arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gent protesteert tegen overlasttaks!
by geencombitaks Saturday January 25, 2003 at 01:13 PM
geencombitaks@justice.com 0494 12 97 54

De inwoners en politieke activisten in Gent zijn wakker geschoten naar aanleiding van het voorstel van burgemeester Frank Beke (Spa) en schepen Christophe Peeters (VLD) om een "belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig" in te voeren.

GENT PROTESTEERT TEGEN OVERLASTTAKS

De inwoners en politieke activisten in Gent zijn wakker geschoten naar aanleiding van het voorstel van burgemeester Frank Beke (Spa) en schepen Christophe Peeters (VLD) om een "belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig" in te voeren.

Het voorstel wordt maandag 27 of dinsdag 28 januari voorgelegd aan de Gentse gemeenteraad. Die belasting zou gevorderd worden van ALLE personen die bestuurlijk of gerechtelijk aangehouden worden, en wordt gezien als een compensatie voor de tijd en de moeite die dit vervoer kost. Volgens de tegenstanders dient deze belasting enkel om de lege stadskas te spekken, en om politieke acties te verhinderen.

De actievoerders zijn bang dat deze taks een aanmoediging zal zijn voor meer onnodige aanhoudingen, waarbij mensen geviseerd zullen worden omwille van hun uiterlijk. Het zal ook een dreigmiddel worden om arbeiders die de straat op trekken, studenten die betogen of actiegroepen te verplichten hun politieke acties op te heffen, anders zullen ze boetes van 100 euro per man riskeren.

De tegenstanders hebben een brief/mail opgesteld die je kan opsturen naar het stadshuis, en de gemeenteraadsleden:

PROTESTEER MEE TEGEN DE INVOERING VAN DE "BELASTING OP HET VERVOER VAN PERSONEN MET EEN POLITIEVOERTUIG"

Op maandag 27 of dinsdag 28 januari zal de Gentse gemeenteraad stemmen over een voorstel van de Gentse burgemeester Frank Beke (SPa) en schepen Christophe Peeters (VLD) over de invoering van een "Belasting op het vervoer van personen met een politievoertuig" wat in de praktijk neerkomt op de invoering van een "overlasttaks", (zoals blijkt uit de referentie aan de brief van de Vlaamse minister Van Grembergen, geschreven n.a.v. de invoering van een "overlasttaks" in Mechelen en Lokeren). Die belasting zou gevorderd worden van ALLE personen die bestuurlijk of gerechtelijk aangehouden worden, en dient volgens ons niet om het onveiligheidsgevoel bij de burger te verlagen of de overlast te bestrijden, maar enkel om de stadskas te spekken.

Wij, inwoners van Gent, keuren dit voorstel af, en vragen ook de gemeenteraadsleden dit voorstel af te keuren.

· Wij zijn tegen de invoering van deze belasting omdat deze belasting het principe van de scheiding van de machten niet respecteert: het is de taak van het gerecht om boetes (want daar komt de belasting op neer) die het gevolg zijn van een aanhouding op te leggen, dit is niet de taak van de uitvoerende macht.

· Wij zijn tegen de invoering van deze belasting omdat deze belasting een boete oplegt zonder vorm van proces, wat indruist tegen artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

· Wij zijn tegen de invoering van deze belasting omdat deze belasting geen rekening houdt met onterechte aanhoudingen. Dat er achteraf bezwaar kan aangetekend worden is voor ons niet voldoende: onterecht aangehouden worden is op zich al een last genoeg.

· Wij zijn tegen de invoering van deze belasting omdat deze belasting tot gevolg kan hebben dat men meer aanhoudingen zonder aanwijsbare redenen zal verrichten, enkel om geld op te brengen, en dat men hierbij mensen viseert op basis van hun uiterlijk.

· Wij zijn tegen de invoering van deze belasting omdat aanhoudingen deel uitmaken van het veiligheidsbeleid van de stad, en dus door de algemene begroting worden gedragen. Een burger nogmaals belasten voor het gebruik van politievoertuigen is die burger tweemaal belasten voor één dienst.

· Wij zijn tegen de invoering van deze belasting omdat deze belasting een aanval inhoudt op politieke acties en wie zich daar mee bezig houden: arbeiders die de straat op trekken, studenten die betogen,... weten dat een bestuurlijke aanhouding een mogelijkheid is, maar met deze boetes wordt bestuurlijke aanhouding een dreigmiddel om politieke akties te verhinderen: wie zijn politieke acties niet staakt wordt gestraft met een boete van 100 euro.

Omwille van deze redenen lijkt het ons dan ook wenselijk dat deze belasting er niet komt.

Verder roepen ze nog op om maandag 27 januari om 18 uur naar het stadhuis af te zakken en lawaai mee te brengen om nog éénmaal onbelast overlast te veroorzaken. Verenigingen die zich willen aansluiten kunnen een mailtje sturen naar: geencombitaks@justice.com

lay-out
by manu Saturday January 25, 2003 at 01:14 PM

de mooie lay out is niet doorgekomen, verzin hem er maar bij

layout
by Guido Saturday January 25, 2003 at 01:36 PM

Wel in plaintext invoeren en niet in html ;)

bevestigde steunbetuigingen
by geencombitaks Sunday January 26, 2003 at 05:46 PM
geencombitaks@justice.com

De actie tegen de ondemocratische combitaks blijkt heel wat sympathisanten en actiegroepen te activeren.

Volgende bewegingen zegden al hun steun toe aan de actie van morgen:

Vluchtelingen Aktie Komitee
Anarchistisch Kollektief Unief
Mong Rosseel namens De Vieze Gasten
Lappersfront
Uitgezonderd
Rage Gent
Antifa Gent
Links Actie Netwerk
Ikziejegraag
Thinkpink
Milieuwerkgroep Gent
Brugse Jongeren Tegen Racisme
Smart Art
Anarchistisch Centrum Gent
KP Gent
Pink&Green
Beschonken Gent


Laat de steunbetuigingen maar toekomen op bovenstaand mailadres! Het is nog niet te laat...