arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met Dyab Abou Jahjah, voorzitter AEL, na afloop van de betoging
by Riet Dhont Sunday January 19, 2003 at 08:02 PM

Dyab Abou Jahjah mocht van de rechter niet deelnemen aan deze betoging van STOPUSA. Meer dan een reden genoeg om hem wel aan het woord te laten.

U was niet aanwezig op de betoging, waarom juist?

Dyab Abou Jahjah.
Omdat de rechter mij een verbod heeft opgelegd om aan openbare activiteiten deel te nemen of in het openbaar mensen toe te spreken. Ik hou mij aan die beslissing.

U was er niet, maar u mag zeker zijn, eigenlijk was u er wel! In de betoging werd regelmatig uitgelegd waarom u er niet kon zijn, dat het om een inbreuk ging op onze democratische rechten. Tientallen jongeren droegen trouwens de foto van Dyab Abou Jahjah en ik zag ook een spandoek met "Ik heb niet het recht te betogen, maar ik ben met jullie"

Hoe beoordeelt u de betoging?

Dyab Abou Jahjah.
Ik heb gehoord dat er 10.000 mensen waren in de straten van Brussel. Ik vind dat schitterend. Niet alleen door het aantal, maar vooral door de boodschap die deze mensen naar buiten brengen. Ze betogen allemaal op basis van platform van `STOP USA', ze roepen luidkeels: "het zijn de USA die de schuldigen zijn". Dat is prachtig.


Ondertussen hebt u ook al vernomen denk ik, dat jullie verantwoordelijke van de ordedienst, Karim Hassoun, gearresteerd is?

Dyab Abou Jahjah.
Ja, en ik ben woedend. Op de televisie zeiden ze dat de ordedienst schitterend heeft gewerkt, dat er geen enkel incident te bespeuren was. En dan durven ze de verantwoordelijke van de ordedienst oppakken! Is de politie misschien zo gefrustreerd dat het niet uit de hand is gelopen? Zijn ze kwaad dat de ordedienst goed werk heeft verricht? Mijn reactie is: "Als men dan op zo'n moment de verantwoordelijke arresteert, dan kunnen we beter de ordedienst afbouwen..."


En wat zijn de plannen voor de komende weken?

Dyab Abou Jahjah.
De volgende oproep is 15 februari, maar er zijn ook acties gepland in de haven van Antwerpen... We zien elkaar zeker nog!

Rechtzetting
by Hans DC Sunday January 19, 2003 at 09:20 PM
hans_dc@denar.be

"Ze getogen allemaal op basis van platform van 'STOP USA'"

Sorry, ik ben gekomen omdat ik tegen de oorlog in Irak ben, niet omdat ik dat platform onderschrijf.

Mvg,

Hans

En wat is er dan mis met het platform???
by AELer Sunday January 19, 2003 at 09:29 PM

En wat is er dan mis met het platform???

Neen
by Hans DC Sunday January 19, 2003 at 09:49 PM
hans_dc@denar.be

Neen

Hans

Ik bedoel "niets"
by Hans DC Sunday January 19, 2003 at 10:50 PM
hans_dc@denar.be

Neen ik ben net het platform gaan bekijken en er is niets verkeerd mee. Het is alleen jammer dat de betoging vandaag wordt gebruikt als verkiezingspropaganda voor de PVDA.

Hans

platformen
by Bernard François Monday January 20, 2003 at 01:32 AM
indymediareactions@bernardfrancois.com

Ik ben tegen een oorlog in Irak, dus maak ik van elke gelegenheid gebruik om me ertegen te verzetten. Dan doet het er voor mij niet toe wie de organisator is van het platform (dit is volgens mij het enige verschil, inhoudelijke verschillen heb ik nog niet ontdekt, en voor mij is het de inhoud die telt...).

Attac en StopVERZET
by Frank Monday January 20, 2003 at 10:48 AM

De dag dat het weer bommen regent op de Irakezen komt steeds dichterbij. Overal ter wereld, ook in ons land, is een meerderheid tegen de oorlog. De leidingen van de klassieke ngo's hebben na 17 november compleet gedemobiliseerd voor het verzet tegen de oorlog. En... de "stuurgroep Attac Vlaanderen" roept nu met zeer gewichtige stem ook haar troepen terug. Want ze moet zich eerst nog buigen over platformen. ??? Voor wie nemen jullie zich wel? Zeg gewoon waar het op staat: je kan het niet verkroppen dat AEL, PVDA en andere organisaties die gisteren aanwezig waren nog de enige consequente krachten zijn die het verzet tegen de oorlog willen organiseren. Je roept liever niet meer op tegen de oorlog dan het samen met die consequente krachten te doen. Mooi is dat...

Het komt er gewoon op aan
by TUc Monday January 20, 2003 at 11:25 AM


Nu eens samen ÉÉN grote betoging te organiseren. Met iedereen. Zo kunnen we misschien eens goed mobiliseren zonder een van de twee namen van weleer te gebruiken, maar wel veel mensen op te trommelen tegen de oorlog.

Dit is ieders verantwoordelijkheid.

groeten,
TUc

Theekransje
by Tom Monday January 20, 2003 at 01:20 PM

Volgens een bron die doorgaans zeer goed ingelicht is, bracht STOPUSA niet meer dan 3.500 mensen op de been.
Met dit soort onderonsjes gaan we inderdaad de oorlog niet tegenhouden.

Ter info
by Stijn Monday January 20, 2003 at 08:10 PM

De stuurgroep van Attac-Vlaanderen wordt gevormd door vertegenwoordigers van de lokale kernen (plus woordvoerder en webmeester). Het is daar dat lokale kernen (in open vergaderingen) samen over nationale aangelegenheden discuteren. Het gaat hier niet over de individuele deelname (ieder Attac-lid doet wat hij/zij wil), maar over deelname als Attac-groep. Hoe Attac
naar buiten komt wordt niet beslist door de woordvoerder of een individu, maar zoals het een democratische organisatie betaamt door de lokale kernen samen (liefst bij consensus).