arch/ive/ief (2000 - 2005)

Proces tegen vluchtelingeactivisten start binnenkort in Brussel
by vak Tuesday January 28, 2003 at 03:41 PM
vak@student.rug.ac.be 0497/291839 sint-pietersnieuwstr 45 9000 Gent (gebruik gesloten enveloppe)

Op zaterdag 25 januari kwam Daniël Liebman, één van de beschuldigden van het (collectif contre les expulsions) op uitnodiging van de Brugse Jongeren Tegen Racisme, spreken over de gerechtelijke vervolging waarvan zij het slachtoffer zijn. Dit is een kort verslag en een oproep om deze mensen te steunen in hun proces

Stop de vervolgingen tegen de leden van de collectieven tegen de uitwijzingen

Op zaterdag 25 januari kwam Daniël Liebman, één van de beschuldigden van het (collectif contre les expulsions) op uitnodiging van de Brugse Jongeren Tegen Racisme, spreken over de gerechtelijke vervolging waarvan zij het slachtoffer zijn.

De uitleg van Daniël begon met een reportage van de RTBF voor het magazine HEBDO, waarin een aantal acties van het Collectif contre les expulsions ,ccle) gekaderd werden tegen de mishandelingen die met uitwijzingen gepaard gaan.

Het CCLE was in de periode voor Semira vermoord werd (rond 1998) bezig met verschillende actievormen: ze zochten contact met mensen in gesloten centra om hen te helpen met hun dossier, indien er uitwijzingen waren waarschuwde men passagiers en piloten dat er een uitwijzing op de vlucht zou zijn, en vroeg men om te protesteren. Daarnaast voerde men symbolische acties, zo klommen vluchtelingenactivisten op het dak van de toegangspoort van het gesloten centrum in Vottem (Luik) dat toen nog in aanbouw was.
Een van de belangrijkste acties werd gedaan op 21 juni 1998: die dag kwam men te weten dat Semira een vijfde uitzettingspoging had ondergaan die zeer gewelddadig was geweest en die alle elementen van de zesde en noodlottige poging al in zich droeg. Een fakkelwake werd ‘s avonds nog georganiseerd met als eis dat Semira uit de isolatiecel gehaald moest worden en recht had op een dokter en verzorging. Toen de actievoerders aan de draad protesteerden braken enkele vluchtelingen, die allemaal erg aangedaan waren door de toestand waarin Semira was opgesloten, door de omheining.
De acties van het CCLE kregen een breder draagvlak toen de dood van Semira bij haar zesde uitwijzingspoging bekend geraakte.
Naar aanleiding van die verschillende soorten acties worden mensen van het ccle nu vervolgd door het belgische gerecht, dit in tegenstelling tot de rijkswachters die Semira verstikten: deze, en hun politieke verantwoordelijken (VandeLanotte en Tobback) zijn nog steeds niet veroordeeld. Bovendien oefenen ze hun functie bij de politie nog steeds uit, meer nog de ministers werden ondertussen door de raadkamer buiten verdenking gesteld.

Het proces tegen de CCLE werden gevoerd naar aanleiding van deze acties na de dood van Semira en onder zware politieke druk:
toen Tobback ontslag nam legde hij twee punten op tafel:
1.Hij werd verraden door de rijkswacht (bleef vaag en onduidelijk, hij kan hiermee bedoelen ofwel dat eén van de moordenaars een recidivist was die al een Marokkaanse vluchteling gedood had, en Tobback was hiervan niet op de hoogte gebracht, ofwel dat hij niet op de hoogte was gebracht dat een deel van de rijkswachters in Zaventem extreem-rechtse sympathiën had.)
2. Hij eiste zware straffen voor CCLE. (Dit idee werd in eerste instantie gelanceerd door het Vlaams Blok, dat in Antwerpen affiches ophing die het CCLE verantwoordelijk stelden omdat zij de vluchtelingen zouden ophitsen om zich te verzetten. Dit idee werd overgenomen door Tobback en later Vandenbosche.)
Ook de toenmalige minister van justitie en Jean-luc Dehaene (in Humo) eisten zware straffen.

