arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Betoging is hoopvol, maar nog lang niet genoeg"
by gaston vandyck en jef bruynseels Sunday January 19, 2003 at 09:26 PM

"Deze betoging is een hoopvol teken, maar er is nog veel actie nodig". Dat is kort samengevat de reactie van BB's, bekende Belgen, uit ABVV en ACV, van 11.11.11 en van allochtone organisaties...

Kristel Van Damme, LBC-secretaris voor de distributie te Brussel, ook actief bij de ACV-jongeren-nationaal: "Ik denk dat oorlog en vrede iets is waar jongeren zeker van wakker liggen. Het is een oorlog om olie, maar ook die van de hoogheidswaanzin van de Verenigde Staten. Het kan niet dat België daaraan meehelpt. Maar onze regering heeft al diverse zaken op haar kerfstok. Als ik de laatste maanden het tv-nieuws volg, moet ik lachten, maar vooral groen lachen. Je kent het dossier van de wapenleveringen aan Nepal… Nu zijn er de wapenleveringen in de Antwerpse haven. Ik woon zelf in Antwerpen en ben fier op onze haven. Maar het geeft me een wrang gevoel dat die moordwapens via onze haven worden vervoerd."


Ronny Leblon, ABVV-hoofddelegee van de olieraffinaderij TotalFina (Antwerpen): "Ik ben volledig tegen een oorlog, met of zonder VN-resolutie. De grote baas van de Belgische petroleumfederatie geeft zelf toe dat de oorlog gaat om de olievoorraden in Irak. "Een korte oorlog door de VS gevoerd, zou in ons voordeel kunnen zijn", zegt hij.

De Franse regering laat ook al haar spierballen rollen. Omdat de Franse oliemultinational TotalFina ook een deel van de koek wil hebben.

De vakbondstop houdt zich op de vlakte. Er moet een grondig debat komen om te kunnen reageren tegen de oorlog. Dan allen kunnen we acties voeren."


Gust Haverbeke, provinciaal secretaris ACOD-Limburg loopt met zijn collega's syndicalisten uit Limburg achter een veelzeggend spandoek: "Syndicalisten tegen oorlog".


"De vakbondstop beseft onvoldoende dat de oorlogsdreiging en de maatregelen van de GATS voor de privatisering in de wereld samenhangen. We zegden in november al dat we het niet bij die ene betoging mochten houden, dat we de druk moesten opvoeren. De verontwaardiging groeit bij de mensen. Sommigen in de vakbond springen van het ene been op het andere en zeggen dat de militanten niet bereid zijn. Wie de betoging vandaag ziet, weet dat dit fout is.


Als we het debat grondig voeren, zie ik het mogelijk om, zoals in Italië een algemene staking te houden als de oorlog begint. Zeker als Italië dat idee breder wil verdedigen op Europees vlak. We moeten alleszins reageren op de wapentransporten in de Antwerpse haven.

We moeten als vakbond alert zijn en niet de acties overlaten aan kleine groepen vredesactivisten."


Jan Cap, in een vroeger leven ACV-hoofdelegee op de Boelwerf van Temse, is zeer tevreden over de evolutie van de jongste dagen.


Deze betoging is prachtig, een echt succes. Het verrast me niet, want ik voel in de discussies van alledag dat de mensen beter en beter beginnen begrijpen waar Bush op aanstuurt. We mogen nooit vergeten dat het voor de meeste mensen een heel complex iets is: de hele situatie in het Midden-Oosten, Irak, de olie. Wat is daar allemaal gaande? De betogingen van vandaag in België en op de andere plaatsen in de wereld zijn voor de mensen weer een stimulans om daar eens over na te denken en uit te maken welke kant ze zullen kiezen.


Ik heb de indruk dat de tijd nu tegen Bush werkt. Hij wil het hele Midden-Oosten herindelen, de olie helemaal onder controle krijgen en in een hele reeks landen militaire basissen oprichten. Hij wil iedereen die ook maar een beetje vijandig is, het zwijgen opleggen. Al die dingen beginnen de mensen nu beter en beter begrijpen. En dat legt de basis voor een breed verzet. Daarom ben ik heel gelukkig met de manier waarop de zaken nu lopen.

Rudy De Meyer is het hoofd van de studiedienst van 11.11.11. Midden een grote activisten en veel vlaggen van 11.11.11 stapt hij mee in de betoging van STOP USA. We noteerden volgende reactie.


11.11.11 heeft het platform van STOP USA niet getekend, maar wel opgeroepen voor deze betoging. Als je de ordewoorden van STOP USA vergelijkt met ons platform, dan zie je trouwens niet zoveel verschil. En vooral, het wordt ondertussen zo dringend dat we elke actie en elke betoging tegen de oorlog ondersteunen. Daarom manifesteren we we hier met een sterke delegatie van 11.11.11. We vinden dat we over alle discussies heen gezamenlijk actie moeten voeren.


