arch/ive/ief (2000 - 2005)

SP.A en de oorlog
by Het Rooje Nest Tuesday January 21, 2003 at 03:14 PM

Sommigen vonden het op deze site niet gepast om kritiek te geven op de hypocriete houding van SP.A en Agalev inzake de wapentransporten en het gbruik van de Antwerpse haven. Wij begrijpen dit niet. Wij begrijpen ook niet dat het anti-oorlogsplatform zich niet strenger opstelt tegen deze partijen. Enfin, we vinden dat terechte kritiek moet kunnen, zeker op politici die zich gaan voordoen als de modelpacifist, tot als het er op aankomt. We stuurden enkele mails naar de SP.A in verband met hun houding inzake de logistieke steun aan de imperialistische oorlog tegen Irak. De eerste reacties.

Vraag van Het Rooje Nest:

----- Original Message -----
Subject: VS-troepen in Antwerpen: duidelijkheid gevraagd?

Geachte,
Naar aanleiding van de logistieke steun van België aan een preventieve oorlog tegen Irak wil ik u vragen om uw standpunt eerlijk te communiceren naar alle anti-oorlogsactivisten die in hun platform (dat de SP.A heeft ondertekend) duidelijk gesteld hebben dat België op geen enkele manier steun mocht verlenen (ook niet logistiek) aan de zoveelste geostrategische en geopolitieke VS-oorlog. Eens te meer zie ik, als naieve basisactivist, hoe een traditionele machtspartij de eerlijkheid van mensen die oprecht opkomen tegen de oorlog, misbruikt. Er zijn principes, of niet? Er zijn ook grenzen aan de hypocrisie, of niet? Duidelijkheid graag, ik denk dat iedereen dat wenst! Bedankt om ons in de steek te laten, want dat gevoel heb ik nu.

Met beleefde groeten,

Een ontgoochelde medeburger

------------

Antwoord van de SP.A:

Geachte,

De Franse filosoof Descartes wist het al: je pense donc je suis.

Ons doet het alvast plezier dat u meedenkt met sp.a: u speelde ons immers vandaag een vraag of opmerking door. Waarvoor hartelijk dank.

Zoals u weet, uw inbreng telt voor onze partij. Daarom laten we u weten dat uw vraag behandeld wordt. Binnenkort mag u dus een persoonlijk antwoord in uw mailbox verwachten.

Met vriendelijke groeten,

Patrick Janssens
Voorzitter sp.a

Mooie reactie. Veelzeggend voor Patrick Janssens.
Ondertussen nog steeds niets ontvangen!
Ook van de Agalev-fractie in de Kamer kregen we op dezelfde brief nog geen antwoord.

--------------

Dan maar eens bij een minister proberen.

Vraag van Het Rooje Nest aan Frank Vandenbroucke, SP.A minister in de regering

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: form@smals-mvm.fed.be [mailto:form@smals-mvm.fed.be]
Verzonden: donderdag 9 januari 2003 15:19
Aan: Sociale Zaken en Pensioenen Kabinet Onderwerp: 030109-06 BVV VA oorlogsdreiging

"Geachte Minister,

Mijn schrijven gaat niet specifiek over uw beleidsdomein maar gaat over een belangrijke kwestie: de nakende oorlogsdreiging. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat die oorlog er niet komt en dat België op geen enkele manier steun zal verlenen aan die oorlog. U weet maar al te goed dat geld niet naar oorlog moet gaan maar naar essentiële sociale zaken als gezondheidszorg voor iedereen, onderwijs voor iedereen en welzijn voor iedereen. Oorlog dient deze belangen niet. Ik hoop dan ook dat u als minister binnen de regering ijvert opdat België zich afzijdig houdt van een militair conflict en de inspanningen voor een sociaal België intensifieert.

En ja hoor, een antwoord, verstuurd door één van de secretaresses van VDB.

Antwoord van Frank Vandenbroucke:

"Geachte,

Ik heb uw e-mail van 9 januari 2003 goed ontvangen. Ik meen dat de Belgische regering t.a.v. het mogelijke conflict met Irak een wijze houding heeft ingenomen en verwijs naar de verklaringen daarover van de Eerste minister op vrijdag 17 januari 2003. Ik wil u ook graag verwijzen naar de standpunten van mijn partij die u vindt op http://www.s-p-a.be, in de rubriek sp.a'er van de week Dirk Van der Maelen.

