arch/ive/ief (2000 - 2005)

DEN UIL IN PORTO ALEGRE
by Filip De Bodt/Stephan Cautaerts Wednesday January 22, 2003 at 06:21 PM
uilekot²skynet.be

Op het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre loopt een delegatie vn vzw ´t Uilekot rond. een flard van een verslag

DE PRELUDE

Het Wereld Sociaal Forum komt stilaan in zijn startblokken. In Porto Alegre stroomt het volk nu toe. Allerhande vreemde snoeshanen bevolken de stad. Aleida Guevara is gearriveerd, José Bové, Mario Suares…Kranten staan vol, gemeentepersoneel trekt overal podia op, huizen worden bevlagd.

Het Internationaal Comité beslist vandaag over de volgende editie van het Forum. Sommigen stellen voor er een tweejaarlijks evenement van te maken. Normaal zou de volgende bijeenkomst doorgaan in India. Er zijn evenwel wat problemen: de Indiërs zitten mekaar in de haren en de andere Aziaten zijn zwaar ondervertegenwoordigd, wat nieuwe kansen geeft voor Porto Alegre. Mij niet gelaten, ik vind dat ze dat ergens verdienen. Als er ergens een maatschappij verandert, is het hier wel, dus…

De kranten staan vol van het Forum. Lula zou komen afgezakt en daar zien we uiteraard ook naar uit. De regering Lula is hier het gespreksonderwerp: de eerste berichten over dissidentie in de PT dringen door. Lula is verkozen door een brede coalitie en heeft heel wat linkse ministers benoemd. Op een aantal posten (economie, financiën) zitten evenwel centrumfiguren en dat wordt niet door iedereen aanvaard.

Helena Bonuma van de Trotzkistische tendens binnen de PT is nu Secretaris voor de mensenrechten in de stad Porto Alegre, maar ik moet nog uitvissen wat dat precies betekent. Heb de indruk dat dat iets is dat tussen schepen en personeel zit. Na in mekaars armen te vallen bij het weerzien gisteren, deed ze uitgebreid haar beklag over het kiessysteem hier: er worden eigenlijk geen partijlijsten opgesteld. Er is één lijst met alle kandidaten erop, in alfabetische volgorde. Tussen haakjes staat de partij vermeld. Rechts heeft nogal wat would-be artiesten, voetbalcommentatoren en big-brother kandidaten op de lijst staan. Dit systeem zonder partijlijsten zorgt ervoor dat het moeilijk is om aan een meerderheid te raken. De regering Lula (ministers worden benoemd door de president) heeft bv. geen meerderheid in het parlement. Zo wordt het telkens cijferen en zoeken om een project er door te krijgen. Ik merk op dat zo een systeem er tenminste voor zorgt dat de absolute macht wat afgehouden wordt, maar momenteel is dat precies niet direct haar prioriteit. Ze heeft schrik dat de regering daar gaat op stranden.

Momenteel vullen we onze dagen met mensen en plaatsen bezoeken. Enfin, we houden het vrij rustig in afwachting van het grote startschot en bezoeken af en toe het Forum van Lokale Autoriteiten.

lees verder op http://users.skynet.be/uilekot

Waarheen met het WSF/ESF?
by Stijn O. Wednesday January 22, 2003 at 08:23 PM

"... wat nieuwe kansen geeft voor Porto Alegre. Mij niet gelaten, ik vind dat ze dat ergens verdienen. Als er ergens een maatschappij verandert, is het hier wel, dus… "

Is het niet juist daarom dat het volgende WSF op een andere plaats gehouden zou moeten worden, op een plaats waar het nu minder bougeert, waar ze het WSF als 'booster' kunnen gebruiken om een dynamiek te creeren?

Kijk bv. naar het volgende ESF. Dat is in Parijs. Heeft Parijs dit nodig? Bovendien: het ESF zal in Parijs nooit de dynamiek op gang brengen die het in Firenze op gang gebracht heeft. Daarvoor is Parijs te groot en gebeuren er teveel andere dingen. Was het volgende ESF niet beter ergens in Oost-Europa geweest (uiteraard met financiele en logistieke steun van West-Europa)? Dat zouden de lokale progressieve krachten aldaar kunnen gebruiken om een grotere dynamiek op gang te brengen. Het zou ook rechtvaardiger zijn, want terwijl Oost-Europeanen dikwijls niet de middelen hebben om naar West-Europa/Zuid-Europa af te zakken is dat omgekeerd veel meer het geval. Kortom: moet het ESF niet toegaan naar deze plaatsen waar men een dergelijke dynamiek het best kan gebruiken (op voorwaarde natuurlijk dat er lokale krachten zijn die voor sterke verankering kunnen zorgen zodat het niet de vorm van een 'invasie' aanneemt)?

groot gelijk stijn,
by 2stein1 Thursday January 23, 2003 at 01:42 PM

die dynamiek is levensnoodzakelijk.
Wat betreft parijs: die stad is gewoon onbetaalbaar met een kleine portemonee, maar positief gezien kan alles nog in het werk worden gesteld om de ESF ná parijs in oost-europa te houden, auswich?

Zweinsteins masker is gevallen! >>>auswich
by Zorro Thursday January 23, 2003 at 03:28 PM

auswich?

...
by 2stein1 Saturday January 25, 2003 at 10:45 PM

auswitch