arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mediaverslaggeving STOPUSA-betoging: De Morgen gaat er zwaar tegen aan
by jpe Monday January 20, 2003 at 04:50 PM

Dit weekend werd er internationaal betoogd tegen een Amerikaanse overval op Irak. In Brussel ging een betoging door die heel verschillend in de pers 'gecoverd' werd. Een overzicht van VRT, VTM, Le Soir, La Dernière Heure, De Standaard én wat De Morgen er van bakte ...

1) Televisiejournaals: een rustige betoging van radicaal links en allochtone jongeren

Voor de omroepen VRT en VTM was het optstappen van Ward Beysen uit de VLD en de start van zijn nieuwe rechtse partij - "Liberaal Appel" - op zondagavond groot nieuws. Misschien flop het initia tief van 'Zwart Wardje' maar het kan wel maken dat de VLD in de verkiezingen CD&V als grootste partij moet laten voorgaan en dus het initiatief verliest om een regering te vormen.

De vredesbetoging kwam derhalve op de omroepen wat later aan bod. Iets vroeger in het VRT-journaal dan in dat van VTM. Wel twee keer kort, zo'n 1,5 minuut. Beide omroepen kaderden het 'item' in hun berichtgeving over Irak en de vredesbetogingen wereldwijd.
De VRT meldde dat er 6.000 mensen betoogd hadden, vooral radicaal-linksen en allochtonen. We kregen een paar korte interviews met betogers waaronder nota bene geen enkele alloch toon. Aan het eind werd gemeld dat de politie enkele jonge vandalen oppakte, maar voor de rest verliep de betoging rustig.

VTM was in zijn cijfers iets vollediger: in Brussel hebben 10.000, volgens de politie 6.000 mensen betoogd. Ook volgens VTM "verliep de betoging zonder incidenten." Na gemeld te hebben dat de betoging georganiseerd werd door STOPUSA (een koepel van radicaal linkse bewegingen) kon Han Soete kort de motivatie voor de betoging schetsen. VTM vermeldde ook dat er veel jonge allochtone betogers waren en na wat informatie over de Amerikaan se militaire transporten, kwam Ahmed Azzuz (AEL) kort aan het woord. Een vakbondsmilitant die verklaarde dat hij een signaal wilde geven aan de vakbondsleiding, volgde. Het item eindigde met te stellen dat de betoging tot het einde rustig bleef; dan werd er met stenen gegooid en werden 12 mensen aangehouden.

2) Enkele kranten

Van de vier kranten die we dagelijks voor DIOGENE(S) volgen, was het Le Soir die op zijn voorpagina in woorden het meeste aandacht schonk aan de vredesbetogingen van dit weekend.


* Le Soir: "Un parfum de Vietnam sur Washington"

"Les pacifistes partent en guerre" stond er getiteld bovenaan de pagina één. Daaronder volgde een tekst zonder foto: de fotoruimte was voor een op de grond liggende Justine Henin.

Pascal Martin beschreef hoe in Washington, Parijs, Brussel en elders honderdduizenden mensen betoogden tegen een oorlog in Irak. In Brussel zag Le Soir "environ 7.000 manifestants issus pour la plupart de la gauche flamande, mais aussi de simples citoyens qui ont répondu dimanche à l'appel de 'Stop USA'."

Met zoveel betogers moet rekening gehouden worden, stelde Martin, temeer daar de publieke opinie in de V.S. minder en minder voor oorlog is. Maar ondertussen nadert de 'dead line' van 27 januari. Volgens de UNO is een oorlog nog steeds te vermijden als Irak maar mee wil werken met de inspecties.

* "Marche contre la 'guerre du pétrole'"

Binnenin besteedde Le Soir nog vier artikels aan Irak en het protest. In een lang interview op pagina 10 zette de 'geopolito loog' Pascal Boniface uiteen dat: "La guerre est probable, pas inéluctable". Op pagina 7 kregen we info over het bezoek van Blix aan Bagdad. Maar vooral ging het op de 7 over de tienduizenden vredesbetogingers zaterdag in de V.S. Zij verspreidden "Un parfum de Vietnam sur Washington". Bijgevoegd: een foto van de 50.000 die in Washington protesteerden.

Onderaan pagina 7: "Bruxelles: marche contre la 'guerre du pétrole'". Bénédicte Vaes gaf een overzicht van de betoging, georganiseerd door 'Stop USA' (met waarin PTB en AEL). Ook Vaes telde veel Nederlandstaligen onder de 7.000 betogers, waarna ze een aantal andere aanwezige 'groeperingen/bewegingen' vermeldde (11.11.11, syndicalisten, christenen ...). Kort gaf Vaes de motivatie van de betogers weer, waarna ze het had over de efficiënte ordedienst van 200 mensen. Uit de slotspeeches van Ahmed 'Azzouz' (AEL) en Zora Othman (PVDA) citeerde ze een paar zinnen (o.a. over de afwezige Abou Jahjah).

