arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 25/01/03 - ‘Voetvolk' niet welkom op EDSA II-herdenking
by Filippijnengroepen Belgie Sunday January 26, 2003 at 01:25 AM
fgb@online.be

INHOUD: EDSA II: ‘Voetvolk' niet welkom op EDSA II-herdenking OORLOG: Oorlog tegen Irak zal Filippijnse economie pijn doen MENSENRECHTEN: Leger en politie blijven folteren volgens Amnesty ECONOMIE: Gloria sluit 2002 af met record begrotingstekort INTERVENTIE: VS belooft 78 miljoen dollar militaire hulp MOORD: Ex-NPA-baas Kintanar doodgeschoten MILIEU: Luchtvervuiling kost de Filippijnen 21,5 miljard peso per jaar

Filippijnen actueel 25/01/03

EDSA II: ‘Voetvolk' niet welkom op EDSA II-herdenking

Op 20 januari was het net twee jaar geleden dat ex-president Estrada door een volksopstand werd gedwongen om af te treden en plaats te maken voor toenmalig vice-presidente Gloria Macapagal-Arroyo. De volksorganisaties leverden toen het ‘voetvolk' voor de gigantische betogingen aan de kapel op de ringweg EDSA, maar het waren de Arroyo-gezinde fracties van de elite en het leger die met de prijzen gingen lopen.

De kloof die intussen geslagen is tussen Arroyo en de volksorganisaties werd pijnlijk duidelijk bij de herdenking. De hoogwaardigheidsbekleders van de regering, de zakenwereld en de kerk woonden een mis bij in de kapel terwijl het ‘gewone volk' door duizenden politieagenten op afstand werden gehouden. Bayan, de boerenorganisatie KMP, de vakbond KMU en andere volksorganisaties vonden dat ze ook het recht hadden om hun bijdrage in de EDSA-opstand te herdenken maar hun optocht werd met de wapenstok en waterkannonnen uit elkaar gedreven.

"Looking Back at the Storm" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-48/2-48-lookingback.html
"Militants to Press Rally at Edsa Shrine" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-49/2-49-edsa.html
"Edsa 2 Veterans Express Dismay with Arroyo Gov't" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-49/2-49-Edsa2.html

OORLOG: Oorlog tegen Irak zal Filippijnse economie pijn doen

Vice-president Teofisto Guingona sprak zich andermaal scherp uit tegen een oorlog in Irak. Hij herinnerde eraan dat de Filippijnse economie afhankelijk is van het geld dat de miljoenen Filippijnse migranten naar huis zenden. Aangezien bijna 1,5 miljoen van hen in het Midden-Oosten werken zal een oorlog indirect ook de Filippijnse economie treffen. Guingona verwees ook naar de duizenden slachtoffers die te verwachten zijn in Irak zelf. Hoewel hij door de minister van defensie op de korrel genomen werd voor zijn standpunten nam Guingona het initiatief voor een vredesmanifestatie op 31 januari.

MENSENRECHTEN: Leger en politie blijven folteren volgens Amnesty

Een nieuw rapport van Amnesty International bevestigt dat er op het vlak van de mensenrechten nog een lange weg te gaan is in de Filippijnen. Volgens AI is foltering sinds de Marcos-dictatuur schering en inslag gebleven bij de Filippijnse politiediensten en de militairen. Een voorbeeld werd onlangs nog door de mensenrechtenorganisatie Karapatan aan het licht gebracht. Moreto Arcadenia, een arme boer uit Negros, overleed op kerstavond aan zijn verwondingen na een week gevangenschap.

"Philippines: Persistence of torture in the Philippines" op de website van Amnesty International
http://web.amnesty.org/ai.nsf/Index/ASA350032003?OpenDocument&of=COUNTRIES\PHILIPPINES
"GMA's ‘Strong Republic' Takes Its Toll in Southern Negros. Torture Victim Dies on Christmas Eve." in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-48/2-48-negros.html

ECONOMIE: Gloria sluit 2002 af met record begrotingstekort

Het tekort in de balansen van de overheid was in 2002 groter dan ooit. De overheid gaf 264 miljard peso meer uit dan ze binnen kreeg. Dat is meer dan twee keer zoveel als verwacht. Het is geen geheim dat de Filippijnse overheid weinig moeite doet om de belastingen op bedrijven en grote vermogens ook effectief te innen. De overheidsschuld nam bijgevolg in 2002 toe tot 9,1% van het BNP in vergelijking met 7,5% in 2001.

Een indicator voor de staat van de economie is de aanhoudende stroom Filippino's die in andere landen hun geluk willen beproeven. Binnenkort vertrekt overigens voor het eerst een lichting Filippijnse huishoudsters naar China. Volgens de Philippine Overseas Employment Agency (POEA) kunnen binnenkort ook leerkrachten in China terecht.

"Philippines Decides It's Time to Collect Taxes" in de New York Times
http://www.nytimes.com/2003/01/16/business/worldbusiness/16PHIL.html

INTERVENTIE: VS belooft 78 miljoen dollar militaire hulp

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie kondigde aan dat de VS dit jaar meer dan 78 miljoen dollar opzij heeft gezet voor militaire ‘hulp' aan de Filippijnen. Dat zou het grootste bedrag voor ‘steun' aan een Aziatisch land ooit zijn. Een groot deel ervan moet echter wel dienen voor de VS-troepen die in de Filippijnen "oefeningen" komen houden. Ter herinnering: vorig jaar beloofde de VS 55 miljoen dollar maar 30 miljoen daarvan stootte op het veto van president Bush.

MOORD: Ex-NPA-baas Kintanar doodgeschoten

Op 23 januari werd Romulo Kintanar op klaarlichte dag doodgeschoten in een restaurant in het drukke centrum van Quezon City, een deel van Metro Manilla. Kintanar was de chef van het New People's Army (NPA) tijdens de jaren '80 maar verliet de nationaal-democratische beweging in 1992 samen met andere dissidenten. Sindsdien doet hij zaken met zowel de RPA-ABB, een splintergroep van het NPA op het eiland Negros, als de inlichtingendiensten van de overheid. Of het NPA betrokken is bij zijn dood is verre van zeker. Toch wist presidente Gloria Arroyo meteen te vertellen dat Kintanar op een "dodenlijst" stond van het NPA en dat we in de toekomst meer dergelijke aanslagen mogen verwachten.

MILIEU: Luchtvervuiling kost de Filippijnen 21,5 miljard peso per jaar

Iedereen die langer dan enkele minuten in open lucht in Manilla heeft doorgebracht kan hetweliswaar hoestend en kuchendbeamen: de luchtvervuiling is verstikkend. De Wereldbank, die blijkbaar overal een prijskaartje kan voor verzinnen, heeft nu ook uitgerekend hoeveel de slechte luchtkwaliteit kost aan de Filippijnen. De ziekten die erdoor veroorzaakt worden brengen kosten met zich mee ten bedrage van 400 miljoen dollar (21,5 miljard peso) per jaar of 1% van het BNP. Reden te meer dus voor de wereldbankiers om de "Clean Air Act" erdoor te drukken. Ironisch genoeg zijn het de chauffeurs van tricycles en jeepneys, de goedkope vormen van vervoer, die zowel van de vervuiling als van de nieuwe wet het grootste slachtoffer zijn.

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 25/01/03)