Met vriendelijke groeten,

Frank Vandenbroucke
Minister van Sociale Zaken en Pensioenen "

Mag hieruit besloten worden dat de SP.A de logistieke steun aan de oorlog goedkeurt? Of is het hun bedoeling om mist te blijven spuiten? Wat denkt de basismilitant van de SPA of van Agalev hier van?

Het wordt dringend tijd dat Agalev en SP.A hun standpunt duidelijk communiceren naar alle anti-oorlogsactivisten. Eerlijk duurt het langst...

Tss, tss, tss.
by Lander Tuesday January 21, 2003 at 04:44 PM

Beste Rooje Nest,

het eerste antwoord was overduidelijk een auto-reply, als in 'wordt teruggezonden naar iedereen die een mail stuurt, ongeacht het onderwerp', en bevat de zinsnede:
"Daarom laten we u weten dat uw vraag behandeld wordt. Binnenkort mag u dus een persoonlijk antwoord in uw mailbox verwachten".
Hieruit valt er dus te concluderen dat uw vraag beantwoordt zal worden, heb gewoon geduld.

het tweede antwoord liet toch niets aan onduidelijheid over?
Frank Vandenbroucke volgt het standpunt van de regering en verwijst u voor dat standpunt ondermeer naar de verklaring van de premier en voor specifiek het standpunt van de SP.a, wat u eigenlijk wenste te weten, naar de website van de SP.a, met de rubriek waar die te vinden.

Solidaire groeten,

Lander
"It's up to you not to hear the call-up"
--The Clash--

Voor het gemak
by Lander Tuesday January 21, 2003 at 07:15 PM

Een uittreksel uit de rubriek waarover sprake:

Over een mogelijke oorlog in Irak is Van der Maelen zeer duidelijk. "Saddam Hoessein is een boef, dat weten we. Maar een oorlog in Irak kan verschrikkelijke gevolgen hebben. Duizenden slachtoffers, en de mogelijkheid van een oorlog in het Midden-Oosten."

Hij vindt dat we via de Verenigde Naties het conflict moeten voorkomen op diplomatieke manier. "Als Irak massavernietigingswapens bezit, is dat een inbreuk op de VN-regels, en dan moeten de VN zorgen dat die regels worden nageleefd, desnoods met hardere sancties. Maar oorlog omdat Bush de belangen van zijn verkiezingssponsors wil veilig stellen: niet met ons."

Van der Maelen roept iedereen op om vrijdag 24 januari om 18.30 deel te nemen aan de protestmanifestatie. Afspraak aan de kazerne 'Westakkers' in Sint-Niklaas, de kazerne waar Amerikaanse soldaten uit Duitsland verzamelen voor ze naar de Golf vertrekken.

Lander
"It's up to you not to hear the call-up"
--The Clash--

Wie importeert het conflict... in de haven(stad) ?
by Peter Mertens Tuesday January 21, 2003 at 08:09 PM
mertens.peter@pi.be

Ons huis davert hier. Er zijn zojuist al zeven golven Amerikaanse transporthelicopters (van die bananen met 2 hefschroeven erop) boven ons huis gevlogen. Ze vliegen per vier en komen van Brasschaat (vliegveld) en gaan naar de haven.", dat mailde Lucien, een chemiearbeider me zaterdag. Maandag een mail van een spoorarbeider: "Beste vrienden, gisterenavond (zondag) rond 22u00 stonden er in Essen weer drie lange legertreinen. Die transporten gaan blijkbaar continu door dezer dagen... Groeten". En even later mailt Bert me: "Ronny, een vriend van mijn broer, werkt als ambulancier bij een kleine ambulance-firma, in onderaanneming bij de Hessenatie in de Antwerpse haven. Het bedrijfje beschikt over twee ziekenwagens. Sinds de Amerikaanse militaire machtsontplooiing in de Antwerpse haven moet één van beide ziekenwagens 24 uur op 24 standby staan voor... de VS-militairen! Als er nu een ernstig ongeval met havenarbeiders gebeurt, mogen wij daar maar met één ambulance naartoe, want de andere moet beschikbaar blijven voor de yankees. Dat kan havenarbeiders het leven kosten!"