Onder die druk werd een gerechtelijk dossier aangelegd tegen de CCLE en dit dossier bevatte verschillende klachten, die allemaal verband hielden met de volgende acties:
1. 29 juni 1998: een transportwagen van de dienst vreemdelingenzaken werd tegengehouden om de uitzetting van een minderjarige, zieke Somalische jongen symbolisch te blokkeren. De toenmalige BOB kwam dreigen met harde acties indien soortgelijke acties nog gevoerd werden
2. Actie met fakkels op 21 juli 1998 (tegen de isolatie en uitzetting van Semira) en andere acties rond 127 bis.
3. Actie waarbij een stilstaand voertuig van de dienst vreemdelingenzaken bekogeld werd met eieren.
4. Betoging voor het parlement op 10 december 1998 (om de gelatenheid van het overgrote deel van de parlementsleden aan te klagen t.o.v. schendingen van mensenrechten bij vluchtelingen n.a.v. de 50ste verjaardag van de universele verklaring van de rechten van de mens)
Daarnaast staan nog 9 militanten uit Luik terecht voor een grote betoging die georganiseerd werd op 4 oktober 1998, En moet Pascal Marchand moet zich verantwoorden voor een actie in Steenokkerzeel tegen de collectieve uitwijzing van Roma in oktober 1999. (België is daarvoor veroordeeld door het Internationaal gerechtshof voor de rechten van de mens in Straatsburg).

Dit proces is volgens de beschuldigden een poging tot criminalisering van vluchtelingactivisten: de klachten zijn allemaal klachten die verband houden met vandalisme,(kwaadwillige belemmering van de openbare weg- beschadigen van publieke goederen (een hek in Steenokkerzeel)- slagen en verwondingen aan bewakers) die geen rekening houden met de politieke achtergrond van dit proces, en die daarenboven voor een groot deel dan nog vals zijn ook (slagen en verwondingen bijvoorbeeld). De verdediging zal zich dan ook vooral richten op de idee van de burgerlijke ongehoorzaamheid, met bedoeling duidelijk te maken dat het hier een politiek proces betreft. Solidariteit is essentieel. "Enkel als we ons organiseren kunnen we een vrijspraak bekomen" Het proces is bovendien een precedent voor iedereen die met sans-papiers of vluchtelingen en politieke acties in het algemeen bezig zijn. Verder zou, indien er straffen komen, het perverse idee zich kunnen verspreiden dat het de schuld van het collectief is dat Semira dood is.

Om de vervolgden te steunen zijn er een paar initiatieven, vooral in Franstalig België (25 van de 26 zijn franstalig)
- in Brussel is een steuncomité opgericht (met verschillende bekende Walen)
- Université Libre Bruxelle organiseert een sensibiliseringsweek rond het thema van gesloten
centra en uitzettingen (de week voor het proces)
- Het CCLE zal tijdens die week de Willy Peers prijs ontvangen.

Op dinsdag 4 Februari om 20u in de Blandijn komt Daniël nog eens zijn uitleg doen in Gent, dit op uitnodiging van het VAK (zie http://www.student.rug.ac.be/vak).
Op vrijdag 21 februari is er, om 8u30 afspraak voor het justitiepaleis in Brussel, om Solidariteit
Verder is er op 23 Februari ook nog het festival van het verzet om 14.u op het dorpsplein in Nossegem

klein foutje
by peter terryn Tuesday January 28, 2003 at 07:02 PM
pterryn@yahoo.com

Je schrijft: "Daarnaast staan nog 9 militanten uit Luik terecht voor een grote betoging die georganiseerd werd op 4 oktober 1998".
De militanten komen echter niet uit Luik maar uit de verschillende delen van het land. Er zijn ook 4 Vlamingen bij, waaronder ikzelf.
Je leest er meer over op
http://e-communism.org/vottem.htm

rechtzetting
by manu Tuesday January 28, 2003 at 08:03 PM

okee,

Daarnaast staan nog 9 militanten, waaronder Peter Terreyn terecht voor het Luikse gerecht ivm een grote betoging die georganiseerd werd op 4 oktober 1998, En moet Pascal Marchand moet zich verantwoorden voor een actie in Steenokkerzeel tegen de collectieve uitwijzing van Roma in oktober 1999. (België is daarvoor veroordeeld door het Internationaal gerechtshof voor de rechten van de mens in Straatsburg).


beter :)