Ons standpunt is altijd geweest: "Geen deelname van België aan de oorlog, ook niet als de inspectieteams wapens zouden vinden. De inspectieteams zijn trouwens niet op zoek naar wapens, ze volgen de Amerikaanse agenda. En voor de VS gaat het om de olie en om hun geopolitieke belangen. Het is alleen in dat kader dat de inspectieteams nu worden gebruikt. Ze zoeken de stok om de hond te slaan...


Inzake de wapentransporten verstopt de regering zich nu achter Navo-verbintenissen. Maar natuurlijk vallen die transporten daar niet onder. We moeten die zien in het kader van de nieuwe taakverdeling binnen de Navo. België krijgt nu ook taken in Afghanistan, omdat Bush zijn hele oorlogsmachine op gang wil brengen. We mogen er zeker van zijn dat de transporten in Antwerpen daar ook bij horen.


We moeten ze ook zien in de nieuwe rol die de Navo in de wereld wil spelen, vermoed ik. Het gaat hier in ieder geval niet om een defensieve politiek, maar om een deelname aan een interventie. Een interventie die niet niet eens tot doel de democratie te redden, het gaat alleen om olie en om de geopolitieke belangen.


SP.a en van Agalev hebben het platform van de ngo's en van 11.11.11 getekend. Sommigen noemen dat alleen al daarom een slecht platform. Voor ons het belangrijkste dat we ze nu aan hun woord houden. In dat platform staat: "Geen enkele steun van België aan de oorlog in Irak". We moeten hen daar nu op afrekenen. Als ze zich niet aan hun woord houden, moeten we daar onze conclusies uit trekken.

Struikrovers
by ace Monday January 20, 2003 at 09:57 AM
info@steun.be

Ook Algemeen-secretaris van LBC-NVK Ferre Wijckmans en zijn Adjunct Piet Van Heddegem waren met een opvallende groep LBC-NVK- en ACV-ers aanwezig op de betoging. Op een ogenblik dat 8 ACV, waaronder 2 LBC-NVK vrijgestelden in Bagdad hun solidariteit aan het het betonen zijn. Het is dus niet zo dat de 8 syndicalisten in Bagdad nagelaten hebben te mobiliseren om de vakbond aanwezig te krijgen op de betoging. Ook Walter Cornelis, nationaal vrijgestelde van NVK-NVK in de Non-Profit heeft op de Irak-betoging van 17/11/02 een opmerkelijk pamflet bedeeld:

"Hier Komt de non-profit - STANDPUNT LBC-NVK IN DE NON-PROFIT.

Vroeger waren het struikrovers, vandaag heten ze terroristen. Ook Vlaanderen is er niet aan ontsnapt : zo terroriseerde de Bende van Jan de Lichte rond 1740 jarenlang de rijke hereboerderijen. Het probleem is zo oud als de heirwegen omdat het probleem van gelijke materiële en immateriële rechten onder mensen en volkeren nooit werd opgelost !

Vandaag leeft tweederden van de wereldbevolking in armoede om de eenvoudige reden dat deze toestand bruikbaar is voor het kapitaal.

Vandaag ook, na de implosie van het Oostblok, zet BUSH een stap verder om de agenda uit voeren van het wereldkapitaal, te weten, het reduceren van alle landen tot Provincies-van-Amerika-Zonder-Stemrecht om cultuur, consumptie en productie onder zijn en dus hun Global Management te brengen om er tenslotte Wingewesten van te maken.

De strategen van de Globalisering deinzen er niet voor terug om, in geval van onverzettelijke tegenstand, de domino's ook militair aan te passen. En dan worden 'terrorisme' en 'het bestaan van chemische en nucleaire aanwezigheid' evident uitermate betrouwbare provocaties. Het vervangen van het regime in Bagdad en het plat bombarderen van het Iraakse volk zullen slechts leiden tot steeds dichtere terreur in de voortuinen van het Westen en zijn werkende bevolking !

De daardoor gegenereerde en begrijpbare reflexen van angst onder de Westerse bevolking, inzonderheid het Amerikaanse volk, zullen energie leveren voor haat en nog meer onbegrip voor de cultuur en de volkeren van de Derde Wereld. Dit moet voorkomen worden !

Bouw zwaarden om tot ploegscharen!"

Wie zegt er nog iets over de vakbonen?

aanvulling struikrovers
by ace Monday January 20, 2003 at 10:03 AM
info@steun.be

bij het pamflet van Walter Cornelis: "Het is onze uitdrukkelijke overtuiging dat sléchts het massale verzet van de bevolking in staat is dit te voorkomen. Dit verzet moet, de vakbonden voorop als historische bewegingen van solidariteit, in alle landen worden georganiseerd !

De LBC-NVK roept de bevolking en haar politici op om de middelen voor defensie om te zetten in welzijn, gezondheid, socio-cultureel werk, onderwijs en openbare dienstverlening."