arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mediajongeren
by Frederik De Tey Saturday January 18, 2003 at 04:06 PM
frederikdetey@hotmail.com

Een groep jongeren kreeg twee weekends geleden dankzij Globelink de kans om zich te verdiepen in ‘de rol van media in een veranderende wereld'. De deelnemers van de driedaagse zullen hun ervaringen kunnen gebruiken tijdens discussies in het scholierenparlement.

Brussel – Een groep jongeren kreeg twee weekends geleden dankzij Globelink de kans om zich te verdiepen in ‘de rol van media in een veranderende wereld'. De deelnemers van de driedaagse zullen hun ervaringen kunnen gebruiken tijdens discussies in het scholierenparlement.

Wij volgden een groep die in de voormiddag een bezoek bracht aan Indymedia, een organisatie die een alternatief massamedium wil worden. Een enthousiaste vrijwilliger toonde met trots de site, maar enkele kritische vragen toonden aan dat ook Indymedia gevaar loopt een specifiek wereldbeeld te verspreiden. Zo vormen de – zelfgenoemde – media-activisten slechts een minderheid. Bovendien is objectiviteit geen doelstelling: wie zich niet laat horen, wordt niet gehoord.

Na de lunch hadden de jongeren een afspraak met een medewerker van Inter Press Service (IPS). Het nieuwsagentschap wil onderwerpen van wereldbelang brengen, uit continenten die in onze media vaak verwaarloosd worden. Verscheidene Belgische en Nederlandse kranten maken gebruik van IPS, dat ook achtergrond en duiding wil brengen bij de artikels. Het maatschappelijk doel (globale democratie) van dit nieuwsagentschap verhindert – naar eigen zeggen – degelijke berichtgeving niet.

"Het thema media werd gekozen op vraag van de scholierenparlementariërs van vorig jaar", zegt Bie, medewerkster van Globelink. "We willen jongeren meer info over media geven dan op school, we geven hen de gelegenheid kennis te maken met organisaties die niet openstaan voor het grote publiek. Zo kunnen ze zich beter inleven in hun rol in het scholierenparlement. We leggen nadruk op inspraak en participatie, duurzame ontwikkeling in een mondiale wereld en we willen jongeren leren argumenteren en standpunten innemen." Het profiel van de deelnemers beantwoordt aan deze doelstellingen: "Ik wil discussiëren, meer te weten komen over media, die een grote invloed hebben in ons alledaagse leven en waar we erg afhankelijk van zijn om informatie van buiten onze leefwereld te krijgen", vertelt een deelneemster.

In een slotzitting zullen jongeren hun mening duidelijk maken aan het beleid. Deze groep zal vast heel wat discussiestof hebben. We rekenen erop dat deze ‘mediajongeren' een kritische houding aannemen.