arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep aan STOPUSA en Anti-oorlogplatform.
by Guido Wednesday January 22, 2003 at 11:24 AM
Pannekoekrobert@hotmail.com

"De vredesbetoging werd georganiseerd door de PVDA en ondersteund door de AEL. Wat ik niet begrijp is de steun van de 11.11.11 .Bij hun omhalingen wordt ons steeds op het hart gedrukt dat het geld moet dienen voor projecten in derde wereldlanden, nergens staat dat het zal gebruikt worden als steun voor voor de islamdictatuur in Irak."

Bovenstaande is een samenvatting van volgende lezersbrief die gisteren in Het Laatste Nieuws stond.

"De vredesbetoging tegen een Amerikaanse oorlog in Irak, in Brussel zondag, werd georganiseerd door de extreem-linkse PVDA en ondersteund door de AEL(Arabische Europese Liga) rond Abou Jahjah. Welk heil extreem-linkse groeperingen brengen, hebben we tot 1989 in de Oostbloklanden gezien. Maar wat i niet begrijp is de steun van de 11.11.11.-organisatie voor deze betoging. Dat was te merken aan spandoeken en vlaggen. Bij 11.11.11-omhalingen wordt ons steeds op het hart gedrukt dat het geld moet dienen voor projecten in derde wereldlanden. Nergens staat er dat het zal gebruikt worden om iniatieven te steunen die de islam-dictatuur in Irak helpen bestendigen."

Persoonlijk vond ik de betoging van zondag jongstleden een hartverwarmend. Een grote verscheidenheid aan leeftijden, kleuren en talen. Allemaal mensen tesamen tegen de oorlog.

Ook leuk om zien waren de vlaggen van 11.11.11, spandoeken van ACV-afdeling... tegen de oorlog, zwarte vlaggen,...

Iedereen samen tegen de komende oorlog.

Op 15 februari is de volgende. Ik zag aan de trappen aan een uitgang van het Noord-station mensen flyers uitdelen voor de betoging van 15 februari. Een flyer waarop zowel het Anti-oorlogsplatform als STOPUSA als organisator stonden.

We krijgen dus een betoging waarvoor door beide organisaties wordt opgeroepen. Dit samen met de kleurrijke en verwarmende betoging van zondag in het achterhoofd geeft een beetje hoop in deze tijden van oorlogspropaganda, anti-terrorisme en racisme.

Organisaties met verschillende standpunten kunnen toch samen iets organiseren.


Bovenstaande lezersbrief deed me denken aan discussies die hier al hebben plaatsgevonden over STOPUSA en een artikel dat ik voor week las naar aanleding van de betogingen in Washington en San Francisco.

Ergens kan ik ook begrijpen dat in het begin van het tot standkomen van het Anti-oorlogsplatform, sommige organistaties zoals de PVDA, AIB, SOS-Irak, niet werden uitgenodigd, dit om bovenstaande te vermijden.

Het artikel ging o.a. over A.N.S.W.E.R., de overkoepelende organisatie die de massa-betogingen in Washington en San Franciso had georganiseerd.

"``Basically, A.N.S.W.E.R. is dominated by the IAC, which is largely a front for the Workers World Party, a Marxist-Leninist group that has been around since the 1950s,'' said Stephen Zunes, chair of the Peace and Justice Studies Program at the University of San Francisco. ``They are very effective at organizing because they are hierarchical. The main problem that I have with them personally is they have been very reluctant to acknowledge the nature of Saddam Hussein's regime."

"Many of A.N.S.W.E.R.'s lead organizers have close ties to the International Action Center, formed by former U.S. Attorney General Ramsey Clark, and to the Workers World Party (WWP), a socialist sect whose politics often are criticized as too left, too doctrinaire, even for Bay Area liberals. Some of the WWP's more controversial positions are its support for the governments of Iraq and North Korea; its backing of former Serbian President Slobodan Milosevic;"

http://www.bayarea.com/mld/mercurynews/news/4968804.htm

Een reactie van een vredesactivist hierop was:

"But A.N.S.W.E.R. is not a reflection of the overall movement,'' Zunes added. ``Some people have said, `Well, bummer that this is the group that's behind it, but let's go to the march anyway."

