arch/ive/ief (2000 - 2005)

Attac.info, de stem van attac op het Wereld Sociaal Forum
by Francis Jorissen (Attac-Vlaanderen) Friday January 24, 2003 at 07:11 PM
vlaanderen@attac.be Louisbergkaai 10 - 9000 Gent

Behoor jij niet tot diegenen die de geur van een andere wereld kunnen gaan opsnuiven in Porto Alegre, Brazilië ? Firenze, maar dan veel groter. Of zoals iemand die er wel is schrijft: 'eerste indruk van porto alegre: neem de gentse feesten, trek er de worsten en de hamburgers af en vermenigvuldig met honderd, of zo iets ongeveer... het is hier een gewemel en gewriemel van jewelste'. En wil je toch op de hoogte gehouden worden van het een en ander, dan volgt hier een tip...

De meesten van jullie zijn waarschijnlijk op de hoogte, anderen zijn dat nog niet, maar van 23 januari tot en met 28 januari 2003 komen voor de derde keer op rij de wereldwijde 'civiele' (wanneer zal er iemand eens een goede nederlanstalige vertaling hiervoor bedenken ?) maatschappij bijeen in Porto Alegre, Brazilië, voor het 'Wereld Sociaal Forum'.

Honderden vertegenwoordigers van sociale bewegingen van alle regio's van de planeet zullen er samen praten, debatteren, eventueel alternatieve pistes bedenken en een gemeenschappelijke actiekalender voor een andere globalisering uitwerken.

Tegelijkertijd blaast de economische en financiële 'elite' nog maar eens verzamelen in Davos, Zwitserland op het 'World Economic Forum'. Het 'kruim' van de financiële, politieke wereld én van de bedrijfswereld komt er samen om een balans op te maken van de wereldeconomie en tegelijkertijd de globale economische strategieën uit te tekenen. Strategieën die van oudsher van neoliberalistische strekking zijn, en dan ook geen rekening houden met de echte, sociale, economische, ecologische en culturele noden van mensen.

Een globalisering op mensenmaat versus een globalisering geschoeid op economisch-liberale leest. Twee fundamenteel verschillende visies op economie en maatschappij.

Davos: helemaal afgesloten met prikkeldraad en beschermd door honderden politiemensen en militairen. Porto Alegre: open voor iedereen die ijvert voor de mens in plaats van voor de markt. Davos: luxe; Porto Alegre: waardigheid. Davos: legitimiteitscrisis, Porto Alegre: alternatieven.

Niet iedereen kan natuurlijk aanwezig zijn in Porto Alegre, zoals ook niet iedereen aanwezig kan zijn in Davos (trouwens je bent waarschijnlijk ook niet eens gewenst in de Zwitserse Alpen) maar je bent wel één van de gelukkigen die het allemaal kunnen volgen via het internet. Stukjes en beetjes, fragmenten en 'citaten' zullen je bereiken via televisie, radio en kranten. Maar om de achtergronden te kennen, gemaakte analyses te kunnen volgen zal je waarschijnlijk elders moeten zijn. Daarvoor moet je bij de 'alternatieve' media zijn.

Onderaan vind je enkele links naar sites die je op de hoogte kunnen houden over alles en nog veel meer met betrekking tot de twee fora.

Maar, zoals steeds, is ook Attac actief. We vragen daarom je bijzondere aandacht voor de site van attac.info.

Wat is attac.info ?

Attac.info is een verzameling van steeds andere militanten van de vele attac's van deze wereld die aanwezig zijn op diverse verzamelingen van wat men gemakkelijkshalve de beweging noemt.

Zij brengen verslag uit aan de anderen in de wereld die om allerlei redenen op dat eigenste ogenblik niet aanwezig kunnen zijn op die eigenste plaats.

Vind je het wat onduidelijk ? Zie het dan zo: attacers die willen schrijven, fotograferen, filmen en geluidsopnamens maken van wat er allemaal aan de hand is in Porto Alegre, bundelen hun krachten en enthousiasme en maken iedere dag een verslag van wat ze persoonlijk meemaken, zien en horen. Ze doen dat in hun eigen taal en publiceren dat op de attac.info site.

Op vele andere sites zal je ook verslagen, ook foto's, ook interviews vinden maar de dimensie van attac.info is net dat je hier beter de door attac georganiseerde activiteiten, ingenomen standpunten, gedane tussenkomsten, enz... zal vinden.

