arch/ive/ief (2000 - 2005)

Menselijke schilden even in Brussel
by Jessie Saturday January 25, 2003 at 11:38 AM
oxy67@hotmail.com

Vandaag vertrekt in Londen een bus met menselijke schilden naar Irak. Morgen stoppen ze ook in Brussel. Allen daarheen!!!

December vorig jaar. Ken Nichols O'Keefe en zijn organisatie roepen de mensen op om met hen mee te gaan naar Irak. De mensen moeten dienen als menselijke schilden wanneer de VS Irak wil aanvallen. De organisatie denkt dat Bush zijn oorlog om olie misschien wel zal stoppen moesten er Westerse slachtoffers vallen. Ze hopen dmv directe actie duizenden Iraakse mensen hun leven te redden.

Vandaag vertrekt de bus met de menselijke schilden in Londen. Morgen doen ze Brussel aan. Een stopplaats hebben ze niet vermeld, wel vermelden ze op hun site dat ze tussen 15u. en 20u. in Brussel stoppen. De stop dient om de actie te promoten en om nog vrijwilligers mee te voeren naar Irak.

meevechten aan de kant van een gruwelijke dictator?
by Valentino Clandestino Saturday January 25, 2003 at 01:47 PM

Mooi niet! Blijf beter lekker thuis.

schilden
by Fientje Saturday January 25, 2003 at 03:35 PM

Krijgen die menselijke schilden nu ook zo'n gaspak en n lading atropine, zoals de republikeinse gardes van Saddam?

meevechten???
by jessie Saturday January 25, 2003 at 11:33 PM

Die mensen vechten niet mee, dit is pacifistisch verzet.

:-(
by Els Sunday January 26, 2003 at 01:48 AM

Spijtig dat er in België niet sneller op dit initiatief is ingepikt... (of is me wat ontgaan?)
Kunnen we alsnog een 'aflossing' organiseren op latere datum?
Of mogen ook niet-sporters mee met Fire-Gym?

Aan Valentino:
Als ze echt alleen Saddam zijn vel willen, dan zijn geen burgerslachtoffers 'nodig'.
ALS de oorlog er komt, dan ziet het er echter naar uit dat burgers het wel zullen mogen vergelden (zoals ze de voorbije 10 jaar voor alles mogen hebben opdraaien -gebruikt werden door het 'beschaafde westen' als 'drukkingsmiddel' tegen Saddam: via uithongeren).
Ik vind het vreselijk om deze redenering mee te gaan, maar gezien 'blanken' voor Amerikaanse (e.a.!) politici 'meer waarde' toegekend krijgen, zouden ze misschien twee keer nadenken voor ze stadscentra, ziekenhuizen, e.d. aanvallen... (op voorwaarde dat er genoeg 'blanken' ter plaatse zijn: allen daarheen, dus!).
Als ze erin zouden kunnen slagen om de VN-inspecteurs ginder te houden (eventueel gijzelen), kan dat extra helpen. ('t is maar een ideetje. -"niet democratisch"? --> en oorlog wel?!?!...)

Peacerace Bagdad
by Bert De Belder Sunday January 26, 2003 at 10:05 AM
bert.de.belder@skynet.be

Precies omdat er met Fire Gym ook niet-sporters meekunnen, en om geen initiatieven te dupliceren of te beconcurreren, organiseren Geneeskunde voor de Derde Wereld en S.O.S. Irak momenteel geen brede solidariteitsdelegatie zoals de International Peace Mission S.O.S. Iraq vorig jaar april. Wend je dus tot Fire Gym, voor mensen die liefst natuurlijk wel eens een rondje kunnen mee-joggen, maar vooral: die kiezen voor concrete solidariteit met Irak tegen de agressie-oorlog. Fire Gym mailde een paar dagen terug:

"Er is nog plaats, we kunnen 50 personen meenemen. Maar op zondag 2 februari sluiten we de inschrijvingen af. We verwachten overigens alle deelnemers op een éénmalige voorbereidende vergadering op de zondag 2 februari om 14.00
in Fire Gym, gewapend met zijn of haar pasfoto's, de motivatie-brief (er staan er al een tiental op het net), zijn paspoort, zijn inschrijvingsgeld, en een reserve van 47 Euro voor het visa voor Syrië (voor al diegenen die
niet reizen met een arabisch paspoort)."

Contact: info@peacerace.be en http://www.peacerace.be

ooit gehoord van oorlogsrecht?
by Valentino Clandestino Sunday January 26, 2003 at 07:56 PM

Volgens de Conventies van Genève moeten burgerdoelwitten ten allen prijze vermeden worden. De amerikanen hebben wat dat betreft nog altijd betere records dan de irakezen.

Bovendien is het opstellen van burgers rond militaire doelwitten (let op de nuance, die mannen van humanshields gaan rond militaire installaties staan) absoluut verboden en is het zelfs een oorlogsmisdaad.

Met humanitaire hulp in geval van een oorlog zou de irakese bevolking veel beter gediend zijn dan met wat mediagenieke en slecht onderbouwde stunts.

beschermen van burgerdoelwitten, geen militaire
by joeri Sunday January 26, 2003 at 10:15 PM
joeri@indymedia.be

voor zover ik weet is het alleszins niet de bedoeling van militaire doelwitten te gaan beschermen, wel bvb. watervoorzieningen,...

dat de VS moeite zouden doen om burgers en broodnodige voorzieningen voor de bevolking te sparen in hun aanvallen, dat hebben ze alleszins de laatste tien jaar in irak niet bewezen, integendeel