arch/ive/ief (2000 - 2005)

VTM-radio-zender Q- Music over de 'bosapen' Williams
by jpe Monday January 27, 2003 at 08:03 PM

Bij Contact kon dit niet. Bij VTM-radiozender Q-Music wel ?

Wie zwartgekleurde mensen bosapen noemt, doet aan racisme. Dat dacht Q-Music- luisteraar Pierre Van Doorne ook toen hij klacht neerlegde tegen de radiopresentatoren Erwin Deckers en Sven Ornelis. Die hadden vorige week na de uitschakeling van een paar Belgische tennissters in één of ander tennisspelletje door de zwarte zussen Venus en Serena Williams, die laatsten "bosapen" genoemd.

Beide 'heren' stelden dat ze "het helemaal niet zo bedoeld hadden" en dat de uitspraak hen in de verhitte sfeer van de wedstrijd ontglipt was. De luisteraar, die liet weten zelf een 'kleurling' te zijn, nam daar geen vrede mee en diende klacht in tegen de presentatoren en de directie van het commerciële radiostation. Deckers en Ornelis hadden overigens na hun uitspraak over de bosapen zich ook nog afgevraagd of er nog wel muziek van 'Amerikaanse negers' mocht gedraaid worden ...

Twee jaar geleden werd een Franstalige presentator van Radio Contact door zijn directie ontslagen omdat hij Venus Williams met een apin had vergeleken. Radio Contact kreeg een boete van 1.000 euro en bood nadien aan het publiek zijn verontschuldigingen aan.

Het centrum Leman neemt de nieuwe zaak alvast ernstig maar Q - Music-directeur Bert Geenen denkt er niet aan zijn twee presentatoren het bos in te sturen. Volgens hem zijn beide presentatoren "zelfs hevige antiracisten."

(Bronnen: De Standaard, De Morgen en La Dernière Heure van 24/01/03)

Reactie
by Karima Tuesday January 28, 2003 at 03:59 AM
anilya50@hotmail.com

Al wie zo een uitspraken doet, als radiopresentator, of tv-omroeper (in de media) .. mag van mij op staande voet ontslaan worden. Het is al erg genoeg dat er mensen 24/7 gediscrimineerd worden en rascistisch behandeld worden. Moet er nog bijkomen dat een paar onnozelaars zo een uitspraken doet op radio. Gelukkig dat er nog slimme luisteraars zijn... goed gedaan jongen. Ik zou hetzelfde gedaan hebben.

kleine taalcorrectie :-)
by yvan Tuesday January 28, 2003 at 11:54 AM

Je kan iemand ontslaan, en dan is hij ontslagen. Iemand ontslagen kan niet, en je kan dus ook niet ontslaan worden ;-)

hevige antiracisten!?!
by raoul Tuesday January 28, 2003 at 12:02 PM
creativeurge@hotmail.com

wie heeft die mens geïnterviewd?

dat is wel het belachlijkste argument dat ik ooit hoorde denk i; presentatoren die kleurlingen voor bosapen uitschelden verdedigen met de stelling dat het hevige antiracisten zouden zijn?

huh?

hoe kan je dat rijmen met elkaar??? De journalist die bert geenen interviewde had dat moeten laten uitleggen, me dunkt.

onstslaan is niet genoeg denk ik, die mensen moeten echt gestraft worden, om racisme zo te laten binnensluipen, en doen alsof het een onschuldig mopje is. vreselijk.

hevige antiracisten. pfffff

anti-racisten
by simpeltjes Tuesday January 28, 2003 at 01:44 PM

Oh, maar er zijn anti-racisten die tegen:
-negers
-aziaten
-afro-amerikanen
-Latijns-amerikanen
-Aboriginals
-...

zijn, maar voor het overige perfect op anti-racistische betogingen rondlopen...

grapje natuurlijk.

Het enige wat dit bewijst: ondanks alle hoogdravende woorden is het beestje nooit veraf...

Objectief onwaar
by fluppe Tuesday January 28, 2003 at 04:03 PM

Eigenlijk is het simpel. De Williams zussen kunnen gewoon geen bosapen zijn. Bosapen zitten immers niet tjokvol spierversterkende middelen en cocaïne.

héla, fluppe,
by rik den timmerman Tuesday January 28, 2003 at 08:10 PM

Als je veronderstelt - zonder concreet argument - dat de zussen Williams cocaïne en doping gebruiken, ben je racist tenzij je hetzelfde denkt over Clijsters en Henin.
Is dat zo?

Gezond verstand en onafhankelijke informatie...
by fluppe Tuesday January 28, 2003 at 10:42 PM

Al eens gezien hoe die twee dames (sic) gebouwd zijn? Als eens afgevraagd waarom zij enkel in het gran slam wereldje toeren? Waarom moesten de organisatoren van het diamond awards tennis spektakel de doping kontroleurs van de Vlaamse gemeenschap afdreigen dat ze wel een andere lokatie buiten Vlaanderen zouden vinden? De agressie van dit soort top sporters al eens gezien (niet enkel in tennis maar ook in voetbal, basketbal e.d.)? Dit zijn opgefokte turbo's die zichzelf niet meer in de hand hebben en regelmatig publiek en scheidsrechters in elkaar rammen. Dit heeft niets meer met sport en alles met mega miljoenen te maken. Zinnige informatie hierover lees je natuurlijk niet in het laatste nieuws of sportmagazine, wel in goeie wetenschappelijke tijdschriften en ook wel tussen de regels van enkele kranten en weekbladen. Het is niet omdat jij niet van feiten op de hoogte bent rik den timmerman, dat ze minder waar zijn.

De media zouden beter wat minder aan de slippen van zulke personen hangen, blank of zwart doet er niet toe. Vandaar deze poging tot relativerende, licht ironische commentaar.

toch, toch, fluppe
by rik Wednesday January 29, 2003 at 07:58 PM

Blijft mijn vaststelling dat je onze blonde en blanke Kim Cl. en ons ook niet erg vrouwelijk uitziende maar eveneens blonde en blanke landgenootje Justine H. die beiden al eens van die zogenaamd opgefokte zussen gewonnen hebben, blijkbaar niet verdenkt van het gebruik van cocaine en doping.
Probeer mij uit te leggen waarom daar geen vooroordeel mee gemoeid is.