arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht : LEGAL TEAMS over de houding van de politie tijdens de betoging van
by Legal Teams Sunday January 19, 2003 at 07:15 PM
0476/947258

Persbericht : LEGAL TEAMS

Persbericht : LEGAL TEAMS over de houding van de politie tijdens de betoging van 19/01/2003


Vier groepen van de Legal Teams waren aanwezig gedurende heel de betoging tegen de oorlog

Deze ploegen hebben vastgesteld dat de betoging is verlopen zonder noemenswaardige incidenten.

Tijdens de ontbinding van de betoging, rond 16h, is er een massale ontplooiing geweest van de politie op de Zuidlaan zonder aanwijsbare reden. Tientallen overvalwagens, verscheidene waterkanonnen en politiecordons in gevechtsuitrusting die de betogers omsingelden werden in stelling gebracht.

Een dergelijke machtsontplooiing moet beschouwd worden als een provocatie die tot doel heeft de betoging in diskrediet te brengen en de manifestanten te intimideren.

Verschillende willekeurige aanhoudingen werden verricht. Een jonge man die in de bus stapte om terug te keren naar Luik werd brutaal aangehouden zonder aanwijsbare redenen. De persoon die gedurende de hele duur van de betoging de ordedienst geleid had, dewelke voor een vreedzaam verloop van de betoging had gezorgd, werd eveneens zonder redenen aangehouden.

Leden van de Legal Teams die de verantwoordelijken van de ordediensten interpelleerden om de redenen van de machtsontplooiing te kennen kregen eerst als antwoord dat bepaalde manifestanten naar de ambassade van de VS wilden gaan terwijl die op een afstand van meer dan 2 km ligt. ….

Daarna maakten de verantwoordelijken van de politiediensten melding van incidenten (gebroken ruiten) die zich buiten de betoging zouden hebben afgespeeld. Een advocate van Tunesische origine, lid van de Legal Teams, die navraag deed naar de redenen van de machtsontplooiing kreeg te horen "Kreeg terug naar uw land!".

De Legal Teams veroordelen het illegaal en provokatorisch politieoptreden dat de openbare orde verstoord heeft terwijl deze echter door de betogers wel was gerespecteerd.

We vragen de stopzetting van de dergelijke provocaties gericht tegen manifestaties die de overheid mogelijk liever niet ziet plaatsvinden.

We vragen dat de verantwoordelijken van dit politieoptreden ter verantwoordelijk wordt geroepen.

Deze gebeurtenissen brengen ons opnieuw toe de vraag te stellen naar de noodzaak van een externe en onafhankelijke controle op de politiediensten en hun optreden.

Voor meer informatie: 0476/ 94.72.58

eerst iedereen dan niemand meer
by Nick s Monday January 20, 2003 at 08:55 PM

eerst mocht iedereen voorbij de politie. maar opeens mocht er niemand meer door. wij moesten richting zuidstation. wat zich op nog geen kilometer van de plaats bevind waar de betoging was ontbonden. maar wij mochten niet. waarschijnlijk lag het er aan dat we er rebels uit zagen. dus wij moesten maar een zijstraat nemen. die meteen ook werd afgesloten nog voor we er waren. toen de politie dichter en dichter kwam en mensen begon te stampen en op te jagen zijn we dan uit het afgezet gedeelte geraakt via door via een groep mee te lopen.
dit was pure provocatie. er was niets gebeurt (toch geen feiten waarvoor zo een machtsvertoon noodzakelijk was!)
maar ja we leven dan ook in een land met "vrije" menings uiting!

State terrorism
by lux Monday January 20, 2003 at 10:04 PM
lux@linuxmail.org

Met hun zeer overdreven machtvertoon volgde de politie weer dezelfde taktiek als bij de betogingen van d14...

'het ontmoedigen van mensen om op straat hun stem te laten horen'

Dit ontmoedigen gebeurt dan door nietsvermoedende en vredelievende manifestanten te omsingelen (te provoceren) om zo een sfeer van terreur te creëren.

Daarmee hoopt men dan reactie te krijgen van de samengedrukte, in het nauw gedreven groep mensen.
Bij het minste protest wordt je aggresief weggestampt

En als er dan geen reactie komt, als niemand iets gooit, dan wordt er voor een ander goedkoop excuus gezorgd en schakeld men undercover-cop-creeps in. Zondag waren er minstens 20 duidelijk herkenbare(door hun 'stoer & militaristische' gedrag.

Is dit dan 'de democratie': men heeft de kans z'n 'vertegenwoordigers' te kiezen en voor de rest mooi, zwijg, stil?