arch/ive/ief (2000 - 2005)

Betoging van 19 januari: speeches van verzet
by david pestieau en lieveke norga Sunday January 19, 2003 at 09:28 PM

Na de betoging namen de organisatoren het woord: Han Soete (Indymedia), Ahmed Azzouz (AEL), Carlos Perez (Fire Gym), Zohra Othman (Partij van de Arbeid van België) en Antonio Cocciolo (ABVV-Caterpillar).


Kreten van colère, overal in de wereld

Toespraak van Han Soete, Indymedia


Een geslaagd weekend van verzet tegen de Uniteds States of Agression: "In 25 landen zou er dit weekend actie gevoerd worden tegen de oorlog in Irak. De activisten wilden de 12°verjaardag van de eerste oorlog tegen Irak aangrijpen om massaal te betogen tegen een mogelijke nieuwe oorlog." (zie verder op deze website"


Toespraak van Ahmed Azuz, verantwoordelijke van de AEL voor de provincie Antwerpen: "Broeders en zusters,
We zijn hier vandaag allemaal samen om een signaal te geven aan onze hypocriete regering. Want een oorlog tegen Irak, is een oorlog tegen ons. Ze mogen hier vandaag komen kijken, wie wij zijn. De regering is blijkbaar niet van plan om rekening te houden met onze mening, maar enkel met hun eigen belangen, en die van de Amerikanen. Onze betoging vandaag was een strijdbare betoging. Dankzij onze ordediensten was het ook een harde en eerlijke betoging. De oorlog tegen Irak, is een oorlog tegen de hele Arabische wereld. De link met Palestina is duidelijk. We betogen hier niet enkel tegen de oorlog, maar ook voor het verzet in Palestina. Dat is meer dan ooit nodig.
De regering probeert ons wijs te maken dat ze tegen de oorlog is, terwijl ze doorgaat met wapens leveren. Ze is medeplichtig, en heeft bloed aan haar vingers, als ze niet meteen haar bondgenootschap verbreekt met het fascisme en het imperialisme van de Verenigde Staten. Wij willen de wapens uit onze haven. Vandaag is maar een opwarmer, zoals ook Abou Jahjah het reeds zei. Dyab is hier ook vandaag, hij zal er altijd zijn. En er komt nog meer actie in Antwerpen!"


Op weg naar de vredesloop in Bagdad, van 15 tot 22 februari

Carlos Perez (Fire Gym), pas terug van Irak samen met de deelnemers aan de vredesloop. "We hebben ginder een volk gezien dat wil terugvechten. Elke stad, elke straat zal zich verdedigen tegen een Amerikaanse aanval. Het embargo tegen Irak heeft de voorbije 12 jaar al 1,7 miljoen mensen gedood, van wie een vierde kinderen. We hebben zelf tientallen kinderen zien sterven door gebrek aan medische hulp. We kunnen het volk van Irak niet zonder onze hulp laten. We vertrekken straks terug om van 15 tot 22 februari deel te nemen van de internationale vredesloop in Bagdad. We hebben de bescherming nodig van alle mensen van dit land. En meer dan ooit zeggen we: geen frank meer voor de oorlog, meer geld voor onderwijs en voor onze kinderen!"

Tienduizend Amerikaanse soldaten in de haven van Antwerpen


Zohra Othman (PVDA). "We klagen de hypocrieten van de regering aan. Ze zeggen dat ze tegen de oorlog zijn, maar ondertussen laten ze de Antwerpse haven gebruiken om wapens voor deze oorlog te verschepen. Het zijn echte collaborateurs aan deze moordende oorlog. Vanochtend nog vernamen we dat 35 schepen, 170 treinen vol met militair materieel en 10.000 Amerikaanse soldaten vanuit de Antwerpse haven zullen vertrekken. De politici moeten weten dat, als zij zich daar niet tegen verzetten, het volk dat in ieder geval wel zal doen. Ze dachten dat ze door Abou Jahjah gevangen te zetten en hem te verbieden deel te nemen aan betogingen als vandaag, ze het verzet konden breken. Maar vandaag hebben we getoond dat er duizenden Abou Jahjah's zijn en dat wij, de volkeren van de wereld, deze oorlog zullen stoppen. Ik maak met jullie al afspraak op elke woensdag, om 15u, aan het Centraal Station van Antwerpen, voor nog meer acties tegen het transport van militair materieel vanuit de haven."

De oorlog is een probleem van alle arbeiders


Antonio Cocciolo (ABVV-Caterpillar). "Ze proberen ons altijd wijs te maken dat de arbeiders zich van die oorlog niets moeten aantrekken. Maar in elke oorlog zijn het de zonen van de arbeiders die betalen voor conflicten waar alleen de multinationals en leden van de financiële elite profijt bij hebben. We kunnen het niet duidelijk genoeg zeggen: de oorlog is ook ons probleem, hij is het probleem van alle arbeiders. En we laten ons niet opsplitsen op basis van onze nationaliteit of van ons geloof. In onze fabriek werken er dertig nationaliteiten en we werken al vijftig jaar samen. Die eenheid moeten we ook tonen in ons verzet tegen deze oorlog."