Ik denk niet dat de meeste mensen weten dat de anti-oorlogbetogingen in België door twee verschillende platformen worden georganiseerd. Dat er over deze twee verschillende platformen al een oorlog woedde op Indymedia.be, hoeveel mensen zouden dit nu weten?

Op één of andere stuurvergadering van Attac Vlaanderen werd beslist dat voorlopig niemand materieel(spandoeken, badges,...) mag meenemen naar acties of betogingen, georganiseerd door STOPUSA.

Met de lezersbrief in gedachten kan ik ook dit begrijpen.

Maar waar is men dan nog mee bezig?

Schrik van de publieke opinie omdat die men iedereen over dezelfde kam zal scheren als extreem-links?

In Amerika kunnen mensen ondanks hun verschillende stanpunten 200.000 mensen samenkrijgen tegen de komende oorlog.

Aan die van STOPUSA en het Ant-oorlogsplatform, jullie kunnen dat toch ook?

De betogers in Brussel hebben alleszins aangetoond dat verschillende standpunten geen probleem moeten zijn, integendeel, het leverde een mooi diversiteit aan kleuren en slogans op.

samen de straat op
by TUc Wednesday January 22, 2003 at 12:11 PM

Iedereen samen de straat op. één betoging, verschillende meningen, maar één gemeenschappelijke boodschap: geen oorlog tegen Irak.

Hup hup hup,
TUc

de logica van sommige mensen?
by kurt kerkhofs Wednesday January 22, 2003 at 01:48 PM

Ik begrijp de logica van sommige mensen echt niet. Het feit dat links zich uitspreekt tegen de oorlog wil toch niet zeggen dat "het links gedachtengoed" wordt gepropagandeerd. Moeten we daarom zeggen dat "rechts" niet aanwezig was en dus unaniem pleit VOOR de oorlog? Sorry, iets te simplistisch. Wat je wel zou kunnen stellen is dat links veel meer sociaal engagement heeft dan rechts en aktief opkomt voor wat ze belangerijk vinden. Mensen begrijpen niet dat je zowel tegen de oorlog als tegen Saddam kan zijn. Gaat 11.11.11 de opbrengsten misschien storten op de bankrekening van Saddam? Sterven in Irak dan niet elke dag kinderen omdat de VS medicijnen en hulpmiddellen blokkeren?

Ook de populaire media depersonaliseren steeds conflicten. Er wordt gesproken over Belangen, verdragen, inspecties,... Je kan vrolijk komen meekijken op een Amerikaans Vliegdekschip hoe die dappere patrioten zich klaarmaken. In Amerika wordt je overspoeld door zulke propaganda. Eerlijke verslaggeving is er een lachertje, de artikels komen NET niet rechtsreeks van het Pentagon.

Waar het eigenlijk om gaat is dat de voorbije 12 jaar 100.000en ONSCHULDIGE BURGERS zijn GESTORVEN omwille van politieke beslissingen. Tracht het je eens in te beelden. Maakt het dan nog uit of je links dan wel rechts bent. We zijn vrij om te doen en laten wat we willen en beseffen nauwelijks nog wat dat betekent. Op een zondag in de regen gaan lopen is dan ook wel het minste wat je kan doen.

Op 15 februari al iets aan de hand?

BTW
by christophe Wednesday January 22, 2003 at 02:14 PM

By the way, kurt...
Jouw montage is subliem. Bedankt.

Verdergaan op dit elan
by Marc Luypaert Wednesday January 22, 2003 at 02:24 PM

Beste Guido,

1. De teneur van de brief in het Laatste Nieuws doet mij vermoeden dat hij uit Vlaams Blokmiddens komt. Dergelijk soort brieven waren legio in de tijd van de rakettenbetogingen. Toen werd de beweging verweten mee te heulen met de russen.

2. In tegenstelling met jou kan ik niet begrijpen waarom sommige organisaties niet werden uitgenodigd bij het tot standkomen van het antioorlogsplatform. PVDA, SOS Irak en AEL hebben iets te vertellen als het over Irak gaat. Bovendien zijn ze in staat om velen te mobiliseren.Ik weiger mee te huilen met de wolven.
SPA en Agalev waren wel betrokken bij het antioorlogsplatform. Alleen weten we nu waarom: uit opportunistische redenen; om het protest te kanaliseren, te recuperenen en ten slotte, om het te versmachten. Hoe kan je anders hun hypocrisie verklaren: een platform ondertekenen maar anderzijds de oorlogsvoorbereidingen in de haven van Antwerpen ondersteunen?

