tuesday January 28, 2003 at 06:15 PM

Volgend verslag is gebaseerd op berichten van internationale persagentschappen (o.a. AFP). Het aantal betogers is dus wellicht onderschat. Heeft er iemand informatie uit meer betrouwabre bronnen?

Naar aanleiding van de overhandiging van het rapport van de wapeninspecteurs, trok de bevolking van verschillende Arabische landen massaal de straat op. De grootste betoging vond plaats in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Enkele tienduizenden betogers manifesteerden er tot aan het lokale VN-secretariaat.

In Egypte had de Nasseristische partij Tagamou opgeroepen om te betogen voor het VN-gebouw in Cairo. Maar net als de voorbij weken al verschillende malen gebeurde, stuitten de betogers ook nu weer op harde politierepressie. In totaal werden al tien manifestanten opgepakt waarvan sommigen ondertussen al tien dagen vastzitten.

In Libanon kozen de betogers de Amerikaanse ambassade als doelwit uit. Een indrukwekkende politiemacht hield hen echter op ruim een kilometer daarvandaan tegen. De betogers droegen ondermeer een groot portret van de Iraakse leider Hoessein en staken Amerikaanse en Israëlische vlaggen in brand.

In Syrië riepen de Syrische comités ter onderteuning van Irak en de Palestijnse intifada op om te betogen voor het plaatselijke hoofdkwartier van de UNDP. Zo'n 3000 studenten namen aan die manifestatie deel.

In Soedan beantwoorden meer dan 10.000 manifestanten de oproep van "Volksorganisatie voor de solidariteit met het Iraakse volk" om te betogen tegen de nakende oorlog in Irak. In hun slogans haalden ze zowel uit naar de VS ("de CIA zal ons niet leiden") als naar de Arabische leiders ("Schande aan de Arabieren van de dollar"). De president van de Orde der advocaten zei in een toespraak dat "de poort openstaat voor iedereen die als vrijwilliger naar Irak wil".

Ook in Bahrein was er een kleine manifestatie.

De Marokkaanse bevolking mobiliseert...
by Riet Dhont Tuesday January 28, 2003 at 10:14 PM
riet.dhont

Ik kreeg gister en vandaag telefoons uit Marokko. Daar is de beweging tegen de oorlog volop aan de gang. Er wordt een betoging voorbereid voor 15 februari waar men 1 miljoen mensen verwacht. Vorige ztaerdag was er een groot anti oorlogsfestival in Rabat met heel wat kunstenaars ... kortom de bevolkign van Marokko mobiliseert ten top. Bij een vorige betoging in april 2002 , tegen de bezetting van Jenin en Ramallah( palestina) kwamen ook meer dan één miljoen mensen op straat. Maar nu is de mobilisatie blijkbaar nog meer aan het groeien. te volgen dus...