arch/ive/ief (2000 - 2005)

GATS-forum in Limburg
by jan buelinckx Monday January 27, 2003 at 02:33 PM
janbuelinckx@yahoo.com

Verslagje van het GATS-forum in Limburg.

Zaterdag 25 januari vond in het Limburgs Universitair Centrum (tegenwoordig ook Transnationale Universiteit Limburg genoemd) te Diepenbeek (bij Hasselt) een forum plaats over de GATS of het Algemeen Akkoord van de Handel in Diensten. Het forum was georganiseerd door de vakbonden ACV en ABVV, door Attac-Limburg, de Christelijke Mutualiteiten en 11.11.11.-Limburg. Eric Goeman, woordvoerder van Attac-Vlaanderen gaf voor een vol auditorium van voornamelijk vakbondsmensen een verhelderende uiteenzetting over de GATS. Hij riep iedereen op om zich te verzetten tegen dit akkoord dat de openbare diensten volledig in de uitverkoop wil zetten. De Attac-woordvoerder hekelde ook het feit dat de GATS-onderhandelingen achter gesloten deuren gebeuren, waardoor de sociale bewegingen en de civiele maatschappij volledig buitenspel gezet worden. Na Goemans verhaal over de totstandkoming en de inhoud van de GATS, kon men deelnemen aan een aantal workshops, die ook allemaal in het teken stonden van de GATS, de commercialisering en de privatisering. Over de workshop die ik volgde, 'GATS en onderwijs' met KUL-rector André Oosterlinck als spreker, volgt spoedig nog een apart verslagje. Na de workshops was er nog een slotzitting, waar de resultaten van de workshops werden voorgelegd. Vrijwel iedereen was het eens dat de GATS een gevaarlijk proces is en dat het hoog tijd is deze marktfundamentalistische logica te stoppen. Afspraak op 9 februari in Brussel voor de grote actiedag!

enkele links
by klaas Monday January 27, 2003 at 03:53 PM

Omdat ik zelf niet op de hoogte ben van wat 'GATS' nu juist betekent, en omdat bovenstaand artikeltje mij daar niet veel duidelijkheid over verschaft, zocht ik in google. Ziehier enkele zoekresultaten :
attac.org/belgie/gats/
http://www.12november.nl/index.php?page=gats&frame=set http://www.oxfamsol.be/nl/campagnes/gats/gats-index.htm
http://www.acv-csc.be/newacv/nl/actueel/ nieuws/2003/20030114-02.htm

nederlandstalige teksten
by klc Monday January 27, 2003 at 05:55 PM

http://www.attac.org/belgie/gats/teksten09.html

It is all on the site
by christophe c. Monday January 27, 2003 at 06:14 PM

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=46154&group=webcast#nl

Kijk ook eens op bovenstaande link. Daar staat alles netjes bij elkaar.

KUL-rector Oosterlinck: GATS is eigenlijk niet meer nodig!
by jan buelinckx Tuesday February 11, 2003 at 02:51 PM
janbuelinckx@yahoo.com

KUL-rector Oosterlinck: "GATS is eigenlijk niet meer nodig!"

Verslagje van workshop ‘GATS en onderwijs' op GATS-forum Limburg.

Op zaterdag 25 januari vond in het Limburgs Universitair Centrum te Diepenbeek een forum plaats over de GATS, het Algemeen Akkoord van de Handel in Diensten. Na een verhelderende inleiding tot de problematiek van Attac-woordvoerder Eric Goeman, werden er zes workshops georganiseerd. Ik volgde de workshop over GATS en onderwijs. Hoofdspreker was de rector van de Katholieke Universiteit Leuven, André Oosterlinck. Het moderatorschap was in handen van ABVV-onderwijsspecialist Hugo Deckers.

Oosterlinck, die zich al meermaals liet opmerken als de pleitbezorger van de commercialisering van het hoger onderwijs, trachtte een genuanceerde uiteenzetting te geven over de GATS, maar verviel al snel in neoliberale verhaaltjes. Zo hing hij een eerder positief verhaal op van de onderwijssituatie in de Verenigde Staten, waar volgens hem de vrije concurrentie tot betere kwaliteit van het onderwijs had geleid. Hij verkondigde verder dat het wegwerken van barrières, de belangrijkste doelstelling van de GATS, op termijn ook een gunstig effect zou hebben op de kwaliteit.

Na zijn inleiding nam Oosterlinck wat gas terug en gaf hij een korte schets hoe de Bolognaverklaring tot stand gekomen was. Hij had het hierbij over de veranderende houding van de European University Association, die eerst sterk afwijzend was ten opzichte van de liberalisering, maar na verloop van tijd de voordelen ervan beklemtoonde, mits sociale correcties en minimale voorwaarden.

De KUL-rector maakte zeer duidelijk dat onderwijs vandaag al een commerciële activiteit is. Volgens zijn gegevens zou onderwijs 3% van het totaal van verhandelbare diensten inhouden en zou het tot de top 5 van de exportsectoren horen. De concurrentie is er volgens hem al heel lang, namelijk tussen het publieke en private onderwijs.

Via dit verhaal kwam Oosterlinck tot de conclusie dat onderwijs niet in de GATS hoort, omdat dat in feite overbodig is: het onderwijs is al internationaal en concurrentieel. Hij sloot zijn monoloog af met de stelling dat België een voortrekkersrol dient te spelen, wil ons land qua onderwijs –en kennisproductie iets betekenen in een geglobaliseerde wereldeconomie. De CEO van de KU Leuven is er alvast mee begonnen met zijn versie van ‘ik wil de grootste zijn' (cfr. Associatievorming).

Jan Buelinckx
27 januari 2003

Meer info:

http://forum.vl.attac.be/forum
(forum over GATS en over Bolognadebat)

http://www.attac.be

http://www.gatswatch.org