arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ook Duitse regering trekt mistgordijn op rond deelname aan de oorlog
by christophe callewaert Friday January 17, 2003 at 11:02 PM

Ook de Duitse regering wringt zich in allerlei bochten om gezichtverlies te vermijden tegenover hun kiezers aan wie ze voor de verkiezingen beloofd hadden dat Duitsland in geen geval een oorlog in Irak zou steunen.

Vrijdag verklaarde minister van Defensie Peter Struck (SPD) in een interview met de regionale krant Rheinpfalz dat een Duitse ja-stem voor een militaire interventie in Irak in de VN-veligheidsraad "principieel niet meer denkbaar is". Sinds 1 januari is Duitsland lid van de VN-veiligheidsraad. Vanaf 1 februari wordt het zelfs voorzitter.

Deze verklaring kwam er nadat de Duitse regering al tijdens de Navo-top van 22 november haar kiesbeloftes had verraden toen ze de Amerikanen vrije toegang verleende tot het Duitse luchtruim en militaire basissen in Duitsland. De harde taal van Struck liet even vermoeden dat Duitsland nu toch opnieuw tegen de VS wilde ingaan.

Maar nog dezelfde dag werden de uitspraken van Struck ontkracht. Een woordvoerder van de Duitse regering zei dat Struck ten persoonlijken titel had gesproken.

Bondskanselier Schröder weigert vooralsnog te zeggen hoe Duitsland zal stemmen in de VN-veiligheidsraad.

Duitsland zal niet akkoord gaan met resolutie
by . Wednesday January 22, 2003 at 02:20 PM

In het snelnieuws van DSonline kun je lezen dat Schröder, de bondskanselier van de rood-groene coalitie, een "ja" voor een eventuele VN resolutie uitsluit.
Dat is belangrijk nieuws want Duitsland is nu voorzitter van de VN-Veiligheidsraad.