De ene keer zal een bijdrage een emotioneel sfeerstukje zijn ,de andere keer een droge tekst van een tussenkomst of een foto van een vergadering,... alles is mogelijk. Maar het is vooral een vrijwillige en persoonlijke inbreng van een man of vrouw die aanwezig is en jou, de geïnteresseerde die er niet bij is, wil informeren van wat haar/zijn bevindingen zijn. Het is daarom zeker de moeite waard om iedre dag eens te gaan kijken op de pagina van attac.info en het (toch op zijn minst gedurende de volgende weken) op te slaan onder je favorieten op je netnavigator.

In Porto Alegre zal attac.info te volgen zijn in de volgende talen: spaans, engels, frans, duits, italiaans en fins.

"Fins ? En nederlands, hoe zit dat daar mee ?", hoor ik je nu vragen. Wel, fins omdat er attacers van Finland in Porto Alegre meewerken en in het Fins zullen publiceren. Geen nederlands omdat er slechts 2 mensen van attac-vlaanderen in Porto Alegre zijn en zij zich daar op andere vlakken willen engageren.

Maar, niet getreurd, ze kunnen, net als jij, een volgende keer meewerken. Na Porto Alegre, gaat de site een tijdje in winterslaap, om weer te ontwaken in mei wanneer de G8 in Evian vergadert. Weer een plaats en een tijdstip voor de beweging - en Attac - om van zich te laten horen. Porto Alegre is misschien wat ver maar Evian is dichtbij, niet eens 1000 km vanuit België...

Misschien heb je wel op zin om dan mee te werken met je pen, je fototoestel, je videocamera of je audio-apparatuur. Samen kunnen we daar dan een een nederlands stuk aan attac.info breien. Heb je interesse, dan kan je hierover steeds bij francis terecht.

Naast de site van attac.info kan je het Wereld Sociaal Forum ook beleven via de volgende sites:

de officiële pagina van het Forum
http://www.forumsocialmundial.org.br/home.asp

de site van de samenwerking van verschillende 'alternatieve' persorganen
http://www.portoalegre2003.org/publique/

Over Davos wordt je ingelicht op de speciale site van attac zwitserland.
http://www.otherdavos.net/Pages_web/french/linkfr.html

********************

"Zand in de Machine" - 21 januari 2003

<http://www.attac.be>

De Verenigde Staten in oorlog - door Eduardo Galeano

Zijn de dagelijkse vormen van terreur het werk van Al-Qaida ?

Tijden van angst. De wereld leeft onder terreur, en die terreur vermomt zich: ze zou het werk zijn van Saddam Hussein, een acteur die nogal vermoeid oogt, want hij speelt reeds zo'n lange tijd de rol van vijand, of van Oussama Ben Laden, een professioneel van de terreur. Maar de werkelijke auteur van de planetaire paniek heet 'Markt'.


Globalisering, democratie en menselijke ontwikkeling - door Ignacio Ramonet

Over de hele wereld is armoede de regel en welvaart een uitzondering

De hele wereld wordt meegesleurd in de globaliseringsgolf, die gepaard gaat met massale vernietigingen. Hele industrieën worden getroffen, overal ter wereld. De sociale gevolgen zijn enorm: ontslagen op grote schaal, werkloosheid, onzekerheid, uitsluiting. Mannen, vrouwen en nog schandaliger - kinderen - worden uitgebuit. Driehonderd miljoen kinderen worden uitgebuit. Maar de vraag om gerechtigheid en gelijkheid die als onderstroom door de lange geschiedenis van de mensheid trekt, klinkt opnieuw luider. Wat is de inzet ?

Wie beheert de poen ? - door Harry Throssel

"Het ministerie van overvloed houdt zich bezig met hongersnood" - George Orwell, 1984

We hebben het hier al zo dikwijls over die instellingen gehad: het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank (WB) en de wereldhandelsorganisatie (WHO). En steeds worden ze in een ongunstig daglicht geplaatst. Zij bepalen grotendeels de verdeling van 's werelds rijkdom, bepalen wie rijk is en wie niet. Maar wie zijn ze en wie controleert hen ?

meer info Porto Allegre
by Guido Friday January 24, 2003 at 07:47 PM

Meer info en getuigenissen kan je vinden op:

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=46307&group=webcast