arch/ive/ief (2000 - 2005)

de zogznaamde vondst van de inspecteurs
by dirk adriaensens Saturday January 18, 2003 at 12:38 PM

De correspondent van sos irak in Bagdad bericht over de heisa n.a.v. de 'vondst' van de wapeninspecteurs

Er was een persconferentievan UNMOVIC, waar ook Karin aanwezig was, om 19u.
daar werd door UNMOVIC, samen met de Iraki een verslag gegeven van de werkzaamheden. De persconferentie was gedaan, de meeste journalisten naar huis, ook Karin Leukefeld, ook de Iraakse zijde van de inspectiecommissie. Om 23u was er een betoging ter herdenking van de golfoorlog. Er komt een journalist van TF1 naar Karin met de mededeling dat ze het belangrijkste nieuws had gemist. Hoezo gemist? Blijkbaar werd er door een van de VN-woordvoerders van de inspecteurs gezegd, en petit comite, off the record, maar de grote TV-ketens en persagentschappen waren blijkbaar nog aanwezig: " and by the way, we found 15 missiles that were not mentioned in the report". De missiles waren gevonden nabij Kerbala, en hadden een reikwijdte van 15km en zouden kunnen gevuld worden met chemische wapens.
Binnen de 10 minuten was dit nieuws de wereld rond, binnen het uur had Solana blijkbaar al een verklaring. Dit alles zonder dat de Irakezen ook maar een woord commentaar hadden kunnen leveren.
De anticlimax was minder rooskleurig en ronduit crapuleus: de projectielen waren al opgegeven in een UNSCOM rapport van 1996 of 1997 als zijnde vernietigd. En blijkbaar waren de missiles dan toch opgegeven in het rapport. Deze missiles waren geacht vernietigd te zijn, maar er bleven er her en der (op leegstaande sites dan nog) nog wat over. Wat er ook van zij, vanavond zien we de Irakese verantwoordelijke van de inspecties, en dan weten we heel de story.
Bovenstaand verhaal is dus een duidelijk voorbeeld van provocatie, een actie die kadert in de oorlogsvoorbereidingen, in 't bijzonder de psychologische en media-oorlogsvoering: stapel vele kleine leugentjes op, en ergens blijft er wel iets hangen. De VS zien dat de steun voor een oorlog dramatisch daalt. Het is dus alle hens aan dek om toch een aanleiding te kunnen vinden.
Bovenstaand verhaal wordt ook door een Franse generaal, wapenspecialist die hier is met Gilles Munier voor een tegen-inspectie, bevestigd: "C'est une blague". De site in Kerbala, waarvan sprake, werd trouwens bezocht door de ploeg van Munier.
Anecdote: de tegenexpertise-ploeg van Munier, bestaande uit militairen, wapenexperts, was werkelijk gedegouteerd door het gedrag van de inspecteurs en over het non-event dat deze inspecties zijn. Zij hebben de sites bezocht die de inspecteurs ook hebben bezocht.

Zelfs de verantwoordelijke van de TF1-ploeg en een journalist van Le Monde die in ons hotel zijn, dachten aan een provocatie. De Irakezen zijn furieus, dat spreekt.

En blijkbaar is zelfs Blix tussengekomen ten voordele van Irak. In hoever Blix in dit complot zit, is niet duidelijk. Maar hij heeft in ieder geval zijn mensen niet onder controle

tegeninspecties?
by tom Saturday January 18, 2003 at 01:46 PM

is er meer nieuws over die tegenexpertises van die franse militairen? lijkt zeer interessant!!! op indymedia posten aub!!!