Aan het einde begonnen volgens Vaes enkele jongeren hun eigen intifada te spelen. De ordediensten traden op: 12 arrestaties, waaronder, volgens de 'Legal Teams' de verantwoordelijke van de ordedienst van de AEL. Tot zover Le Soir.

AEL verspreidde over het oppakken van haar verantwoordelijke zondagavond overigens al een perscommuniqué waarin de schuld volledig bij de politie gelegd werd.

* La Dernière Heure: "Manif contre la 'Busherie'"

Met de 'populistische' 'La Dernière Heure' zijn we meestal het snelst klaar als het gaat om vreedzame betogingen.

Typisch voor de neiging van de krant om altijd te focussen op het geweld bij betogingen, was dat de ene foto die ze op pagina 7 publiceerde, er één was met een jongeman die een Amerikaanse vlag in brand gestoken had.

Naast de foto een artikel van Karim Fadoul en Olivia François, getiteld "Manif contre la 'Busherie'". Volgens hen protesteerden 5.000 tot 10.000 mensen in Brussel. Na een korte inleiding liet de krant Han Soete, lid van Indymedia en één van de organisatoren van de betoging, verklaren dat we "neen zeggen tegen een oorlog om olie, maar ook onze steun betuigen aan het Palestijnse volk". "We zijn tegen de hegemoniepolitiek van de V.S. én tegen de houding van de Belgische regering die de V.S. steunen door wapens te laten verschepen via Antwerpen."

De LDH-journalisten gaven vervolgens een overzicht van het verloop van de betoging, met aandacht voor de ordedienst, de Iraakse vlaggen, de kinderen in de betoging ook. Op het einde waren er wel wat opstootjes, "mais aucun incident majeur ne sera à signaler."

Eindigen deed LDH met de deelname te onderstrepen van AEL wiens "leader" Dyab Abou Jahjah een "betogingsverbod" kreeg. "Rond 23 h 00 vernamen we de arrestatie van Karim Hassoun, lid van AEL".


* De Standaard: "een veelkleurige en multiculturele optocht"

De Standaard besteedde op zijn cover nauwelijks aandacht aan de betogingen in Brussel en elders. Slechts in de marge werd gemeld: "wereldwijd betogingen tegen Irak-aanval". "In het centrum van Brussel hebben gisteren volgens de politie 5.700 personen deelgenomen aan een betoging tegen een mogelijke oorlog in Irak. Ook in diverse andere steden in de wereld, ook in de V.S, waren er protestmarsen." Voor meer nieuws werd verwezen naar p. 7. Wel nog op 'de 1': het artikel "Saddam mag van Amerikaanse minister rustig in ballingschap gaan." En verder natuurlijk Zwart Wardje bovenaan op 'de 1' van DS.

Op zijn pagina 7 bracht DS een grote foto van de betoging in Brussel, met als onderschrift: "De betoging in Brussel tegen een mogelijke oorlog in Irak was een veelkleurige en multiculturele optocht." In het (niet ondertekende) artikel "Wereldwijde protesten tegen aanval op Irak" werd vooreerst de tekst van pagina 1 hernomen en dan heel kort (1 kolommetje) info gegeven over de betoging "die vreedzaam verliep maar eindigde met enkele kleine incidenten."

Jo Cottenier, coördinator van STOPUSA was de enige die aan het woord gelaten werd. Hij noemde de manifestatie ("we tellen tussen de 8.000 tot 10.000 deelnemers") "alvast een succes. En dit is nog maar een begin."

Vervolgens werd de verontwaardiging van AEL vermeld over het oppakken van haar verantwoordelijke voor de ordehandhaving.

Dan ging De Standaard over naar een actie die elders niet aan bod kwam; een aktie zaterdag aan de Nederlandse luchtmachtbasis van Vonkel waar o.a. Belgische leden van vzw Voor Moeder Aarde "wilden nagaan of er Amerikaanse wapens opgeslagen liggen". Volgens Pol D'Huyvetter moet wie wil inspecteren in Irak en Noord-Korea, ook toelaten dat de bevolking in Europa weet wat er hier opgeslagen ligt. Nogal logisch. Toch vond de Nederlandse politie er niet beter op dan 107 demonstranten op te pakken.

Tot slot gaf De Standaard kort een internationaal overzicht van de vredesbetogingen in het voorbije weekend: Washington (met volgens sommige schattingen meer dan 200.000 mensen), San Frisco, Tokyo, Damascus ... En "op zaterdag 15 februari worden in Brussel en wereldwijd nieuwe betogingen georganiseerd."

Voor de volledigheid nog twee 'interessante' bijdragen op de DS- opiniepagina vermelden: "De Amerikaanse pot en de Belgische ketel" van Michaël Verhaeghe (over de druk van de V.S. op ons parlement om de genocidewet te kortwieken) en "Het nieuwe Irak en het oude Turkije" van docent Dirk Rochtus die "hoopt dat een Iraakse omwenteling kan bijdragen tot een democratischer Turkije". Tussentitel: "Voor de Iraakse bevolking is een eventuele overwinning van de Amerikanen op politiek vlak alleen maar een verbetering." ...

