arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Verhofstadt is het hondje van Bush, nondedju!"
by thomas blommaert Sunday January 19, 2003 at 08:07 PM

"Bush, ge zijt zelf ne smeerlap", staat te lezen op een van de talrijke spandoeken die de manifestanten met zich meedragen. Het schetst een beetje de teneur op de betoging. Maar ook onze paarsgroene regering moet het ontgelden. "Beweren dat ze tegen een oorlog zijn, maar de VS logistiek ondersteunen. De hypocrieten!", briest een boze vrouw.

"Ik ben sowieso tegen een militair ingrijpen in Irak", vertelt Berthe Swinnen (41) uit Anderlecht. "Zelfs als de wapeninspecteurs met `zogezegde' bewijzen zouden komen aandraven, blijf ik bij dat standpunt. Kijk, als een land een ander land niet aanvalt, welke reden heb je dan nog om het zomaar binnen te vallen? (grijnst) Trouwens, vroeger op school heb ik mijn oren goed opengeknoopt toen het ging over het elementaire rechtsprincipe `non bis in idem'. Dat wil zeggen dat je iets of iemand niet voor de tweede keer mag veroordelen voor dezelfde feiten. De gewone Irakezen hebben al genoeg afgezien. Wat ik van de houding van onze regering vind in deze kwestie? Daar heb ik maar een woord voor: schan-da-lig. Maar ik zal het onthouden als ik moet gaan stemmen!"


"Wat mij vooral ergert, is de steun van onze regering aan de oorlog", zegt Stijn Devos (17) uit Antwerpen. Want onze coalitiepartijen beweren wel dat ze tegen de oorlog zijn, maar ze laten de Amerikanen wel rustig wapens verschepen vanuit de haven van Antwerpen. Wat een hypocrisie! Ik vind overigens dat vooral de groenen uit hun rol vallen. (ironisch lachje) Waren zij niet de grote pacifisten?"


"Ik wil mijn broeders en zusters steunen in Palestina en Irak", steekt Mohammed Zaïd (20 en uit Antwerpen) van wal. (ziet ons onze wenkbrauwen fronsen) "Klinkt dat zwaar? Dat kan, hoor. Maar het is wel wat momenteel leeft binnen de Arabische gemeenschap in België. Wij zijn echt heel kwaad. Als er oorlog komt, breken er rellen uit in wat jullie de `concentratiewijken' noemen. Maar wat wil je? Het volk is tegen de oorlog, maar vraagt de regering onze mening? (boos) Verhofstadt is het hondje van Bush, nondedju!"


"Het principe van een preventieve oorlog is heel gevaarlijk", zegt Wim (23) uit Gent terwijl hij met zijn bordje "Bush, ge zijt zelf ne smeerlap" zwaait. "Irak aanvallen om iets wat het ooit in de toekomst zou kunnen doen, is waanzin. Wat uiteraard niet betekent dat ik Saddam Hoessein steun. Die man is evenzeer een dictator. Maar over zijn lot moeten de Irakezen zelf beslissen, het volk moet zelf het heft in handen nemen en hem afzetten. Dat is niet aan de VS. Wat ik van de Amerikaanse dreiging tegen Korea vind? (blaast) Ik geloof dat dat nog complexer is dan de zaak-Irak. Maar de indruk die ik er van heb, is dat de VS dat toch wat aan zichzelf te danken hebben".


"Het stoort me enorm dat de VS zomaar bases van België mogen gebruiken", meent Abdel Jakanu (25) uit Antwerpen. "Dat toont aan hoe hypocriet onze regering eigenlijk is, hé. Alleszins, de Marokkaanse gemeenschap in België zal het onze politici niet in dank afnemen. (stil) Wij kijken werkelijk zeer negatief aan tegenover die oorlog, dat hoef ik je niet te vertellen, denk ik. Twaalf jaar geleden lag Irak in puin. Nu het land toch min of meer heropgebouwd is, komt er terug een oorlog. (hoofdschuddend) Ik begrijp er niks van. Hebben de Irakezen dan nog niet genoeg geleden?"


"Waarom ik hier kom betogen?" (Kijkt vol ongeloof naar vrouw en kinderen en schatert het uit) "Waarom denk je? Ik ben natuurlijk tweehonderd procent tegen de oorlog, wapens in irak of niet", zegt Erwin Oris (31) uit Meerhout. "Trouwens, die inspecties zijn een grote komedie. Wat die wapeninspecteurs ook vinden, meneer Bush zal toch z'n zin doen en een oorlog starten. Die man is gek! En zeggen dat hij president moest worden, hé. Want je kan bezwaarlijk zeggen dat hij democratisch verkozen is, hé". (zijn vrouw neemt het woord over) "Ik vind het erg om zien hoe de regering de VS toelaten om onze haven te gebruiken. En ze moeten niet schermen met Navo-akkoorden. Als de VS om de haverklap internationale akkoorden mogen opblazen, mogen wij dat ook zeker?"


"Bush voert een oorlog voor olie, dat is nu wel al duidelijk zeker?", meent Jöeri Schuermans (17) uit Hasselt. De jongen is lid van de Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubehoud. "Dat je voor olie mensen wil vermoorden, dat gaat er bij mij niet in. En dat gezever over Irakese wapens...pfffff (trekt van jointje) ze zouden Bush en Amerika ook eens mogen controleren, hé. Mijn mening over Korea ligt trouwens in dezelfde lijn. Als je elk land met wapens gaat aanvallen, waar ligt de grens dan, hé. Dan zouden ze de VS ook moeten aanvallen. (consternatie onder zijn vrienden) Ja, dat meen ik, schrijf het maar zo op."