arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tienduizend Amerikaanse soldaten in de haven van Antwerpen?
by Annemie Thursday January 23, 2003 at 04:01 PM

"De Belgen moeten niet ongerust zijn als ze dit weekend Apache-helikopters zien overvliegen", zegt minister Flahaut. De Belgen zijn wel ongerust, meneer de minister, en ze zijn kwaad ook.

Op het eind van de betoging tegen de oorlog, zondag in Brussel, zei Zohra Othman (PVDA): "Vanochtend nog vernamen we dat 35 schepen, 170 treinen vol met militair materieel en 10.000 Amerikaanse soldaten vanuit de Antwerpse haven zullen vertrekken. De politici moeten weten dat als zij zich daar niet tegen verzetten, het volk dat in ieder geval wel zal doen."

44 Amerikaanse helikopters komen dezer dagen uit Duitsland aangevlogen en worden in Antwerpen uit elkaar gehaald en verscheept met bestemming Afghanistan, zegt Flahaut. Die helikopters komen per schip uit de VS, worden in Antwerpen in elkaar gezet en vliegen dan naar Duitsland om in Kosovo te worden ingezet.

In totaal zullen 170 treinen met legermateriaal en 60 colonnes van elk 30 voertuigen met Amerikaanse troepen uit Duitsland door ons land naar Antwerpen worden geloodst, weet De Standaard van diverse geheime bronnen.(1) Op 12 januari kwam de eerste testtrein aan. Daarna volgde het eerste transport van 10 treinen. Op 16 januari kwam de eerste trein van een nieuw transport van 19 treinen en 6 schepen aan in de haven van Antwerpen. De VS zouden twee divisies van het Vijfde Leger uit Duitsland inzetten. Er is sprake van 20.000 manschappen waarvan het grootste deel (60 %) via Antwerpen zou passeren. De andere havens zijn Rotterdam en Bremen. De verscheping zal via de linkeroever gebeuren. Daar is genoeg plaats om drie treinen per dag te lossen en over te laden op schepen. Hesse Noord Natie weet van het scenario van een massaal transport.

Een werknemer van de Antwerpse haven getuigt dat één van de twee ambulances van een kleine onderaanneming bij de Hessenatie dag en nacht standby moet staan voor de VS-militairen. "Als er nu een ernstig ongeval met havenarbeiders gebeurt, kan er maar één ambulance naartoe, de andere moet beschikbaar blijven voor de yankees! Dat kan havenarbeiders het leven kosten!"

Axie: februari-woensdagen

Op dit moment worden in de haven van Antwerpen Amerikaanse oorlogsschepen volgeladen met wapens om te vertrekken naar de Golf. Als wij niets doen, willen de Amerikanen in februari nog 35 boten, 170 treinen en 60 colonnes van telkens 30 voertuigen en 10.000 soldaten door Antwerpen laten trekken. Dat laten we nooit gebeuren!

Daarom, op woensdag 5, 12, 19 en 26 februari, telkens om 15u: AXIE tegen de oorlogstransporten. Afspraak voor het Astrid Plaza hotel aan het Centraal Station in Antwerpen.

Op 16 november bezetten we met Chenge the World het Antwerps stadhuis om te protesteren tegen de medeplichtigheid van de SP.a en Agalev. Woensdag 15 maart ketenden drie van onze leden zich vast aan de havensluis en verhinderden zo een uur lang de doorgang van elk schip uit het havendok. Laten we deze axies samen verder zetten.

Aan de dokwerkers: weiger de moordboten te laden. Aan de sluiswachters: weiger de boten door te laten. Aan de seingevers: weiger de treinen door te laten. Aan de machinisten: weiger de treinen te besturen. Aan de chauffeurs: weiger de opleggers te rijden...

Elk uur vertraging van een moordboot of een moordtrein is een uur gewonnen voor de Iraakse kinderen.

10.000 militairen?
by guido Thursday January 23, 2003 at 05:56 PM

Waar is de bron voor dit getal? Het laatste dat ik hoorde was ongeveer 3000.

"Woensdag 15 maart ketenden drie van onze leden zich vast aan de havensluis en verhinderden zo een uur lang de doorgang van elk schip uit het havendok"

Woensdag 15 januari?

10.000 militairen is geen grap
by Guido Thursday January 23, 2003 at 06:09 PM

Het is dus echt waar, "Er is sprake van 20.000 manschappen waarvan het grootste deel (60 %) via Antwerpen zou passeren. De andere havens zijn Rotterdam en Bremen."
http://www.standaard.be/Archief/zoeken/DetailNew.asp?articleID=DST18012003_012&trefwoord=+militairen

Ongelooflijk sorry ;)

'indy.be
by 2stein1 Thursday January 23, 2003 at 06:11 PM

dient niet om juiste info te verspreiden, wel om mensen te mobiliseren 'by any means necessary', trouwens álles is eigenlijk propaganda.'
Ik geloof daar niet in, guido, wel een aantal van je collegas, als je daar niet mee akkoord bent, regel dat dan intern en val ons lezers daar niet mee lastig.

sorry,
by 2stein1 Thursday January 23, 2003 at 06:52 PM

blijkbaar klopt het. Man, dat is dan slecht nieuws én goed nieuws...

Zweinstein
by Guido Thursday January 23, 2003 at 07:14 PM

"Ik geloof daar niet in, guido, wel een aantal van je collegas, als je daar niet mee akkoord bent, regel dat dan intern en val ons lezers daar niet mee lastig."

En waarmee val ik u lastig?

als
by 2stein1 Thursday January 23, 2003 at 11:34 PM

ik vraag hoeveel betogers er waren op de stopusa in 2002 en wat hier op de site werd en wordt gezegd, dan zitten we al een mooi eind op weg, de volgende halte is je eerste comment hierboven over aantallen, het leek me nogal banaal om daar een vraag over te stellen als je dat niet consequent doet bij collegas die voortdurend gegevens karikaturiseren (om het eens anders uit te drukken). Maar toch: sorry ook voor de toonaard.

Voor de rest zou ik willen vragen om het woord 'zweinstein' niet meer te gebruiken, het zit zo: 'zweinstein' is het kasteel waar harry potter naar school gaat, als kindjes 'zweinstein' intikken op een zoekmachine is de kans sinds enige tijd niet gering dat ze terechtkomen in een discussie tussen zweistein en een of andere leukerd die daar 'zweinstein' van maakt... bij deze:

DAG LIEVERDJE, HARRY POTTER IS HIER NIET HOOR, HET WAS MAAR EEN GRAPJE VAN MENEER GUIDO,:)

2stein1

stilzwijgende steun
by W ( San Francisco, California) Friday January 24, 2003 at 06:55 AM

Hier in de US vermeld men elke dag op NPR, den brt van hier, dat US niet alleen naar de oorlog gaan. Vele landen steunen de oorlog stilzwijgend door logistiek steun, zeggen ze. Dit is natuurlijk propaganda om de bevolking wijs te maken dat de oorlog gesteund word. Maar in de praktijk refereren ze hier naar belgie en bv turkeye.....

Vertaling
by pixies Friday January 24, 2003 at 08:05 AM

in ‘t Engels vertaald and op Indymedia-sites in Groot-Brittannië, Ierland, Canada, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland gepost
http://nyc.indymedia.org/front.php3?article_id=44524&group=webcast