arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tine Demyttenaere (CVS): "Het is een heel verscheiden publiek dat hier betoogt."
by Souad, Farida, Mohamed, Mara en Christophe Monday January 20, 2003 at 01:47 AM

"Het is een heel verscheiden publiek dat hier vandaag betoogt."

Tine Demyttenaere (C...
tinedemitt.jpg, image/jpeg, 300x225

Ik ben vandaag 28 jaar geworden - mooie dag om te verjaren - en ik loop hier met de jongeren van christenen voor het socialisme.

Werken jullie veel rond de oorlog?

Wij hebben gisteren nog een heel goed debat gehad in Antwerpen waar we toch meer dan 100 toehoorders mochten ontvangen.

Wat vind je van de sfeer op de betoging?

Wel, ondanks de regen vind ik dat het hier zalig is. Ik heb geen last van de koude. Er is heel veel volk, meer dan op de andere betogingen. De mensen zijn blijkbaar wakker geworden en het wordt inderdaad tijd dat we veel lawaai maken tegen deze rotte oorlog.

Het is ook een heel verscheiden publiek op deze betoging. Vind je niet?

Ja, ik zie jong en oud. Mensen die liever rustig betogen met een paraplu. Jongeren die dansen. Ik zag slogans en spandoeken van de christenen, van moslims, van de Partij van de Arbeid, van 11.11.11, van de twee grote vakbonden, Oxfam-wereldwinkels. Ik vind het echt een heel breed spectrum van mensen die op straat komen omdat ze tegen de oorlog zijn.

Sinds vrijdag weten we ook dat de regering wel degelijk groen licht heeft gegeven aan de transporten in de haven. Wat vind je daarvan?

Dat is mooi, hé. Zogezegd zijn ze tegen de oorlog, maar zoals Abou Jahjah gisteren in ons debat zei: "Dat is als iemand die zogezegd niet akkoord is met een moordenaar, maar die hem wel zijn appartement leent om de moord te plegen." Zij zijn even medeplichtig aan deze oorlog en misschien is het zelfs nog een beetje erger, nog een beetje hypocrieter, want ondertussen blijven ze herhalen dat ze niet steunen. Dat is een belachelijke houding van de Belgische regering. Heel erg laf. Ik ben beschaamd om in België te wonen.

Denk je dat dit soort acties iets uithaalt?

Het zal misschien voor de oorlog rechtstreeks niets uithalen. Maar voor veel mensen is het belangrijk als sensibilisering. Het is een steuntje in de rug van mensen die vinden dat we een breder en sterker front moeten vormen tegen de oorlog zodat we straks nog een beetje hoger kunnen doorstoten.

Dus ook Christenen voor het Socialisme gaat door met de acties?

Wij gaan zeker door. Wij zijn eigenlijk in de eerste plaats een vormingsorganisatie met basisgroepen en we zijn bezig met analyses te maken en dat is heel hard nodig. Heel wat mensen weten niet waarover het hier echt gaat. Je kan mensen niet op straat krijgen als ze niet weten waarom.

 

 

 

 

 

 

Gelukkige Verjaardag, Tine!
by Jef Heyvaerts Monday January 20, 2003 at 02:51 AM

Toen ik je daarstraks zag op de betoging, was ik één heel belangrijk ding vergeten, Tine... Gelukkige Verjaardag!

Groetjes,
JEF.