arch/ive/ief (2000 - 2005)

Racistische hooligans verstoren vreedzame anti-oorlogsbetoging.
by Guido Sunday January 19, 2003 at 05:56 PM

Vandaag betoogden 1000den mensen tegen de nakende oorlog in Brussel. De betoging verliep heel vreedzaam en had een heel aangename atmosfeer. Op het einde vond een 40-tal racistische hooligans het nodig om jongeren van 12-13 jaar gewelddadig op te pakken. >>>Gelieve aan te vullen...

Brussel. De betoging verliep heel vreedzaam en had een heel aangename atmosfeer. Op het einde vond een 40-tal racistische hooligans het nodig om jongeren van 12-13 jaar gewelddadig op te pakken.

Op het eindpunt van de betoging stond er een podium alwaar verschillenden mensen toespraken gaven en er ook optredentjes waren. Een veertigtal hooligans verzamelde op een niet te korte afstand van de menigte en bleef die gadeslaan.

Op een bepaald moment zag ik hoe in een groepje van tieners met bruine huidskleur een blanke man verscheen met oormicrofoontje en één van de tieners vastpakte met beide handen aan de kraag van zijn vest, dit op een heel agressieve manier, riep hem iets toe om hem daarna los te laten en op dezelfde snelle manier te verdwijnen uit de groep als hij er was ingekomen.

Mensen begonnen toen huiswaarts te keren, met in het gedacht dat de betoging vreedzaam was.

Dit was buiten de groep racitische hooligans gerekend en hun altijd aanwezige vrienden in blauws, gemaskerd met helm en schild.

Elke straat ,op één na, die toegang gaf op de eindplaats van de betoging werd opeens afgezet door oproerpolitie. Deze waren vergezeld van drie waterkannonnen, acteraf kwam er nog ook eentje bij. Tijdens de betoging was er bijna geen politie te zien. Op het eindpunt werden gesprekken van mensen overstemd door een politiehelicopter, die daar opeens was, zonder enige reden. Zoals reeds gezegd, de betoging verliep geweldloos.

Toen hebben er enkele van die hooligans gesponsord door de Staat gerichte arrestaties gedaan. De verantwoordelijke van de ordedienst werd er zomaar uitgehaald, enkele jongeren>>>kinderen werden er ook zomaar uitgepakt waardoor hun vriendjes wat boos werden.

Ze konden ook niet naar huis gaan want de politie had alles dus afgesloten. Er werden enkele stenen richting cordon gesmeten.

En toen, zomaar, chargeerden de hooligans. Ze haalden hun matrakken uit en begonnen achter de kinderen te zitten. Natuurlijk waren de mensen die nog niet boos waren, nu ook ontstemd.

Een vriendin van mij en ik wouden toen het plein verlaten omdat we vonden dat het daar te gevaarlijk werden. Maar toen zagen we enkele waterkanonnen en een 50-tal oproeragenten naar voren komen en zijn dan maar een andere richting uitgegaan.

Toen de bende hooligans hun rood-oranje lintje rond hun bovenarm bevestigden, werd nog maar eens duidelijk dat men klaarstond om willekeurige arrestaties te doen.

Eén straatje was nog vrij maar daar zagen we een pantserwagen en keerden toen terug. Iemand wees ons een andere uitgang aan maar toen we die naderden, zagen we 4 pantserwagens en nog een waterkanon aankomen.

We hebben dan toch maar voor het straatje met één pantserwagen gekozen en dan bijna geen politie meer gezien.

Volgens eerste berichten zouden vooral tieners met een bruine huidskleur en anrchisten zijn opgepakt.

Gelieve dit artikel aan te vullen met je eigen ervaringen.

AUW
by SHiNe Sunday January 19, 2003 at 07:31 PM

stom

ioooooow
by Bernard François Monday January 20, 2003 at 01:20 AM
indymediareactions@bernardfrancois.com

gelukkig is het ondanks alles nog vrij goed in de media gekomen, wat niet het geval was met de betoging op 10 november, toen werden enkel de relltjes getoond (gelukkig wisten de betogers zich kalm te houden)... een geslaagde actie zou ik zeggen

of er echt sprake was van racisme door de politie kan ik niet echt oordelen, ik was er zelf niet meer bij op het einde... bovendien zou het mij logischer lijken moest het de bedoeling geweest zijn wat sensatie in het nieuws te krijgen, waardoor de manifestatie in een slecht daglicht zou worden gesteld

het zou wel eens leuk zijn een reactie van één van die politiemensen te horen, om te weten wat hun orders waren... wie weet hadden ze gewoon verwacht dat er relletjes zouden zijn op het einde (waar iedereen samenkomt en stilstaat), dat ze daarom naar daar kwamen, waardoor ze voor een onrustigere sfeer zorgden onder de betogers (wie voelt er zich nu op zijn gemak met een honderdtal met matrakken bewapende agenten en een paar waterkanonnen in z'n buurt?)...

