arch/ive/ief (2000 - 2005)

Inge Vervotte bij de CD&V: een contradictie of een versmelting?
by Kenneth RUMES Sunday January 26, 2003 at 12:08 AM
kennethrumes@hotmail.com

Inge Vervotte sprak vanavond in St-Katelijne-Waver op de nieuwjaarsreceptie van CD&V. Is het zonde dat deze jonge syndicaliste haar hart daar legt, of zit ze op haar plaats?

Bij het failliet van SABENA lanceerde de media een nieuwe heldin aan het vakbondsfirmament. Inge Vervotte was haar naam. Een jonge, niet onknappe, meid die de arbeiders wel zou redden... . Het kwam er niet echt van, maar een sociaal plan met een aantal garanties kreeg ze toch voor elkaar. Maar hoe strijdbaar is deze dame echt? Heeft ze voldoende moeite gedaan om het alternatief reddingsplan voor SABENA te bekijken dat een aantal vakbondslui lanceerden? Waarom gaf ze het bedrijf zo snel op en liep naar de onderhandelingstafel voor een sociaal plan? Had ze niet beter gevochten om SABENA te redden? Als je haar nu hoort spreken, begrijp je waarom dat niet gebeurde. Inge Vervotte is een CD&V-Madam in hart en nieren. Dat bewees ze uitvoerig vanavond met haar toespraak. Een toespraak met statements, wat flauwe verwijten naar paarsgroen toe en vooral heel veel CD&V-indoctrinatie. NIets nieuws onder de zon. Ze hééft gelijk dat Verhofstadt er een boeltje van heeft gemaakt, maar vergeet niet dat CD&V ons ook nog niet veel goeds heeft gebracht. Bovendien had ik veel liever het indringende verhaal van de strijd op SABENA gekregen. Dat gaf ze niet, want zij kent het niet. (voor zover het er al was...) Kortom: Inge Vervotte heeft haar plaats gevonden, maar ontgoocheld als syndicaliste. Een strijdbare vrouw die de rechten van de arbeiders verdedigt zal ze wel nooit worden... .

Journalistiek of stemmingmakerij?
by Kim Sunday January 26, 2003 at 02:35 AM

Dit is werkelijk een zeer grondige en vooral objectieve analyse van het politieke statement dat Inge Vervotte probeert te maken. Ik zeg niet dat je akkoord moet zijn met Inge in het bijzonder of de CD&V in het algemeen, maar zulke sloganeske taal en de teneur van de artikels die op deze site al door jou hierover zijn gepubliceerd, doen vermoeden dat dit gewrocht van jouw intellectuele know-how net zo goed vóór de receptie had kunnen geschreven zijn. DIt is werkelijk het speerpunt van kennethiaanse sterjournalistiek! Ik zou zeggen, solliciteer vandaag nog voor een vaste betrekking: als journalist of zelfs als paragnost.

Neen, serieus, als je zoveel vragen hebt, waarom stel je haar die zelf dan niet? Jij was het toch die Inge graag in de ogen wilde kijken. Haar het vuur aan de schenen wilde leggen?

Laat Inge maar voor zichzelf spreken. De kiezer zal haar ideeën beslist wel zelf kunnen wegen ... je moet natuurlijk bereid zijn om even te luisteren naar wat ze vertelt.

the horror, the horror
by Ordo Catharsis Tempi Sunday January 26, 2003 at 08:02 AM

Beste verslaggever : ik citeer je schrijven "Kortom: Inge Vervotte heeft haar plaats gevonden, maar ontgoocheld als syndicaliste"
Om je even te parafraseren : "Kortom : Kenneth zoekt zijn weg doorheen de Nederlandse spelling, maar ontgoocheld als journalist"
En dat voor een regent Nederlands.
Onderwijshervorming nu! Samen één front!

Vervotte op haar plaats in de CD&V, niet in de vakbond
by jan Sunday January 26, 2003 at 10:37 AM

Inge Vervotte in De Morgen, vorig weekend: "Er is geen tegenstelling meer tussen patroon en arbeider. Ik wist dat al op Sabena. Ik wil bij de CD&V vechten voor het algemeen belang".Voor de vakbondsmensen op Sabena die wel de strijd gevoerd hebben voor het behoud van de luchtvaartmaatschappij is deze stellingname van Vervotte waarschijnlijk geen groot nieuws maar een herhaling van een zeer pijnlijke ervaring van verraad en bazenpoeperij in de vakbond. Voor ons, vakbondsmensen in andere sectoren, is het een les te meer dat we uit onze doppen moeten kijken voor dergelijke sujetten (en meer dan uit onze doppen kijken....)

Nu pas Kenneth
by Pipo Sunday January 26, 2003 at 02:09 PM

Jij hebt blijkbaar lang vertrouwen in dit dametje gehad. Welke strijd heeft zij gevoerd op Sabena? De strijd der compromissen.
Daags na het faiiliet bij Sabena kreeg zij haar stoeltje al in de partijraad van de CD&V. Denk je dat zij ooit de rechten heeft verdedigd?? neeneen, het ging hier over een politiek plaatsje in de Christelijke vakbondscentrale!!

syndicaliste?
by Christian Sunday January 26, 2003 at 02:36 PM

Velen denken dat Vervotte destijds op Sabena werkte, zo werd zij ook regelmatig in de media voorgesteld. Maar voor zover ik weet was dat niet zo. Was zij niet van in het begin een (pas aangeworven) vrijgestelde secretaris (of "propagandist"?) van de christelijke overheidsvakbond die bij toeval verantwoordelijk was voor de syndicale werking bij Sabena en als zodanig dus nooit in loondienst bij Sabena?
Nu wil ik niet zeggen dat vakbondssecretarissen geen syndicalisten (kunnen) zijn, maar de band met het betrokken personeel is duidelijk anders dan die van een collega.
Servotte had, vergeleken met de andere betrokken vakbondssecretarissen, wel het voordeel dat zij een mooie (nu ja) jonge vrouw was die heel goed overkwam op televisie, al was het maar door haar vlotte spreekvaardigheid. Een geboren hedendaagse politica dus.
En gezien haar uitspraken zit zij inderdaad in de juiste partij: "werknemers en werkgevers, één front"