arch/ive/ief (2000 - 2005)

Anti-oorlogsbeweging groeit ondanks tegenstellingen.
by Guido Friday January 17, 2003 at 04:39 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Dit is een vertaling van een artikel van MercuryNews. Hopelijk laat het sommigen eens nadenken... "In België heeft men de media niet nodig om aan verdeeldheid te doen, de progressieven doen hun werk wel op indymedia.be."

Hieronder volgen enkele citaten, de rest kan je lezen in het Engels op de link in het rood.


"Activisten zijn verdeeld over het feit of de boodschap enkel over Irak moet gaan of moet uitgebeid worden zoals naar het Israëlisch-Palestijns conflict, het gevangenissysteem in de VS of Amerika's verbruik van fossiele brandstoffen."


"In het centrum van de aandacht staat A.N.S.W.E.R., of Act Now to Stop War and End Racism, een coalitie die onstond na de aanslagen van 11-9-01. Veel van de organisatoren van A.N.S.W.E.R. hebben nauwe banden met het International Action Center, gevormd door voormalig U.S. Attorney General Ramsey Clark, en met de Workers World Party."

"Sommige van de meer controversiële punten van WWP zijn de steun aan de regringen van Irak en Noord-Korea, het steunen van voormalig president Slobodan Milosevic; ..."

"En toch zeggen vele vredesactivisten dat zulke verschillen
-waarbij ze de media verwijten deze nog te vergroten- normaal zijn bij elke groot massa-beweging en dat de focus voor hen is hun unamiteit betreffende Irak vol te houden."


``Wanneer je in gelijk welk anti-oorlogsding terecht komt, dan kom je altijd wel enkele linkse groepen tegen", zegt state Sen. John Burton, D-San Francisco.

``De bedoeling is om een oorlog te voorkomen. Dat is belangrijker dan wie de betoging organiseert/sponsort. Het onderwerp dat de mensen tesamen drijft is het idee van een oorlog tegen Irak, niet de interne twisten. Ik heb er geen tijd voor om me druk te maken over wie of wat A.N.S.W.E.R. is.''


``Basically, A.N.S.W.E.R. is dominated by the IAC, which is largely a front for the Workers World Party, a Marxist-Leninist group that has been around since the 1950s,'' said Stephen Zunes, chair of the Peace and Justice Studies Program at the University of San Francisco. ``They are very effective at organizing because they are hierarchical. The main problem that I have with them personally is they have been very reluctant to acknowledge the nature of Saddam Hussein's regime.
``But A.N.S.W.E.R. is not a reflection of the overall movement,'' Zunes added. ``Some people have said, `Well, bummer that this is the group that's behind it, but let's go to the march anyway.' ''

Let op wat een activist zei:

"En toch zeggen vele vredesactivisten dat zulke verschillen -waarbij ze de media verwijten deze nog te vergroten- normaal zijn bij elke groot massa-beweging"

In België heeft men de media niet nodig om aan verdeeldheid te doen, de progressieven doen hun werk wel op indymedia.be.

ik ben volledig akkoord
by Zweistein the First Friday January 17, 2003 at 06:28 PM

ik probeer al maanden om het medium open te trekken naar de hele anti-oorlogsbeweging. Het edito-team van indymedia.be draagt grotendeels de verantwoordelijkheid voor het versmallen van ons medium naar een wel heel smal deel van de beweging. Door het systematisch bestempelen van (zelfs licht) afwijkende meningen als 'fascistisch' of 'exteem-rechts' jagen ze onherroepelijk heel veel mensen weg en zorgt ze voor een al even systematische verdeeldheid. Hopelijk gaat er nu een bel rinkelen, waarvoor dank.

l'Union fait la force, vergeet de naam onthou de inhoud
by Benoî Van Maele Friday January 17, 2003 at 06:42 PM
Benoit_Van_Maele@hotmail.com

Wat maakt het uit wie vooraan de betoging loopt? Het punt is dat men zijn onvrede met de oorlog laat kennen.
Of er nu 30 betogingen zijn met 10 man of één betoging met 300 man, het verschil zal wel duidelijk zijn. De ene betoging is er nog niet of men kondigt al een volgende aan. De oplossing is dan maar 2maal betogen,2maal een platform ondertekenen (en elkaars platformen ondertekenen) etc. Gematigd of radicaal maakt niet veel uit zolang men één gezamenlijke boodschap met een maximum aantal brengen. "the bottom-line is: we don't want this (or any other)war".

l´oignon fait la farce
by Zweistein the First Friday January 17, 2003 at 07:40 PM

voor de duidelijkheid: dat van die bel was voor de lezers bedoeld, niét voor het edito-team, laat dát duidelijk zijn, ik ben REALIST.

wie zaait er verdeeldheid ?
by Victor Friday January 17, 2003 at 07:52 PM

Als er wel één meester is in het zaaien van verdeeldheid dan ben jij dat wel Zweinstein. Dat bewijs je met je tussenkomst opnieuw ! Er is geen enkele indicatie dat mensen wegvluchten van Indymedia. Wel integendeel. Je neemt gewoon je wensen voor werkelijkheid.

Victor

wat??
by Pieter Friday January 17, 2003 at 08:17 PM
p.baets@worldonline.be

Ik heb alleen het laatste gelezen en ik weet niet wat jullie positie is in de maatschappij of in de andersglobaliseringsbeweging. MAAR er vluchten wel degelijk mensen weg van Indymedia!
Indymedia MOET verbreden én veranderen!!!!
Ik schrijf nog wel eens een langere commentaar.

edito
by Guido Saturday January 18, 2003 at 02:25 PM

dag,
ik zit sind iets meer dan een maand bij het edito-team van indymedia.be
Ik had dit artikel vertaald en hier geplaatst in de hoop dat men nu minder zou kappen op die van STOPUSA maar blijkbaar lezen mensen hier heel gekleurd.