arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brief aan onze parlementsleden van het Anti-Oorlogsplatform Irak
by Anti-Oorlogsplatform Irak Friday January 17, 2003 at 05:30 PM
ludo@vrede.be 09/233.46.88

Straks gaat u een debat aan over Irak. Als platform van 150 organisaties verenigd in het 'Anti-Oorlogsplatform Irak' kijken we met belangstelling uit naar uw standpunten. Maar we zijn ook bezorgd.

Brief aan onze parlementsleden van het Anti-Oorlogsplatform Irak – 17/01/2003

Geef geen steun aan de oorlog!

Geacht parlementslid,

Straks gaat u een debat aan over Irak. Als platform van 150 organisaties verenigd in het 'Anti-Oorlogsplatform Irak' kijken we met belangstelling uit naar uw standpunten. Maar we zijn ook bezorgd.

De VS en Groot-Brittannië zijn volop bezig met een grootschalig militaire machtsontplooiing. Beide landen lijken voor oorlog te kiezen.

Wij vragen u om met alle middelen die in uw bereik liggen deze oorlog te verhinderen. Deze oorlog is niet alleen onrechtvaardig, maar betekent ook een ramp voor de Irakese bevolking en de hele regio.

De Verenigde Staten hebben België en de andere NAVO-landen formeel gevraagd naar indirecte steun voor hun oorlog tegen Irak. Als onze regering en politieke leiders het menen een diplomatieke oplossing voor te staan, dan moeten zij deze vraag afwijzen. Uit opiniepeilingen is gebleken dat de meerderheid van de bevolking tegen deze oorlog is. Wij rekenen er dan ook op dat u naar de stem van de bevolking luistert.

Inmiddels is het bekend dat VS-materieel via de Antwerpse haven wordt verscheept. Voor het Anti-Oorlogsplatform Irak gaat het over logistieke steun aan oorlogshandelingen, die hoe dan ook buiten de normale afspraken gaan zoals die zijn vastgelegd in militaire akkoorden.

In onze platformtekst staat:

"dat België op geen enkele wijze - zelfs logistiek - steun verleent aan oorlogshandelingen tegen Irak en in de regio. Ons land moet al zijn politieke en diplomatieke macht aanwenden om ook de andere Europese partners te overtuigen om verdere oorlogsvoering te verhinderen en niet deel te nemen aan een militaire invasie".

Zowel partijen uit de oppositie als uit de meerderheid hebben dit platform ondertekend. Wij hopen dan ook dat u de eisen van dit platform respecteert

Het anti-oorlogsplatform Irak

Regering is eensgezind
by Het Rooje Nest Friday January 17, 2003 at 07:50 PM

Uit wat we net uit het 19u journaal op TV1 konden afleiden, lijkt het dat de regering zich eensgezind opstelt. Er zullen volgens Verhofstadt geen Belgische troepen gezonden worden. De logistieke steun kan volgens de regering geen kwaad, want dat gebeurt al altijd zo, nl. in het kader van internationale afspraken. SPA en Agalev maken geen bezwaar. Dat de basis van die partijen dat nog blijven pikken? Dat alle anti-oorlogsactivisten dit nog blijven pikken?

Inderdaad.
by Evelyne Lechantre Friday January 17, 2003 at 10:29 PM
punkie62000@yahoo.com

Geen oorlog!!!! Dat is de kreet die ik slaak wanneer ik met lede ogen aanzie wat Amerika wil doen met Irak. Maar niet alleen met Irak, met de gehele wereld ook. Dat is het beangstigende aan deze oorlog. Heel de wereld wordt op stelten gezet. Vanavond wordt er een mundiale nacht georganiseerd met onze school. één van de onderwerpen die we vanavond aansnijden is het onderwerp: oorlog en vrede. Natuurlijk kon de meest actuele aankomende oorlog niet op de lijst ontbreken. Deze oorlog draait om olie. Het monopolie over olie. Maar ik moet jullie niet uitleggen waarover deze oorlog gaat.

Ik hoop echt dat de Iraakse mensen geen oorlog te verduren krijgen en dat Bush, of Amerika, inziet dat ze verkeerd bezig zijn.

Ik haal er één zin uit:
by Agua 121 Saturday January 18, 2003 at 04:45 AM

"De logistieke steun kan volgens de regering geen kwaad, want dat gebeurt al altijd zo, nl. in het kader van internationale afspraken."
Inderdaad, dat is ook volgens mij wat deze regering denkt, en waarmee ze hoopt 'op veilig te spelen'. Alleen, hier is niks 'veiligs' aan, maar het achternahollen van de wensen en grillen van 'ready-to-shoot-George'. Hieruit blijkt hoezeer de regering met de loop tegen het hoofd staat. Dat is een per definitie zwakke positie, waarvoor ik enig begrip kan opbrengen als blijkt dat dit echt zo is. Ik wil in de eerste plaats die internationale afspraken eens duidelijker voorgesteld zien. En vervolgens zou ik willen dat ze worden bestudeerd vanuit democratisch oogpunt. Het kan niet zijn dat mensen geen enkele controle hebben over wat zich in hun onmiddellijke nabijheid afspeelt. En nog: little George heeft zichzelf tot president verkozen, van mij krijgt hij géén stem!