We spreken over Antwerpen. De oorlog start in de haven onder het gedonder van de Apache- en Blackhawk aanvalshelikopters. Maandagavond is het schip de USNS Watkins van de Amerikaanse Military Sealift Command in het Vrasenedok aangemeerd. Dit stalen monster van 290 meter lang en 32 meter breed moet de massavernietingswapens naar de golf vervoeren. De komende weken worden niet minder dan 10.000 Amerikaanse soldaten, 170 treinen en 60 kolonnes van telkens 30 legervoertuigen verwacht (aldus De Standaard van zaterdag 18 januari 2003). Wie "importeert het conflict uit het Midden Oosten" hier eigenlijk ? En dan wel heel letterlijk. De vernietigingskracht van dit materiaal van het Vijfde Amerikaanse Legerkorps moet enorm zijn. Hoeveel ziekenhuizen, hoeveel scholen, hoeveel fabrieken, hoeveel mensen zullen kapot worden gemaakt met het materiaal dat onder onze neus verscheept wordt ? Hoeveel Iraakse WTC-torens zullen met deze militaire macht vernietigd worden ?

De wapentransporten worden "beveiligd" door Belgische para's. De inzet van de Belgische para's om de transporten te beschermen is genomen ofwel bij het ministerie van defensie (Flahuat) ofwel door het kernkabinet. Dat is "de wijze houding" in het conflict waarover Vandenbroucke spreekt. De Verenigde Staten hebben aan ons land geen troepen gevraagd, ze hebben de veilige doorgang van hun troepen gevraagd. Zij vragen aan ons land geen moordenaars te leveren, ze vragen vrije doorgang voor hun moordenaars voor olie. Precies wat de paarsgroene regering met SP.a en Agalev doet.

We zijn ook de houding van SP.a burgemeester Leona Detiège nog niet vergeten. In 1999 verbood ze een anti-oorlogsbetoging tegen de Navo-oorlog van haar partijgenoot Navo-voorzitter Willy Claes tegen ex-Joegsolavië. We spanden toen een kortgeding aan en de rechter gaf ons toen gelijk. In 2002 verbood ze twee maal een betoging tegen de illegale Israëlische bezetting van Palestina: eerst op 22 april, waar we geen gelijk kregen in kortgeding. Twee maand later werd de betoging van het Antwerps Platform Voor een Rechtvaardige Vrede in Palestina voorzien op 8 juni opnieuw verboden. Volgens Detiège en Janssens mocht het "conflict uit het Midden Oosten" hier niet worden "geïmporteerd" We spanden toen opnieuw een kortgeding aan, en kregen toen wel gelijk van de rechter.
Om nog niet te spreken van het moordend embargo, de permanente stille wurgingsoorlog die al 12 jaar wordt gesteund door de SP.a. Vandermaelen zou tegen de "militaire" oorlog zijn maar roept al om een hardere "menselijke" oorlog: nog 'hardere sancties' dan diegene die al 1.500.000 Irakezen het leven lieten laten.

Het spijt me, maar de fakkeltocht van Vandermaelen & Co is hypocriet zoalng de SP.a in de regering de Amerikaanse oorlogsmisdadigers doorgang laat verlenen. We roepen iedereen op om het troepentransport effectief te stoppen. Op woensdag 5 februari vindt de eerste "war-stopping" plaats in Antwerpen, om 15u voor het Centraal Station in Antwerpen. Elk uur vertraging van een moordboot of een moordtrein is een uur gewonnen voor de Irakese kinderen!

Peter Mertens

Geen vrije doortocht voor oorlog zonder internationaal strafhof
by Agua 121 Wednesday January 22, 2003 at 03:11 AM

En wie is verantwoordelijk voor het uitblijven van zo'n strafhof? Natuurlijk, weeral de V.S. En wie veegt er de vloer aan met nog zo'n waslijst van akkoorden? Met zo'n lichtend voorbeeld naar de oorlog trekken, je moet goed gek zijn...