* De Morgen: wereldwijde betogingen OK, maar die in Brussel ...

Ook De Morgen had veel aandacht voor het opstappen van Ward Beysen uit de VLD: "Beysen brengt Verhofstadt II in gevaar" kopte de krant op zijn pagina 1. Daarnaast, bovenaan de titel "Als de dood voor een oorlog in Irak" met daaronder een foto van actievoerders die 'voor dood liggen' voor een federaal gebouw in L.A., alzo protesterend tegen een oorlog met Irak. De krant vermeldt in één kort zinnetje: "Gisteren werd ook in Brussel betoogd."

Pagina 9, daar moeten we zijn, voor een overzicht van de weekendbetogingen wereldwijd. Over iets meer dan een halve pagina brengt De Morgen een overzicht in tekst en foto's van de manifestaties. Titels: "Wereld wil geen oorlog tegen Irak" en "Amerikaanse demonstranten willen dat de 'valse mythe van consensus' doorgeprikt wordt".

Onderaan het overzicht van de betogingen boomde De Morgen nog wat door op een stapel "uraniumdocumenten" die in Irak gevonden waren. En op pagina 23 bracht de krant een artikel over hoe de nakende oorlog het "historisch werelderfgoed" van Irak bedreigt.

Nu stond er bij de zes foto's van het werelwijd overzicht op pagina 9, ook ééntje uit Brussel. In het artikel lezen we: "Gisteren waren er ook betogingen in Spanje en Brussel. (pagina 7)." Pagina 7 ? Even terugbladeren. Waar ? Ach, helemaal onderaan een artikeltje met dan nog als titel "Rellen na vreedzame manifestatie tegen oorlog in Irak".

Heel het artikel van Marc Schoetens - onthou die naam, kan 'ne straffe' worden - ging over niets anders dan de relletjes aan het eind van de betoging. Een tussentitel vatte het zo samen: "Joodse school en geparkeerde auto's moeten het ontgelden in Brussel."

Schoeters eindigde zijn stukje met één zinnetje over de betoging zelf: "De politie telde 5.650 betogers." Geen 5.651, neen, 5.650.

* Twee vragen aan de journalisten van De Standaard én De Morgen

1) Le Soir had het in zijn redelijk uitgebreide berichtgeving er over dat in Brussel vooral Nederlandstaligen betoogd hadden. Hoe komt het dan dat de Fanstalige kranten La Dernière Heure en Le Soir uitgebreider berichtten over de betoging dan de Nederlands talige kranten De Morgen en De Standaard dat doen ? Omdat het in Brussel te doen was, onze 'franstalige' hoofdstad ? Of geldt hier het principe: geen sant in eigen land ? Of negeerden DM en DS de Brusselse betoging omdat die gezien werd als één van de PVDA, AEL en Co ?

2) Vanwaar in hemelsnaam de 'criminaliserende' berichtgeving in De Morgen ? Wie is de heer Marc Schoeters ? Welke afrekening maakt hij én/of De Morgen hier ?

Journalisten van DM en DS die ons een antwoord kunnen/wil len/durven geven op deze vragen, betalen we graag een pint.
.

Nood aan een progressief dagblad
by Patrick Bulté Monday January 20, 2003 at 08:39 PM

Ik heb mij ook blauw en rood geërgerd aan de berichtgeving in De Morgen.
De Smet en Co hebben nog één doel voor ogen: via het aanpappen met VLD en Spa de markt vinden die het meest opbrengt.
Vlaanderen heeft nood aan een echt progressief dagblad.
Gelukkig is er nog indymedia.

Tel daar nog wat pinten bij...
by GiGi Monday January 20, 2003 at 10:03 PM

Bedankt jpe voor je overzicht!
Ook ik sta te kijken van de weinige weerklank die de betoging in de media krijgt. Als ik mij niet vergis, werd de verslaggeving in het VRT-nieuws voorafgegaan door een langer item over een 10-tal(!) huisartsen die bij de woning van Verhofstad gingen protesteren voor een hoger inkomen ... en de premier was niet thuis! Ik stel voor dat we volgende keer met z'n alle 10.000 in de voortuin van Verhofstad gaan staan.
Vooral De Morgen spant de kroon door bijna geen aandacht aan de manif te besteden en dan enkel nog in een negatief daglicht. Ik vraag mij af hoe blind een krantenredactie/Marc Schoeters kunnen zijn. Ik heb gisteren zeker 45 minuten op de trappen van de Beurs gestaan(en kreeg koude voeten!), en niets dan een passerende rijendikke kleurrijke mensenzee gezien... De enige Vlaamse krantenredactie die nog in't centrum van Brussel is gevestigd(en daar zijn ze trots op! - om voeling te houden met het echte leven, dixit Desmet), op 100m. van de aankomstplaats, kan blijkbaar geen verslag brengen die naam waardig. Dit lijkt me verregaande incompetentie! Ik wil dus gerust ook wat pinten betalen voor een redelijke verklaring... iemand?