arch/ive/ief (2000 - 2005)

Een geslaagd weekend van verzet tegen de Uniteds States of Agression.
by han Sunday January 19, 2003 at 07:31 PM
han@indymedia.be

Honderdduizenden mensen voerden dit weekend actie tegen de United States of Agression. De grootste betogingen zagen we in de Verenigde staten waar meer dan 500.000 mensen de straat op trokken. In meer dan 25 landen kwamen duizenden mens op straat om neen te zeggen aan een oorlog tegen Irak.

In 25 landen zou er dit weekend actie gevoerd worden tegen de oorlog in Irak. De activisten wilden de 12°verjaardag van de eerste oorlog tegen Irak aangrijpen om massaal te betogen tegen een mogelijke nieuwe oorlog.
Het zwaartepunt van de acties lag duidelijk in de Verenigde Staten. Meer dan 200.000 trokken de straat op in Washington (volgens het Pentagon 250.000) en ongeveer evenveel betoogden in San Francisco. Dit zijn de grootste anti-oorlogsbetogingen in de Verenigde Staten sinds de Vietnam oorlog.
Op het Amerikaanse continent werd ook nog in 3O Canadese steden actie gevoerd, en ook in Argentinië, Ecuador, Guatemala, Mexico, Puerto Rico en Peru werd er actie gevoerd.
In Azië werd er betoogd in de Filippijnen, Indonesië, Pakistan en India. En zo'n tweeduizend mensen namen deel aan de eerste anti-oorlogs betoging in Nieuw- Zeeland.
In Europa werd er betoogd in België, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Ijsland, Rusland, Zweden en Zwitserland.
In andere Europese landen organiseerden vredesactivisten inspecties op militaire basissen. Zo werden in Nederland meer dan 100 vredesinspecteurs gearresteerd op hun zoektocht naar Amerikaanse massavernietigingswapens op Nederlandse bodem.
Ook in de Arabische wereld (Marokko, Egypte en Bahrein) kwam men op straat om zijn solidariteit uit te drukken met het Palestijnse en Iraakse volk.
En dan hebben we het nog niet gehad over het Palestijnse volk dat zich dagelijks blijft verzetten tegen de zionistische kolonisatie en de United States of Agression.

Vandaag betoogden we in Brussel met 10.000 tegen de United States of Agression. Dat was is ook een duidelijk signaal naar de Belgische regering die haar havens ter beschikking stelt van de Amerikaanse troepen die naar Irak vertrekken. Wij verwachten van de Belgische regering dat zij elke medewerking aan de oorlogsvoorbereidingen stopzet.

Dit weekend van actie en verzet was meer dan geslaagd. Maar toch moeten we onze solidariteit met het Iraakse en Palestijnse volk blijven opdrijven.
Daarom deze oproep om massaal te mobiliseren voor 15 februari, de volgende internationale dag van verzet tegen de United States of Agression.

Want iemand als Bush kan alleen gestopt worden door de straat en massaal verzet. Indien we er niet in slagen om de oorlog te verhinderen dan moeten we er alles aan doen opdat Bush en de zijnen de oorlog in Irak verliezen.
Want voor Bush is Irak slechts een eerste halte in zijn strijd om de hegemonie over de wereld, naast Irak staan er nog 50 landen op zijn lijstje.
Stop the United States of Agression.

Afspraak 15 februari


.