arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep deelname aan de manifestatie 9 februari door de milieubeweging (BBL)
by gepost door Paul De Laet Tuesday January 28, 2003 at 01:16 AM

Onze wereld is niet te koop - Stop het Algemeen Akkoord over Handel in Dienste

Oproep deelname milieubeweging aan de manifestatie

"Onze wereld is niet te koop - Stop het Algemeen Akkoord over de Handel in Diensten (GATS)"

9 februari 2003– Brussel- vertrek Noordstation – 14u

Voor kwaliteitsvolle en toegankelijke collectieve voorzieningen,

bij ons en in heel de wereld

De onderhandelingen over het Algemeen Akkoord over Handel in Diensten (GATS-General Agreement on Trade Services) moet dringend een andere richting uitgaan. Die onderhandelingen worden gevoerd binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en er nemen ook Belgische en Europese vertegenwoordigers aan deel. De Belgische regering moet reeds voor eind maart beslissen welke diensten volgens haar in aanmerking komen voor liberalisering. In het spoor van het Europees Sociaal Forum willen vakbonden, NGO's en andere verenigingen die lid zijn van het Sociaal Forum in België de politici op hun verantwoordelijkheid wijzen. Ook Bond Beter Leefmilieu roept haar leden op om deel te nemen aan de manifestatie op 9 februari te Brussel.

Waarover gaat het precies?
Tijdens de vierde Ministeriële WTO-Conferentie in Doha (november 2001) werden een aantal belangrijke streefdata vastgelegd voor de WTO-onderhandelingen over uitbreiding en verdieping van de bestaande GATS (General Agreement on Trade in Services). De GATS-onderhandelingen hebben betrekking tot alle diensten : gezondheid, onderwijs, energie, waterdiensten, milieudiensten, transport, toerisme, enz. WTO-leden moesten tegen 30 juni 2002 hun vragen (welke dienstensectoren willen ze geliberaliseerd zien) overmaken aan de WTO en tegen 31 maart 2003 moeten de aanbodlijsten reeds klaar zijn (de antwoorden op de vragen). De Europese Commissie bereidt dus momenteel haar aanbod voor. De informatie sijpelt heel moeilijk door en de onderhandelingen gebeuren niet transparant. Het is ook niet duidelijk hoe het Belgische standpunt vorm krijgt binnen het Europese. De onderhandelingsdocumenten van de EC zijn nauwelijks openbaar. NGO's vragen meer transparantie in het tot stand komen van de vraag- en aanbodlijsten.

Ook ons milieu staat op het spel
Ook voor het milieu zullen deze GATS onderhandelingen belangrijke implicaties hebben. Van de 21 vragen die de EU kreeg betreffen er 8 milieudiensten. De vragen komen zowel van industrielanden (Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, VS) als van ontwikkelingslanden (Brazilië, Mexico). Het gaat o.m. over waterdistributie, waterzuivering, geluidsbestrijding, luchtzuivering, klimaatbescherming, en andere. Het gaat om beslissingen met een belangrijke impact op het milieu. De milieubeweging heeft er bijvoorbeeld steeds op gewezen dat waterdiensten op een duurzame wijze moeten ontwikkeld worden onder diverse randvoorwaarden: het garanderen van democratische controle, het minimaliseren van de impact op het milieu, het optimaliseren van de kwaliteit van water en diensten en het controleren van de prijszetting,

NGOs en vakbonden roepen op tot een mobilisering voor een manifestatie op 9 februari in Brussel om 14uur Volgende eisen staan centraal:

- Het recht op collectieve diensten vrijwaren. Diensten moeten toegankelijk zijn voor iedereen, zowel in het Noorden als in het Zuiden.

- Een moratorium op en een evaluatie (sociaal, milieu , gender) van de GATS. De onderhandelingen over de liberalisering van de collectieve diensten moeten opgeschort worden en er moet tijd gemaakt worden om de gevolgen van de aan de gang zijnde of geplande liberaliseringen na te gaan, zowel vanuit sociaal en ecologisch standpunt als vanuit hun impact op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen

- De transparantie en de democratische controle van de GATS-onderhandelingen moeten gegarandeerd worden, wat concreet wil zeggen dat de besproken documenten openbaar moeten worden gemaakt

- De openbare diensten moeten uit het toepassingsveld van GATS gehouden worden. Sectoren zoals onderwijs en volksgezondheid en openbare nutsvoorzieningen zoals water , communicatie, elektriciteit, basismobiliteit en veiligheid kunnen niet aan een internationale concurrentie worden onderworpen.

- Landen moeten het recht behouden om de collectieve diensten te reguleren en openbare regelgeving uit te werken om o.m. sociale en ecologische doenstellingen en openbare gezondheidszorg te vrijwaren.

- Er moet een einde gesteld worden aan de druk op de ontwikkelingslanden en op het leefmilieu.

PRAKTISCH
De manifestatie start aan het Noord Station om 14 u waar er een aantal symbolische acties en animatie zal zijn. De betoging gaat vervolgens langs De Brouckère waar symbolische acties rond cultuur en onderwijs zullen centraal staan. Aan de Beurs is het hoofdmoment van de betoging voorzien met vier speeches (ABVV, ACV, NGO's , EVV) en muziek. De betoging stopt aan het Anneessensplein waar de thema's gezondheidszorg, het Zuiden en milieu centraal staan. Er wordt ook voorgesteld aan de milieubeweging om aan te sluiten bij dit blok in de betoging.


De praktische organisatie is nog volop aan de gang. De stand van zaken op dit ogenblik:
Animatie - Voorstellen
a. Noordstation :

Reus stationschef : ATTAC

Water - « Wereldbol » - Fanfare ? : MDM

Communicatie - Transport : CGSP - FSCSP

Muzikaal podium

Coördinatie : Claire Pierson

b. EVV : Afspreken met EVV.

c. De Brouckère : Cultuur - Onderwijs (bus MDM...)

Coördinatie : ATTAC ?...

Verantwoordelijke : Francis Jorissen

d. Beurs : 4 speeches (ACV, ABVV, EVV en NGO's) x 2 + Muziek

Coördinatie : Frank Moreel (ABVV) + Johan Quintelier (ACV)

e. Anneessensplein : Gezondheidszorg - Zuiden - Milieu

Coordinatie : Paul Blanjean (CSC). Voorstellen vanuit de milieubeweging voor symbolische actie/animatie in dit blok (bv. water?)

Er wordt een organisatiedienst opgesteld van 75 man:

25 ACV-CSC/25 ABVV - FGTB/ 25 ngo - associaties

De coördinatie gebeurt door Johan Quintelier : E-mail :

jquintelier@acv-csc.be

Gelieve naam, gsm en e-mail door te sturen.

Contactpersoon bij Belgisch Sociaal Forum: paola.peebles♦cncd.be


Vervoer
De NMBS heeft voor de actiedag tegen de GATS op 9 februari 2003 een SABIN biljet gecreëerd dat in de verschillende Belgische Stations te koop zal aangeboden worden, vanaf vrijdag 24 januari, onder de noemer 'GAT' tegen 7 euro heen en terug. De bussen kunnen de betogers afzetten in de Antwerpselaan (evenwijdige aan de AlbertIIlaan, de vroegere Emile Jacqmainlaan). Er wordt opvang geregeld om deze mensen de weg naar het Noordstation te wijzen waar allerlei activiteiten plaatsvinden. De bussen kunnen parkeren in de Zuidlaan, dicht bij het einde van de betoging.