arch/ive/ief (2000 - 2005)

USA / US huurt luchtmachtbasis Diego Garcia van de Britten
by raf Monday January 27, 2003 at 09:57 PM
raf.custers@euronet.be

De Amerikaanse luchtmachtbasis op het eiland Diego Garcia in de Indische Oceaan is Britse eigendom. Diego Garcia is één van de Chagos-eilanden. Chagos bleef Brits-koloniaal grondgebied toen Londen in 1965 de onafhankelijkheid toestand aan Mauritius. Begin de jaren ‘70 verhuurde Her Majesty het eiland Diego Garcia voor 50 jaar aan de Amerikanen. Die hebben er nu Stealth-bommenwerpers gestationneerd voor de oorlog tegen Irak.

USA / US huurt lucht...
spot_diego_garcia1.jpg, image/jpeg, 800x768

Toen Britten en Amerikanen in 1970 het huurcontract sloten (de Yankees betalen niets), zaten de eilandbewoners in de weg. Zo'n 2000 mensen zijn toen gedeporteerd naar Mauritius en de Seychellen. Volgens de Britten waren het geen autochtonen maar "tijdelijke arbeidskrachten", omdat ze decennia eerder door het koloniale imperium waren geïmporteerd.
De eilandbewoners zagen dat anders. Vanaf de jaren ‘80 begonnen ze zich te roeren tegen hun wegvoering. Langzaamaan won hun campagne wat aan bekendheid. Vorige week kwamen hun claims ter sprake tijdens een conferentie van Afrikaanse regeringen, op Maurituis, over de African Growth and Opportunity Act (het Amerikaanse breekijzer voor de Afrikaanse markten). De gedeporteerden willen terug naar Chagos, dus ook naar Diego Garcia. Maar of die laatste eis ooit ingewilligd wordt, is zéér onwaarschijnlijk. Want sinds dertig jaar is Diego Garcia door de Amerikanen bezet.

Diego Garcia (amper 7 graden onder de Evenaar en op zo'n 1500 kilometer onder India's zuidpunt) is vandaag één van de draaischijven van de Amerikaanse ambitie om de wereld te overheersen. Die begonnen er in 1971 (toen ze nog volop bezig waren met hun bombardementen op Vietnam) met de bouw van een marine-basis. Eind 1972 landde de eerste C-141-cargo. Aan boord het Kerstmisspektakel van Bob Hope die de militairen kwamen entertainen !
Diego Garcia beleefde zijn "hoogdagen" tijdens de Golfoorlog van augustus 1990 tot einde februari 1991. Maar de basis diende als steunpunt voor de Amerikaanse B-52-bommenwerpers die Afghanistan tijdens het begin van Enduring Freedom met bommentapijten gingen toedekken. En nu een nieuwe bommencampagane wordt voorbereid, tegen Irak, mag de basis zes B-2-bommenwerpers herbergen. Dat is een primeur. Zulke Stealth-bommenwerpers zijn naar het schijnt nooit eerder buiten de States gestationneerd.

Na jaren procederen vonniste een Brits Hooggerechtshof in 2001 dat de deportatie van de eilandbewoners onwettig was. Vorige week bood Groot-Brittannië aan dat een aantal eilandbewoners als toeristen naar Diego Garcia zouden reizen. Maar "Les Ilois" hebben daar feestelijk voor bedankt. Ofwel gaan ze terug op hun eiland wonen, ofwel blijven ze als tweederangsburgers op Mauritius en de Seychellen.