arch/ive/ief (2000 - 2005)

Han Soete: "Wij hopen dat Bush deze oorlog verliest."
by Souad, Farida, Mohamed, Mara en Christophe Monday January 20, 2003 at 04:21 PM

"Wij hopen dat Bush deze oorlog verliest."

Han Soete:
han02.jpg, image/jpeg, 300x225

Ik vond het een heel goede betoging. We hebben meer dan 10.000 mensen geteld en als je dat plaatst in het internationale kader denk ik dat het zeer goed is dat er vandaag zoveel mensen op straat zijn gekomen. Het was ook een betoging met duidelijke eisen: geen oorlog om olie en voor de bevrijding van Palestina en tegen de politiek van de VS.

Denk je dat deze betoging invloed zal hebben op wat de coalitie op dit moment beslist?

Ik denk dat het belangrijk is om op straat te komen om te tonen dat je het niet pikt. Je voelt ook dat de politie zich moeten wringen in allerlei bochten, hoe ze moeten beginnen verhaaltjes vertellen omdat ze vooral willen verzwijgen dat ze eigenlijk al lang meedoen aan de oorlog. De komende weken plannen we wel nog meer acties in Antwerpen met de bedoeling die transporten echt te gaan blokkeren.

Wat vond je van de betoging?

Ik heb de ganse tijd van voor gelopen. Wat ik wel gezien heb, is dat het een heel gemengde betoging was. Er waren veel mensen van de Arabische wereld die zijn komen betogen. Er waren veel Belgische organisaties die duidelijk hun stem hebben laten horen tegen de Verenigde Staten. Ik denk het heel belangrijk is dat er duidelijk een breed draagvlak is voor een radicaal standpunt dat geen poortjes open laat.

Denk je dat we met dit soort betogingen de oorlog kunnen tegenhouden?

Het is in de eerste plaats aan de mensen in de VS om Bush te stoppen. Wij moeten hier zorgen dat België op geen enkele manier deelneemt aan de oorlog. Maar als we zien dat de betogingen in de VS een half miljoen mensen op de been brachten, dan is deze betoging hier een steunbetuiging aan de mensen die werken aan de uitbouw van de beweging in de VS. Het is belangijrk om overal in de wereld mensen te hebben die zeggen: "wij pikken die arrogantie van Bush niet langer."

Wat zullen de mogelijke gevolgen zijn van een oorlog in Irak?

Ik hoop van ganser harte dat ze die oorlog zullen verliezen, dat ze zich vastrijden in Irak en dat het verzet in de wereld zo groot is dat ze niet anders kunnen dan zich terugtrekken. Ik hoop ook op een bevrijd Palestina, dat de Palestijnen dus hun strijd winnen. Ik denk dat je niets anders kan hopen. Het zou afschuwelijk zijn om te hopen dat Bush die oorlog op een makkelijke manier wint.

Denk je dat de bewindvoerder van de Arabische landen hun bevolking zullen kunnen intomen?

Ik heb gelezen dat een Iraaks dagblad schreef dat de Arabische leiders een voorbeeld zouden moeten nemen aan Noord-Korea. Ik denk dat dat waar is. Ze mogen zich niet laten doen en ik denk ook dat zij in die richting zullen gedreven worden door de bevolking. Er zijn vandaag ook betogingen in Egypte, in Bahrein.

Wat zullen de gevolgen zijn hier in België?

Het directe gevolg is misschien dat we wat meer zullen moeten betalen voor de olie, maar ik denk dat het bewustzijn van de mensen zeer snel zal groeien. Het is aan ons om de mensen er van bewust te maken dat we dat niet mogen pikken en dat we in beweging moeten komen tegen de VS en ook tegen Europa. Je hebt mensen die zeggen dat er een Europees leger moet komen als tegenwicht van een Amerikaans leger, maar dan ben je helemaal vertrokken in een wapenwedloop.Tijdens de Vietnam-oorlog is gebleken dat je mensen in zo'n periodes kan mobiliseren voor een radicale anti-oorlogsbeweging.

Is dit voorlopig de laatste betoging?

De komende weken plannen we acties in Antwerpen tegen de militaire transporten. In de week van 15 februari is er opnieuw een internationale mobilisatie tegen de oorlog.

 

Opmerking
by Peter Morlion Tuesday January 21, 2003 at 01:23 PM
dikkexpierre@yahoo.com

Ik denk niet dat Irak een voorbeeld moet nemen aan Noord-Korea. Noord-Korea mag zich dan wel stoer gaan opstellen en de VS uitdagen, maar dat zorgt evenzeer (en waarschijnlijk zelfs meer) voor een explosieve situatie als (dan) de uitbouw van een Europese legermacht. Wat Noord-Korea doet is volgens mij dwaas omdat ze meehelpt aan het ophitsen van de gemoederen. Irak daarentegen werkt braafjes mee en neemt zo elke reden van de VS om oorlog te voeren weg.
Een oorlog komt denk ik in weinig gevallen slechts van één kant.
.
Groeten, peter

Bloedbad.
by Openvizier Tuesday January 21, 2003 at 04:07 PM

Als pacifist meent de Heer Soete dat het beter zou zijn dat de VS zich vastrijden in Irak en de oorlog verliezen. Dat scenario impliceert vele doden. Raar voor een pacifist! Of wordt hier anti-VS verward met pacifisme? Wat heeft Palestina hier plots mee te maken? Of beseffen de duizenden goedgeloveige zielen die mee zijn gaan betogen niet wiens belangen hier nu echt gediend worden?

...
by Robin Tuesday January 21, 2003 at 05:36 PM

mooi stukje propaganda van een toekomstig politicus.

Zeg mannekes
by christophe c. Wednesday January 22, 2003 at 10:57 AM

Wat willen jullie dan? Een snelle overwinning van Bush?

En dan vraagt er zich nog ene af wat Palestina hier mee te maken heeft... Tja, die was blijkbaar ook niet aanwezig op de betoging.

Sukkeltjes.

Hopen jullie dat Bush wint ?
by han Saturday January 25, 2003 at 02:18 PM

Wat vinden de comentatoren dat er moet gebeuren indien er een oorlog uitbreekt.

Hopen jullie dat Bush die wint ?

Wel ik hoop dat Bush zo snel mogelijk gestopt wordt, die man heeft een lijstje van 50 landen waar hij 'preventief" wil tussenkomen.
Hoe sneller die man gestopt wordt hoe beter.

Het is niet omdat je pacifist bent dat je naïf moet zijn.
De uistpraak over Noord Vietnam komt bovendien van Tarik Aziz, U weet wel vice president in irak.

Groeten
han