G8 Genua : Italiaanse politie fabriceerde 'bewijsmateriaal' voor blitz op Diaz. by lize Saturday January 18, 2003 at 12:09 AM |
Om de bloedige inval in de Diaz school tijdens de G8 in Genua te rechtvaardigen heeft de Italiaanse politie achteraf zelf molotov cocktails in de school verstopt. Dit werd gefilmd door een lokaal tv-station. Geconfronteerd met de beelden geven hoge politiefunctionarissen de feiten nu toe. Stukken uit het verhoor lekten vorige week in de Italiaanse media. De Italiaanse oppositie heeft onmiddellijk om een parlementaire onderzoekscommissie gevraagd die de waarheid omtrent de politieke opdrachtgevers moet achterhalen. Afgelopen woensdag werd Italië ook door het Europees parlement op de vingers getikt voor de schending van de mensenrechten tijdens de G8 in Genua. De stilte rond het buitensporig politiegeweld in Genua wordt eindelijk verbroken...
In de nacht van 21 juli 2001 viel een heel leger zwaarbewapende politiemannen binnen in de Diaz school, waar zo'n honderd activisten lagen te slapen. De activisten werden bruut uit hun slaap gerukt en zonder medelijden onophoudelijk en tot bloedens toe geslagen op het hoofd, de mild en de ledematen. Van de 93 gearresteerden werden 72 activisten zwaar gewond.
Om het bloedblad te verantwoorden smokkelden hoge politiefunctionarissen kort na de feiten 2 molotovcocktails de school binnen. Dit werd gefilmd door het lokale televisiestation "Primocanale". Op de 3 à 4 minuten durende beelden is te zien hoe de nummer 2 van de antiterroristencel, Giovanni Luperi, een blauwe zak vasthoudt met daarin 2 molotovs. Naast hem bevindt zich de agent Michele Burgio die verklaarde de molotovcocktails eerder op de dag te hebben vervoerd samen met zijn overste Pietro Troiani, van wie hij de opdracht kreeg de molotovcocktails naar de Diaz school te brengen.
Ook de ondercommissaris van Genua, Pasquale Guaglione, legde een verklaring af. Hij was getuige van de vondst van de molotovcocktails in de straten van Genua, eerder die dag. Hij zou Valerio Donnini (tijdens de G8 de hoogst geplaatste politiefunctionaris) over de molotovs hebben horen zeggen : "Deze neem ik mee want deze zijn belangrijk". Diezelfde Donnini, die in Genua de operationele en logistieke verantwoordelijkheid had over zowat alle eenheden (mobiel, te water, in de lucht en ook over de speciale eenheden), zou later op de dag de opdracht geven voor de 'huiszoeking' in de Diaz school.
Pietro Troiani, die eerst loog over zijn betrokkenheid bij het vervalsen van 'bewijsmateriaal', moest tijdens het verhoor de simulatie toegeven toen hij werd geconfronteerd met de beelden en verklaringen van collega-agenten. Troiani is de eerste hoger geplaatste functionaris die officieel toegeeft dat de ordediensten bewijsmateriaal hebben gesimuleerd om de protesterende activisten in een gewelddadig daglicht te plaatsen. Hij gaf ook toe dat de politie een schijngevecht heeft georganiseerd - een aanval met een mes op een politieman - dat als voorwendsel moest dienen voor de gewelddadige inval in de Diaz school.
Op de beelden zijn rond de blauwe zak nog andere hooggeplaatste functionarissen te zien : Vincenzo Canterini, de chef van de gespecialiseerde oproerpolitie uit Rome, en Francesco Gratteri, het kopstuk van de antimaffiacel en pupil van Gianni de Gennaro, het hoofd van de Italiaanse politiediensten. Gratteri is ook diegene die een kordon agenten naar het media center stuurde om ook daar alles kort en klein te slaan.
De italiaanse antiglobalistenbeweging eist het ontslag van De Gennaro. De italiaanse oppositie - met de communisten op kop- eist de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie die de waarheid over Genua en de politieke verantwoordelijkheid van de opdrachtgevers aan het licht moet brengen. Niet alleen in Italië, maar ook in Europa groeit het besef dat de Italiaanse politiediensten (en hun opdrachtgevers) hun boekje ver te buiten zijn gegaan. Enkele dagen nadat de politieverhoren in de Italiaanse kranten zijn gelekt krijgt Italië een slecht rapport van het Europees parlement o.w.v. de schending van de mensenrechten bij de manifestaties tijdens de G8 in Genua. Voor de eerste keer is het politiegeweld van Genua nu ook in een officiëel internationaal document neergeschreven. Het rapport veroordeelt het gebruik van buitensporig geweld door de Italiaanse ordediensten en betreurt de schending van 4 basisrechten : het recht op de vrije meningsuiting, het recht om vrij te bewegen, het recht op verdediging en het recht op de fysieke integriteit. Het rapport is niet alleen een terechtwijzing maar stelt dat het Europees parlement het Italiaanse onderzoek rond het politiegeweld op de voet zal volgen.