arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zohra Othman: "We gaan proberen die boten te blokkeren."
by Souad, Farida, Mohamed, Mara en Christophe Monday January 20, 2003 at 04:49 PM

"We gaan proberen die boten te blokkeren."

Zohra Othman:
zohra04dip4.jpg, image/jpeg, 300x225

Ik vond het een fantastische betoging die echt de geest van verzet uitstraalde tegen de oorlog. De opkomst is zeer goed. Ik zou al tevreden geweest zijn met hetzelfde aantal als de vorige keer. Maar ondanks het slechte weer, ondanks de kou waren er nu wellicht twee keer zoveel aanwezigen.

Denk je dat de betogingen overal ter wereld nog iets kunnen uithalen?

Bush heeft al heel lang plannen om Irak aan te vallen. Het feit dat we nu al januari 2003 zijn en dat hij nog al niet gedurfd heeft om die oorlog te beginnen, wil toch al iets zeggen. Er zijn grote troepenbewegingen bezig, maar de omvang van de wereldwijde verzetsbeweging heeft toch wel een invloed.

Zijn jullie van plan om nog iets te ondernemen tegen de troepentransporten via de Antwerpse haven?

We zullen zoveel mogelijk actie voeren tegen die treinen en we zullen ook een poging ondernemen om die boten echt te blokkeren. We moeten dringend contacten leggen met de mensen die in de haven werken of die de bewuste treinen besturen. Via die weg moeten we het hen zeer lastig maken om door te gaan met die transporten via de haven van Antwerpen.

Wat zullen de gevolgen zijn van een oorlog?

De gevolgen voor het Iraakse volk zijn onoverzienlijk. Het is een volk dat al twaalf jaar lijdt onder een embargo. Een nieuwe oorlog zal een nieuwe genocide zijn. Hier in het Westen zal al het beschikbare geld naar de oorlogsinspanningen gaan. Ik zou bijvoorbeeld graag eens weten wat de bescherming van die transporten in de haven kost en welke inspanningen de belastingsbetaler daarvoor moet doen.

Denk je dat de oorlog gevolgen zal hebben voor de verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen in België?

Wij doen in ieder geval ons best om iedereen één te maken in de strijd tegen de oorlog. Ik denk dat er een grote eensgezindheid is tegen de oorlog. De mensen begrijpen ook wel dat deze oorlog niet alleen de zaak is van de migranten in België. Wij doen ons best om de strijd als één man te voeren en om ons niet te laten verdelen.

Bush zal proberen zijn coalitie uit te breiden. Denk je dat hij Arabische leiders voor zijn kar zal kunnen spannen?

Ik denk het niet. De leiders van de Arabische Liga zullen zich in alle bochten wringen om een oorlog te proberen vermijden. Zij beseffen dat hun eigen regime in gevaar komt. Bij het uitbreken van een oorlog dreigt hun eigen bevolking tegen hen in opstand te komen. De VS zullen alle chantagemiddelen gebruiken om die regimes mee te krijgen, maar het zal niet makkelijk zijn.