arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verhofstadt: "Regering gaf officieel fiat aan Amerikaanse transporten."
by christophe callewaert Friday January 17, 2003 at 10:28 PM

Vanavond, vrijdagavond om 18u00, heeft premier Verhofstadt toegegeven dat de regering bij monde van minister van Defensie Flahaut wel degelijk haar officiële goedkeuring heeft verleend aan de Amerikaanse militaire transporten naar de Golfregio via de Antwerpse haven.

Verhofstadt deed deze bekentenis in het parlement waar hij vrijdagavond aan de tand gevoeld werd over de kwestie Irak. De premier las een nota voor van de afwezige Flahaut waarin die de timing van de Amerikaanse vraag uit de doeken doet.
Volgens Flahaut zou er een mondelinge vraag toegekomen zijn op 6 januari en een schriftelijke vraag op 8 januari. Wanneer de regering groen licht gaf voor de transporten werd niet gepreciseerd.

Tot hiertoe hadden de regeringspartijen altijd volgehouden dat een Belgische toestemming niet nodig was aangezien deze transporten onder de noemer van de "routinetransporten" vallen. De woordvoerder van Flahaut verklaarde zondag nog in De Standaard dat "volgens bestaande internationale verdragen en zolang de transporten binnen de perken blijven, voor zo'n 'logistieke transit' vooraf geen specifieke formele toelating moet gevraagd worden. Het volstaat dat het ene land het andere op de hoogte brengt van het op til zijnde transport."

Dirk Vandermaelen van de SP.A zei in de zelfde krant: "Ik kan er niets aan doen want zo'n transport valt onder de 'vrijheid van verkeer van personeel en materieel' waarover de Navo-landen een onderling akkoord hebben."
Ook Agalev-volksvertegenwoordiger en 'pacifist' Peter Vanhoutte verdedigde dat standpunt toen hij zei: "Dit is routinetransport volgens een internationaal akkoord. Dat akkoord opzeggen voor zoiets, dat willen we niet."

Nu blijkt dus dat er helemaal geen akkoord moest opgezegd worden. De Belgische regering had wel degelijk kunnen weigeren. Om het gezicht te redden van de twee partijen binnen de regering die deel uit maken van het Anti-Oorlogsplatform Irak, maakt Verhofstadt zich sterk dat België in geen geval troepen zal sturen naar de Golf. In de Kamer hamerde Vandermaelen daar ook hard op: "Van de SP.A mag er geen enkele Belgische militair naar Irak vertrekken."

Vincent Decroly doorprikte deze politieke strategie. Volgens hem vragen de VS helemaal niet dat België troepen stuurt naar Irak. Wat ze wel vragen is politieke en diplomatieke steun. Ze vragen eveneens dat België zijn infrastructuur openstelt voor de transporten en ook dat het Belgische leger taken overneemt van Amerikaanse troepen die naar de Golfregio vertrekken. En daar stemt deze regering volledig mee in, aldus Vincent Decroly.
Decroly herinnerde de groenen er aan dat ze op 14 november jongstleden geweigerd hadden een motie van zijn hand aan te nemen waarin geëist werd dat België zich zou onthouden van alle directe en indirecte, politieke en logistieke samenwerking met de VS in het kader van de oorlog tegen Irak. Hij voegde er aan toe dat in betogingen meelopen en op straat en op televisie tegen de oorlog zijn gemakkelijk is, maar dat zich concreet engageren blijkbaar heel wat moeilijker ligt voor de groenen en de socialisten in de regering."

 

Overwinning
by KaM Friday January 17, 2003 at 10:55 PM

De VS wil helemaal niet dat er Belgische militairen naar Irak vertrekken want die zouden toch maar in de weg lopen.

Het Belgisch leger beschikt trouwens helemaal niet over het materiaal om in een woestijn laat staan een stad te vechten zelf de Britten liepen toen ze een grote oefening deden in Oman regelmatig vast in de woestijn.

Ik denk ook niet dat het Belgische leger beschikt over middelen tegen chemische en/of biologische wapens die Saddam zou kunnen gebruiken (als hij ze heeft natuurlijk).

Als er Belgische miltairen vertrekken naar Irak dan zal dat zijn om het verkeer te regelen in Baghdad na de 'overwinning' van de VS.

De 'overwinning' van SPa en agalev is in die context uiteraard uiterst beperkt want de Belgische overheid doet al wat de VS van hen verlangt (oa militairen sturen naar Afghanistan zodat de VS daar hun troepen kunnen weghalen), meer zullen ze van België niet vragen.

België soeverein?
by Tiene Saturday January 18, 2003 at 12:31 AM

En zo wordt (ook) ons buitenlands beleid bepaald door de VS...
Eventueel via de omweg van akkoorden en lidmaatschap aan organisaties waarin de VS de plak zwaait, en waarop niet de minste democratische controle is.