arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verhofstadt aan het woord
by Repelsteeltje Monday January 20, 2003 at 01:57 PM

Vrijdag werd er in de Kamer gediscussieerd over de wapentransporten die nu via de Antwerpse haven gebeur(d)en. Hierover verschenen in de doorsnee media en op indymedia berichten die elkaar tegenspreken. Ik hoorde op de radio dat er hierover in de Kamer gedebatteerd werd vrijdagavond. Via de website www.dekamer.be snorrde ik het verslag hieronder op. Ik blijf echter nog steeds met grote vraagtekens zitten. Ging het om een toelating? Dan zegt Verhofstadt nu wat anders dan een week gelden en liegt hij dus. En stemden de sociaaldemocraten en de groenen daar dan mee in of wisten ze werkelijk van niets?

De premier:(Nederlands) Betreffende de transporten van militair materieel vanuit Duitsland naar de havens van Antwerpen, Rotterdam en Bremershaven heb ik een uitgebreide nota ontvangen van minister Flahaut die ik straks graag wil verspreiden onder de leden.

De wettelijke basis van de transporten is de wet van 1962, die op grond van artikel 185 GW, NAVO-transporten via ons land mogelijk maakt. Ter uitvoering hiervan werd in 1971 een bilateraal akkoord afgesloten door de toenmalige minister Harmel. De technische en administratieve details staan beschreven in een Joint Communication Plan op legerniveau, afgesloten in 1983 en vernieuwd in 1994. Hierin wordt het transport van personeel en goederen geregeld. Bij kleinere transporten volstaat een mondelinge of schriftelijke mededeling aan Defensie, bij het openen van een kamp, zoals nu gebeurt, moet de minister van Defensie zijn toestemming geven en bij grotere transporten moet er een permanente communicatielijn geopend worden tussen het Amerikaanse en het Belgische commando en is de toelating nodig van het ministerie van Landverdediging of van Buitenlandse Zaken, naar gelang van de aard van het transport. De basis is dus niet het SOFA-akkoord.


De regels werden strikt gevolgd. Op 6 januari werden we mondeling ingelicht dat de transporten zouden gebeuren, op 8 januari volgde een gedetailleerde schriftelijke aanvraag. Het Belgisch leger bracht de minister van Landsverdediging op de hoogte. Hij verleende de toelating; de oprichting van een life support area in Haasdonk maakte deel uit van die toelating.

Drie transittransporten maken deel uit van een belangrijke verschuiving van het Europe Command naar het Central Command van het Amerikaanse leger.

Het eerste transport bevatte een verkenningsploeg die op 10 januari in Sint-Niklaas arriveerde, een proeftrein en een transport van 10 treinen rond 14 januari. Het tweede transport van 19 treinen en twee binnenschepen is nu aan de gang en zal dit weekeinde afgewerkt zijn. Het omvat onder meer 44 helikopters die naar de Golf gaan via Antwerpen en 22 helikopters die vanuit Antwerpen naar Bosniƫ zullen gaan. Over het derde transport, waarvoor in van de kazerne van Haasdonk 400 tot 700 soldaten worden gelegerd verwacht ik binnenkort details. Ik zal die overmaken aan de commissie voor Militaire Operaties van de Senaat.

(Frans) Wij hebben de regels toegepast. Nu kent u de omvang van de doorvoer. De regering zal een duidelijke lijn blijven volgen, in nauw overleg met Parijs, Berlijn en de andere buurlanden. Onze minister van Buitenlandse Zaken is hiervoor samen met de minister van Landsverdediging verantwoordelijk. Wij zullen het hoofd koel houden in dit dossier en ons niet door kieskoorts van slag laten brengen.(Applaus bij de meerderheid).

((reacties van de parlementsleden staan ook op die website, het document van Flahaut -waarvan sprake is in het begin- vind ik nergens terug))