uitlokking politie
by sandra dries Monday January 20, 2003 at 04:21 PM
sandradries@hotmail.com

volledig akkoord met bovenstaande, we waren terug op het plein gegaan net voor de cordons werden opgeheven; aan reporters van RTL hebben we gechekt hoe het verslag van de vredesmanisfestatie zou worden gebracht; ze stelden ons gerust dat er geen provocatie van de vredesmanisfestanten kwam wel van politie in burger en de hooligans, zij hebben dit op film? We zijn het plein afgegaan zonder incidenten, buitenstaanders vroegen ons wat er aan de hand was, ook die hebben we geïnformeerd, spijtig dat er in de vlaamse media gaan rapportage van bovenstaande werd gemaakt. Nog maar eens het bewijs dat er in België censuur bestaat, en dit een fascistische staat is, de uitlokking was nodig om ons in een slecht daglicht te stellen!!
sympatisanten uit Herentals
p.s. als de politici waarop we gestemd hebben onze mening niet delen moeten we wel op straat komen om ze kenbaar te maken; Belgïe is ook van ons en wij willen geen steun geven aan de kindermoordenaar Bush!!!

aanvullende ervaring
by bert Monday January 20, 2003 at 08:07 PM

Na de betoging en de toespraken op het plein wou ik terugkeren naar de Lemonnierlaan. Ik had aan het podium gestaan en wist niet wat er achteraan gebeurde. Ik vertrok dus richting Lemonnierlaan maar dat bleek plotseling niet meer te kunnen. De blauwe garde had de Zuidlaan afgesloten. Langs de Rue d'Artois glipte nog een een groepje mensen weg (dacht ik), en ik probeerde snel mee te glippen om niet terug de andere kant op te moeten.
Ja wadde, het was die groep burgerpolitiehooligans en ik kreeg alvast een flinke por in mijn buik toen ik hen passeerde.
Ik hoop dat het "spel" van hen en de geuniformeerde politie gefilmd is. Maar het stemt me wel triestig dat zij hun spel zo open en bloot kunnen spelen, voor iedereen zichtbaar, en geen (officiële) haan die er naar kraait.
Nog veel succes met jullie werk, Legal Teams!

België fascistische staat?
by Bernard François Tuesday January 21, 2003 at 01:40 AM
indymediareactions@bernardfrancois.com

België een fascistische staat? Eerder kapitalistisch volgens mij (zoals 90pct van de wereld :'(.

Heeft er niemand van Indymedia beelden gemaakt van die 'illegale acties van politieagenten in burger'? Mja klacht indienen bij de politie zelf zal wel niet veel helpen...

Mijn eerste ervaring met de harde werkelijkheid.
by Lies Busselen Wednesday January 22, 2003 at 07:23 PM
de_notenkraker@hotmail.com

ik ben veertien en heb voor de eerste keer een frontale botsing gezien tussen racistische hooligans (BOB) en betogers.

Mijn verhaal : Zal het kort en bondig maken :).
Mijn vriendin en ik wilde nog is gaan zien naar het eindpunt, omdat we gehoord hadden van een podium ... We waren redelijk nieuwsgierig en gingen dus een kijkje nemen.

We gingen een zijstraattje door om er sneller te geraken , in dat zijstraatje, stonden er al busjes volgepakt met politie-agenten. Ze waren van top tot teen "ingepakt", met helmen , pakken , enzo ...
Dat vond ik gewoon al angstaanjagend om te zien , het leek wel of ze iets van plan waren en dat was dus ook het geval . We bereikten het einde van het straatje en plots riep hun "overste" (ofzo iets) : ' CHARGER !' . Ik kreeg al een beetje argwaan op dat moment. De busjes reden het straatje uit .
Ik zag al van ver een groep agenten een rij zien vormen naast elkaar om de betogers tegen te houden. Onmiddelijk werd op die "actie" geantwoordt, er gingen enkele betogers op af. Wat niet meer dan normaal is , nadat de betogers die niets hadden gedaan zo geprovoceerd werden door die stomme agenten.
Ik was nog niet echt bang , maar toch besloten silke en ik van maar terug te gaan , het werd iets te rumoerig en iets te "wild".

We gingen weer een zijstraatje in , toen we juist Frank tegenkwamen , een bekend gezicht !!! Hij vroeg ons of we al waren ingeschreven voor het jeugdcongres van onze partij en of we al lid waren. We waren allebei al lid maar hadden nog geen lidkaart gekregen. Voor we het uitgesproken kregen , dook hij al zijn tas in op zoek naar lidkaarten.
Opeens kwam er een tiener (onze leeftijd ongeveer) onze kant op stormen. Er liepen ook nog een aantal andere mensen mee. Maar plots haalde één van hen een opgeplooid matrak uit zijn jas. De man met het matrak begon willekeurig op iemand te kloppen en dat was die tienerjongen. Toen was ik echt bang.
Frank bleef wel heel kalm en heeft zelf ook klop gekregen . Hij zei , dat we weg moesten rennen . En dat deden we.

Zoiets had ik nog nooit eerder meegemaakt. het ergste van al , vond ik, was dat die man gewoon maar willekeurig er los op begon te kloppen . Het had even goed ik kunnen zijn of mijn vriendin. Maar Frank stond daar. Had nooit gedacht , dat het zo hard was. nu begrijp waarom zoveel mensen een haatgevoel hebben tegenover de fliken. het zijn zij die de betogers provoceren en niet omgekeerd !!!

Lies Busselen