3. Als het klopt wat je zegt over de vergadering van ATTAC dan vindt ik dit schandalig. Ik heb lang overwogen om mij aan te sluiten bij ATTAC, maar nu beslis ik om dat zeker niet te doen.

4. Ik heb met een zekere tevredenheid kunnen vaststellen dat verschillende organisaties (zoals 11.11.11, LSP, Vonk, SJW) hun standpunt t.a.v. StopUSA veranderd hebben. Ik ben ervan overtuigd dat in de komende weken, nog veel anderen net hetzelfde zullen doen.

al
by 2stein1 Wednesday January 22, 2003 at 02:24 PM

is het evengoed waar dat er iedere dag mensen sterven in Irak omwille van de hardnekkige weigering van Saddam om eerlijke verkiezingen uit te schrijven. We mogen het eindoel niet uit het oog verliezen, want als de oorlog er niet komt, blijft er een dictatuur, komt ze er wel, dan wordt er een andere dictatuur gevestigd, ideaal zou zijn, al is het een beetje laat natuurlijk, dat Saddam eerlijke verkiezingen organiseert, maar het machismo houdt hem tegen, triestig. Het ergste is dat hij vroeger een bondgenoot was van de VS en nu nog steeds, zij het een 'objectieve' bondgenoot. Saddam is blijkbaar het ideale argument om een meerderheid van de westerlingen achter de imperialistische plannen van de VS te krijgen. In en intrieste materie...

begrijpen is niet gelijk aan goedkeuren/aan Marc Luypaert
by guido Wednesday January 22, 2003 at 02:43 PM


2.Begrijpen is niet hetzelfde als goedkeuren.

vredesbetogingen
by Inge Thursday January 23, 2003 at 10:30 AM
inge.vandemerlen@student.ehb.be

Mensen! Betogen we nu voor de vrede of betogen we voor de vrede? Samen staan we sterker dan alleen!

Wat verwijt je StopUSA?
by Claudio Thursday January 23, 2003 at 01:20 PM

"In Amerika kunnen mensen ondanks hun verschillende stanpunten 200.000 mensen samenkrijgen tegen de komende oorlog.

Aan die van STOPUSA en het Ant-oorlogsplatform, jullie kunnen dat toch ook?"


Wat verwijt je StopUSA eigenlijk? Al je zorgen zijn van toepassing op de SP-Agalev NGO's die een principiële strijd tegen de oorlog (neen aan alibi inspecties!) dwarsbommen. Indien deze "gematigden" mee willen werken aan de acties, fantastisch. Maar je kan niet verwachten dat StopUSA "water in de wijn doen" over fundamentele zaken.
Misschien kan je je discussies van de eerste Golfoorlog herinneren toen de discussie was of al dan niet we een embargo moesten steunen. Ben benieuwd naar hun mening 1 600 000 doden later.


Claudio

wat verwijt je STOPUSA? II
by Guido Thursday January 23, 2003 at 01:40 PM

Verwijt ik iets?

""In Amerika kunnen mensen ondanks hun verschillende stanpunten 200.000 mensen samenkrijgen tegen de komende oorlog.
Aan die van STOPUSA en het Ant-oorlogsplatform, jullie kunnen dat toch ook?"

Het eerste is een zin die weergeeft wat er in Amerika gebeurd, de tweede is een vraag gericht naar de twee platformen.

Je hebt de rest van het artikel ook gelezen. ;)

LSP standpunt
by Eric Byl Saturday January 25, 2003 at 02:16 PM
LSPMAS@skynet.be

Beste Marc,

in je punt 4 stel je "met een zekere tevredenheid" vast dat een aantal organisaties hun standpunt ten aanzien van Stop USA veranderd hebben. Ik schrijf alleen maar namens LSP en weet niet wat de standpunten van Vonk, SJW en 11.11.11 waren of geworden zijn, maar ik kan je wel garanderen dat LSP geen letter aan haar standpunt gewijzigd heeft.

Wie ons standpunt wil kennen, kan steeds terecht op onze website of op bovenstaand adres.

Eric Byl